FASTLÅST: Mange kommer til samlivsterapeuten med bemerkningen at de gode følelsene er borte, men det er farlig å bygge en relasjon kun på gode følelser.
FASTLÅST: Mange kommer til samlivsterapeuten med bemerkningen at de gode følelsene er borte, men det er farlig å bygge en relasjon kun på gode følelser. Foto: Colourbox

Samlivsterapeut: - Følelser er en overvurdert faktor

- Langvarige, solide forhold er basert på en stor del vilje, sier samlivsterapeut Trine Huseby.

Publisert

(SIDE2): Januar er en av månedene der mange par går hver til sitt. Det er en tid der mange har gjort opp status for det nye året, og mange lider av kjærlighetssorg.

Det finnes mange grunner til at et forhold er bra eller dårlig. Men januar er også høysesong hos parterapeutene, som samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, Trine Huseby.

-Det romantiske ideal gjelder

Det kan være flere grunner til at et forhold ender i brudd. Huseby skriver på bloggen sin at veldig mange av parene som oppsøker hjelp imidlertid oppgir at «følelsene er blitt borte».

- De fleste har på en eller annen måte urealistiskeforventninger til partneren. Til tross for at samlivsproblematikk og –tragedie har blitt fremstilt i ulike former til alle tider, tror jeg det som alltid vil bli stående, er idealet. Det er de romantiske historiene og scenene vi har på netthinnen og som vi alltid vil håpe på og drømme om. Og har man først hatt smaken på det, kan det være vanskelig å slå seg til ro med et rutinepreget og forutsigbart forhold, sier Huseby til Side2.

Foto: Eivind Roald

Trine Huseby tror ingen par forventer en quick fix på hvordan nøste opp i et problematisk samliv.

- Men de kunne kanskje ha trengt det. Dette fordi mange gjerne har ventet så lenge med å komme at det føles kritisk. Og fordi de ofte har så mye annet å ta ansvar for og bekymre seg over, at det kan være lite kapasitet igjen til å jobbe med parforholdet. Dette er noe vi snakker om i første samtale ved parterapi; at det krever utholdenhet. Da kan det være til hjelp å lage en langsiktig plan så man holder motet oppe, og å erfare at selv små justeringer kan gi store resultater.

Hun sier at mange par er overveldet av negative følelser, som skuffelse, savn, frustrasjon.

- Hvis man har gått i dette over tid, er det vanskelig å løfte blikket og se muligheter.

Vilje-faktoren

Men Trine Huseby sier også at mange paradoksalt nok fokuserer alt på følelsene.

- Følelser er en overvurdert faktor. Veldig mange tror at kvaliteten på forholdet først og fremst beror på følelsene man til enhver tid måtte ha. Og hvis man har gått en stund og savnet de gode følelsene og ikke ser hvordan man skal få dem tilbake, er det ikke så rart at man gir opp, som mange velger å gjøre, sier hun.

Derimot er vilje en undervurdert faktor for veldig mange.

- Langvarige, solide forhold er basert på en stor del vilje. Parene som lever i langvarige forhold, blir i de vanskelige periodene, for så å oppleve gode perioder. En syklus der det går opp og ned, og der gevinsten ved å bli når man er nede, er gleden når man igjen kommer opp. Sammen, skriver Huseby på bloggen.

Skjønner parene hva vilje er?

Ja, når man blir gjort oppmerksom på forskjellene mellom ønsker/håp/tro og vilje – så forstår folk det. I samtale med par hender det både at jeg tegner og forteller. Vi kartlegger også motivasjon, for eksempel fra 0-10. Høy motivasjon er et kjempegodt utgangspunkt.

Det nytter ikke å lete med lys og lykte etter de gode følelsene. Følelser lever sitt eget liv. Men hvis man tar utgangspunkt i vilje og movtivasjon, og leter etter gode situasjoner, gode handlinger og gode ord – da kan det skje spennende ting med følelseslivet., sier Trine Huseby til Side2.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!