SATTE DAGSORDEN: NRK-serien «Skam» tok en brå vending da hovedpersonen Noora (bildet) fikk blackout og fryktet at hun hadde blitt voldtatt av Williams bror, samt at hun fikk vite at han hadde tatt nakenbilder av henne, ble debatten rundt seksuelle overgrep en het potet. Nå viser undersøkelsen UngVold 2015 at en av fire jenter har opplevd overgrep. 
SATTE DAGSORDEN: NRK-serien «Skam» tok en brå vending da hovedpersonen Noora (bildet) fikk blackout og fryktet at hun hadde blitt voldtatt av Williams bror, samt at hun fikk vite at han hadde tatt nakenbilder av henne, ble debatten rundt seksuelle overgrep en het potet. Nå viser undersøkelsen UngVold 2015 at en av fire jenter har opplevd overgrep.  Foto: p3.no

Rapport: Hver fjerde jente har opplevd seksuelle overgrep

- I 67 prosent av tilfellene er det en venn, venninne, kjæreste eller bekjent.

Publisert

Suksess-serien «Skam» har denne våren satt seksuelle overgrep skikkelig på dagsorden etter episoden der Noora frykter at hun kan ha blitt voldtatt av Williams bror, som også har tatt nakenbilder av henne mot hennes vilje.

Nå understreker undersøkelsen UngVold 2015 gjort blant 4500 18- og 19-åringer fra hele landet, at Skam tok opp et ekstremt aktuelt tema. 

Resultatet viser at hver fjerde norske jente har opplevd seksuelle krenkelser og overgrep, skriverforskningsmagasinet viten+praksis, som gis ut av Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Det er velferdsinstituttet NOVA og HiOA som står bak undersøkelsen.

Et funn i undersøkelsen er at antallet seksuelle overgrep i Norge er høyt, og at jenter er betydelig mer utsatt enn gutter.

Les også: Dette skjer når du oppsøker overgrepsmottaket

23 prosent har opplevd beføling mot egen vilje

29 prosent av jentene - en fjerdedel - har opplevd minst én form for seksuell krenkelse i løpet av oppveksten. Til sammenligning svarte sju prosent av guttene ja på samme spørsmål.

Den vanligste krenkelsen er ifølge undersøkelsen beføling mot egen vilje, her svarte 23 prosent av jentene at de har opplevd dette.

En av ti jenter har opplevd seksuelle handlinger mot sin vilje, mens ni prosent har blitt forsøkt tvunget til samleie eller oralsex.

16 prosent av jentene og seks prosent av guttene oppgir at de har vært utsatt for grove seksuelle krenkelser.

Les også: Sophie Elise snakker ut om det intime bildet som ble spredd på nett

Les også: Derfor ble Sophie Elise-saken henlagt

EN AV TI: I en undersøkelse gjort av NOVA og Høgskolen i Oslo og Akershus oppgir hver tiende jente at de har blitt voldtatt. Dette bildet viser overgrepsmottaket ved Oslo Legevakt. 
EN AV TI: I en undersøkelse gjort av NOVA og Høgskolen i Oslo og Akershus oppgir hver tiende jente at de har blitt voldtatt. Dette bildet viser overgrepsmottaket ved Oslo Legevakt. 

Én av ti har blitt voldtatt

Undersøkelsen er en oppfølging av en lik undersøkelse som ble gjort i 2007.

Ved å sammenligne resultatene fra de to kan forskerne se at det er en svak nedgang i omfanget av seksuelle krenkelser. I 2007 svarte 27 prosent at de har blitt utsatt for minst en seksuell krenkelse, mens prosenten i 2015 var 23.

I rapporten kommer det også fram at én av ti spurte oppgir å ha blitt voldtatt.

Les også: Landsforeningen mot seksuelle overgrep vil ha Skam-scene på pensum

- Venn, venninne, kjæreste eller bekjent

Majoriteten av overgrepene mot jenter ble begått av jevnaldrende menn og gutter.

- I veldig mange tilfeller er det jevnaldrende, og i 67 prosent av tilfellene er det en venn, venninne, kjæreste eller bekjent. Det tilsvarende tallet fra 2007 var 49 prosent, sier forteller prosjektleder for undersøkelsen, Svein Mossige, til forskningsmagasinet.

Les også: Skam-debatten: - Mange gjør som Noora, de låser seg inne og er redde for hvilket stempel de skal få

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!