KAFFE: En ny rapport tyder på at kaffe i stor grad kan forsvinne i løpet av få tiår.
KAFFE: En ny rapport tyder på at kaffe i stor grad kan forsvinne i løpet av få tiår. Foto: Colourbox

Ny rapport: Kaffe kan snart være utryddet

Global oppvarming får skylden.

Publisert

(SIDE2): Nordmenn elsker kaffe, og mange er også mer eller mindre avhengige av det. Heldigvis - med tanke på vår vilje til å helle i oss denne sorte drikken, både morgen og kveld - har studier antydet at det kan være sunt å drikke kaffe.

Men nå antyder en rapport fra The Climate Institute, at halvparten av verdens landbruksarealer vil være uegnet for kaffeproduksjon allerede i år 2050, og at halvparten av kaffesortene vil være utryddet om 70 år, skriver mx.dk.

LES også: 4 grunner til å drikke kaffe

KAFFEBØNNE: Kaffeplantene kan bli skadelidende i varmere temperaturer.
KAFFEBØNNE: Kaffeplantene kan bli skadelidende i varmere temperaturer. Foto: Benjamin A. Ward

Rapporten konkluderer med at det er klimaendringene som er årsaken til at kaffen vil forsvinne. I rapporten «ABrewing Storm: The climatechange risks to coffee» beskrives forskjellige sopper og insekter, som trives godt i varmere temperaturer, og som ødelegger kaffehøstingen.

En av soppene, såkalt bladrust, gjør kaffeplantene ubrukelige. I 2012 var det en sopp-epidemi i Sør- og Mellom-Amerika, som ødela store deler av kaffeproduksjonen, og som igjen førte til at kaffeprisene nådde rekordhøyder.

Dersom kaffe forsvinner, vil det gå ut over langt flere enn de som sliter med å våkne om morgenen uten en kaffekopp eller tre. 120 millioner mennesker i 70 land er avhengige av kaffeproduksjonene som inntektskilde.

LES mer: Tre av fire drikker kaffen svart

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Screen9v2

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!