MODIG: Safia Abdi Haase (56) fra Somalia har dedikert sitt liv til kampen mot kjønnslemlestelse. Hun ble selv kjønnslemlestet, tvangsgiftet, mishandlet og voldtatt.
MODIG: Safia Abdi Haase (56) fra Somalia har dedikert sitt liv til kampen mot kjønnslemlestelse. Hun ble selv kjønnslemlestet, tvangsgiftet, mishandlet og voldtatt. Foto: Heidi Schei Lilleås

Safia om å være kjønnslemlestet: - Jeg ble straffet fordi jeg bare fødte jentebarn

- Slapp av, vi er bare skadet ... Les Safias sterke historie om å være kjønnslemlestet.

Publisert

Advarsel: Denne saken inneholder et svært sterkt bilde av kjønnslemlestelse.Bildet er tatt med fordi vi og Safia Abda Haase ønsker å vise hvor alvorlig kjønnslemlestelse er.

(SIDE2): Safia Abda Haase kom til Norge fra Somalia i 1992 – som alenemor til tre barn, 34 år gammel.

På kvinnekonferansen i Oslo Konserthus nylig trollbandt hun 1200 kvinner og en håndfull menn med sin hjerteskjærende historie.

«Tusen takk for en sterk historie.» Det er mange som spontant vil gi henne en klem etter foredraget, hvor hele salen reiste seg.

Hun er liten, men fargerik og kraftfull.

Her kan du lese mer om hennes bakgrunn og arbeid i «Amathea».

I 16 år ble hun mishandlet og voldtatt av en brutal ektemann i Somalia.

- Jeg har tre jenter. Jeg ble straffet fordi jeg bare fødte jentebarn, sier hun.

Safia klarte å flykte – men ikke uten kamp.

Kjønnslemlestelse:

Hver eneste dag får 6000 jenter deler av eller hele de ytre kjønnsorganene kuttet bort. Omkring 135 millioner jenter og kvinner er kjønnslemlestet.

Kjønnslemlestelse praktiseres ulikt: Deler av eller hele klitoris snittes bort, deler av eller hele de indre kjønnsleppene fjernes eller de ytre kjønnsleppene kuttes.

Oftest er jenta mellom fire og åtte år. Utføres gjerne av eldre kvinner som benytter en skarp gjenstand, uten bedøvelse eller hygiene-tiltak.

Skjer i 28 afrikanske land, noen land i Midtøsten og Asia, og blant innvandrere fra disse landene i Australia, Europa og Nord-Amerika.

Fysiske skader. I verste fall forblør hun. Uansett følger smerte, sjokk og blødninger. Kroniske infeksjoner, gjentatte blødninger og smertefulle svulster og arrdannelser er vanlig. Skader i urinveiene, blæren, leveren, bekkenet og de indre kjønnsorganer.

Fra 1. januar 1996 er all form for kvinnelig kjønnslemlestelse forbudt i Norge. Det er heller ikke tillatt å ta barn ut av landet for å utføre lemlestelsen i annet land.

Kilde: Amnesty International

- Om han dreper deg...

Hennes far kalte inn en gruppe med menn til rådslagning.

- Det endte opp med at han ba meg ta Koranen på hodet og returnere til mitt hjem, selv etter jeg var slått til blods. Min bror sa bare: «Om han dreper deg, er du bare en uren hund som dør», forteller hun.

Årevis med slag fra far og bror, ga henne uventet styrke:

- Jeg slo min bror så han falt i bakken – foran alle mennene. Han besvimte. Alle løp til ham. Jeg rygget tilbake og snek meg ut.

Det vonde så ikke ut til å ta noen ende:

- Tilbake i huset ville ektemannen voldta meg igjen, sier Safia.

- Jeg har slått to menn i mitt liv

- Han tok kvelertak på meg, så slo jeg til ham – og løp! Han hylte som en liten unge. Du har slått meg i 16 år, nå er det nok!

Hun var i tvil om hva hun skulle gjøre, men valgte politiet:

- Jeg hadde ingen sted å gå. Hva skulle jeg gjøre? Jeg gikk til politiet i Kenya, de ba meg gå til barnevernet. «Vi skal hjelpe deg, vi skal ta vare på deg,» sa de til meg. Det ga meg tro på livet.

