Foto: (Thinkstock.com)

Slik bevarer du forelskelsen

Parterapeut Kate Elin Søyland gir deg sine beste tips for å gi ny gnist til forholdet.

Publisert

(SIDE2): Fredag skrev Side2 saken der Pappahjerte-blogger Peter Kihlman kommer med en liste over 15 morsomme fakta for hvordan du vet at forelskelsen er over.

Parterapeut Kate Elin Søyland i Åpen Dialog i Sandnes fortalte hvilke faresignal du bør se opp for. Som for eksempel at kranglene kommer jevnlig tilbake, uten at dere får løst dem. Eller at det begynner å gå ut over barna, selv om dere prøver å skjerme dem.

Men der du bør være obs på faresignalene, er det kanskje enda viktigere å være bevisst på hva du kan gjøre for å bevare gnisten, lidenskapen og den gode tonen. For det krever litt å være i et forhold. Det kommer i hvert fall ikke helt gratis.

Her er terapeutens beste tips:

God og åpen kommunikasjon

I terapirommet ser jeg at når par får bedre kommunikasjon virker det positivt på hele parforholdet og deres hverdag. Og mange samlivsfloker kommer faktisk ene og alene på grunn av misforståelser. Her er det mye å hente. Dersom begge blir bedre til å kommunisere, reduseres antall krangler og misforståelser og da er det også lettere å få tenning i en hektisk hverdag.

God kommunikasjon er viktig for å kunne oppnå mental nærhet og mange er slik skrudd sammen at de trenger mental nærhet før de ønsker fysisk nærhet. Man trenger å bli forstått. Her har nok flere menn noe å lære – og mange kvinner bør kommunisere tydeligere hva de har behov for, da menn dessverre ikke er tankelesere.

Foto: Anja Dahl (Anja Dahl)

Har dere en åpen og god kommunikasjon er det mye lettere å formidle sine ønsker og behov – og finne gode løsninger enten det handler om sex eller husvasken!

Nærhet og sex

Sett av tid til både sex og romantikk på lik linje med trening og små barn – å ta vare på parforholdet er den viktigste gaven du kan gi dine barn. Fungerer kjærestelivet smitter det positivt over på både familielivet og jobblivet – selv om du er sliten. Dersom du ikke føler for den type nærhet, er det viktig å ta dine følelser på alvor og oppsøke en parterapeut. For det å ha sex for husfredens skyld løser ingen problemer og er en skikkelig «turn off» for begge.

Ærlighet varer lengst

Begge må tørre å være dønn ærlige, altså ha en åpen dialog om hva dere ønsker av små justeringer for at romantikken igjen skal blomstre – vedlikeholdsfrie forhold finnes ikke – og det kan faktisk være gøy! Forutsatt at du tar tak før partneren mister kjærestemotivasjonen.

Lek og sett hverandre først

Når dere har det gøy sammen styrkes også relasjonen. Sett partneren din foran fritidssysselen din, som for eksempel trening. Eller tren sammen!

Overrask hverandre

Vær rause med hverandre og gi partneren din en overraskelse. Gjør noe helt uventet.