- Hva har vært vendepunktet i ditt liv?

- At jeg slo de to mennene, som hadde vært så brutale mot meg. Det var vendepunktet.

Sykepleier og master

Safia har vært ansatt i Stiftelsen Amathea siden 2005.
Safia har vært ansatt i Stiftelsen Amathea siden 2005. Foto: Heidi Schei Lilleås

Haase klarte å flykte – og kom til Harstad i 1992, som analfabet, alene med tre barn. Hun lærte seg norsk, tok sykepleierutdannelse og en mastergrad.

- I 1968, da jeg var ni år, ble jeg kjønnslemlestet. Jeg ble sydd med en helt vanlig tråd og det ble helt sprit på såret. Og året etter ble jeg utsatt for det samme en gang til.

- Hva gir deg pågangsmot?

- Å vite at voldelig kjønnslemlestelse ikke har noe med religion å gjøre. Ingen religion sier at kvinner skal utsettes for vold. Det handler om manglende kunnskap om kvinnens anatomi. Det gir meg mange muligheter. Utdannelse gir meg styrke mer enn noe annet, sier hun.

- Det mest brutale en kvinne kan utsettes for

Ifølge Amnesty er «kjønnslemlestelse det mest brutale en kvinne kan utsettes for».

- Hvordan påvirker økt migrasjon hvem som blir kjønnslemlestet?

- Migrasjon gjør at aldersgrensen endres: Nå begynner de å omskjære spedbarn – og håndhever ikke aldersgrensen på seks år - for å sikre at det skjer før de eksempelvis kommer til Norge som kvoteflyktninger fordi det ikke er lov der.

- Spedbarn kan heller ikke sladre, sier hun ettertenksomt.

Safia hadde mange spørsmål til sin mamma.

«Hvorfor gjorde du det, mamma?» «Hvorfor tillot du det?»

Spørsmålene gnaget og gnaget.

Kjønnslemlestelse foregår på små jenter. noen ganger spedbarn ved at man fjerner alle eller de indre kjønnsleppene og klitoris. Stort sett uten bedøvelse.
Kjønnslemlestelse foregår på små jenter. noen ganger spedbarn ved at man fjerner alle eller de indre kjønnsleppene og klitoris. Stort sett uten bedøvelse.

I 2001 kom hennes mamma, som nå er død, til Norge.

- «Klitoris er farlig» er det et du mener, mamma, spurte hun.

- Jeg var redd du skulle bli gravid, sa hun.

De to fikk snakket ut.

Myte om orgasme

Safia forteller en historie for å vise hvor uvitende mange er.

- På en av mine første nattevakter sa en dame til meg: «Stakkars deg, som ikke får hatt orgasme …»

Og hvis noen lesere skulle være i tvil:

 - Vi opplever orgasme. Vi er bare skadet. Det var hun som slet med orgasme, ikke jeg. Jeg skal tilgi deg, hvis jeg kan få ta med dette eksemplet i mine foredrag rundt i Norge, sa hun.

Stiftelsen Amathea

Amathea har 13 forskjellige kontorer landet rundt som jobber med å spre kunnskap om kjønnslemlestelse.

- Å nå folk med kunnskap er det viktigste jeg gjør. Jeg jobber ikke på prosjekter som avsluttes, men i en pågående prosess.

- Har du tro på at vi kan få slutt på kjønnslemlestelse?

- Ja, men for å få det til må vi vise alvorlighetsgraden.

Den prisbelønnede kvinnen setter høyt hederen fra Kongen i 2014. Hun ble slått til Ridder av 1. klasse «for sitt arbeid til beste for kvinner og barns livsvilkår».

Safia er lykkelig med ny mann.
Safia er lykkelig med ny mann. Foto: Heidi Schei Lilleås

- Hva sa du til Kongen, da?

- Jeg sa takk.

- Jeg er lykkelig

- Hvordan har du det nå – i 2015?

- Jeg er lykkelig, jeg er forelsket. Jeg har opplevd kjærligheten, sier hun – med stjerner i blikket.

- Folk er i nød, og folk trenger hjelp. Jeg er ikke en innvandrer. Jeg er ferdig vandret, jeg er kommet for å bli. Jeg bruker å si at nordmenn vandrer mye mer enn meg, sier hun med et glimt i øyet.