Foto: Gimpville

«Nobel»s dyreste scener er ikke krigsscenene

Anders Danielsens Lies scener  i «Nobel» er resultat av et stort samarbeid.

Publisert

(SIDE2):  Mesterlig Nobel-drama om norsk krig, skrev vår anmelder om serien.

Til sammen ser over en million nordmenn «Nobel» på TV, i opptak og på nettet.  Serien handler om FSK-offiseren løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) som etter et Afghanistan-opphold blir viklet inn i et spill rundt et drap han utfører på en afghansk krigsherre i Oslo.

SE OGSÅ: Disse detaljene i «Nobel» la du nok ikke merke til

Ekstremt ressurskrevende

Serien er både innspilt i Norge og Marokko, som stepper inn for Afghanistan. Men det er ikke Afghanistan-scenene som var dyrest

Anders Danielsen Lie spiller Aksel Hennies barndomskamerat og troppleder Jon Petter Hals som må amputere begge beina rett over kneet etter en ulykke i Afghanistan.

Scenene der man ser Jon Petter uten protester eller for den saks skyld med, er de dyreste du ser i «Nobel».

SE KLIPP FRA NOBEL HER. Artikkelen fortsetter nedenfor.

Screen9v2

- Rent budsjettmessig er kanskje dette seriens dyreste arbeid siden det tar så uendelig mange timer å få det til, sier regissør Per-Olav Sørensen til Side2.

Både skuespiller, regi, rekvisitører, kostymedesign, sminke, special effects og visual effects var alle en del av denne prosessen, og det er nitidig arbeid, med mange ulike teknikker, forteller han.

Kun fem i Norge med en slik skade

- Jeg forsøker å legge en plan for hver jobb jeg gjør for hver nye jobb krever sin spesielle strategi, og her var det en del å trene på, sa Anders Danielsen Lie til Side2 da vi møtte han før seriens premiere.

SE TRAILEREN HER

Screen9v2

Ikke bare måtte han lære seg det militærfaglige og å ri for rollen. Det aller viktigste var å fremstille Jon Petters skade så autentisk som mulig.

- Det er faktisk en sjelden skade. Det finnes vel fem personer som er dobbeltamputert på den måten i Norge, forklarte Danielsen Lie.

Foto: Privat

En av dem som har den skaden, er Asim Gondal, kjent fra Gatebil.

- Ferske minner

Asim Gondal mistet begge beina over kneet i den store Gatebilløpet-ulykken på Rudsskogen i fjor. Gondal sier til Side2 at hans jobb var å hjelpe Nobel-skaperne med å fortstå hvordan det er den første stund etter amputasjonen. Spesielt med tanke på opptrening og hva som kreves for å klare å gå igjen.

LES OGSÅ: Mistet begge bena på Gatebil - nå vil han tilbake

- Det ble å vise frem hva jeg syntes var mest vanskelig, og hvordan Anders kunne bruke det i serien for å få det til å se mest troverdig ut. Det var alt fra hvordan gå i gangbane, gå med krykker og hva slags øvelser som jeg gjorde i treningssalen, sier Asim Gondal til Side2.

- I og med at det var knapt et år etter ulykken min, så hadde jeg ganske ferske minner om hva og hvordan det kunne se best ut på TV. For eksempel så svettet jeg mye den første tiden når jeg gikk med protesene. Det kreves jo 400 prosent mer energi for meg å gå på to proteser enn det gjør for en normal person. Så man blir god og varm.  Første tiden så var jeg også veldig redd for å falle, og lente meg derfor mye på krykkene. Så du kan si det er mange små detaljer som man kanskje ikke tenker over, men totalen gjør at det ser bra ut, sier Asim til Side2.

Satt sammen kroppen

Anders Danielsen Lie fortalte Side2 at særlig måten man i starten lærer seg å gå med protese krever at kroppen er i en spesiell stilling.

- Jeg er vant til å spille problematiske psykologiske roller, så å gjøre noe så fysisk var både utfordrende og samtidig litt befriende.

KREVENDE ROLLE: Som Jon Petter Hals i «Nobel» måtte Anders Danielsen Lie både lære seg å ri og militærfaglig oppførsel. Men aller viktigst og mest tid tok det å lære seg å spille amputert på en troverdig måte. Det fikk han god hjelp av Asim Gondal til.
KREVENDE ROLLE: Som Jon Petter Hals i «Nobel» måtte Anders Danielsen Lie både lære seg å ri og militærfaglig oppførsel. Men aller viktigst og mest tid tok det å lære seg å spille amputert på en troverdig måte. Det fikk han god hjelp av Asim Gondal til. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)

For å si det forenklet, noen ganger er det dataanimasjon, noen ganger er det Asims underkropp du ser, og noen ganger er det Anders Danielsen Lies underkropp.

- Under innspillingen så gikk jeg frem og tilbake med krykker og ble filmet, også gjorde Anders det samme, men hadde på seg grønne strømper. Deretter ble min underkropp redigert på Anders. Så i noen av scenene har Anders på grønne strømper, og andre scener er både jeg og Anders sammen, men kameravinkel gjør at det ser ut som at Anders er amputert, sier Asim Gondal.

Foto: Gimpville

Det er effektselskapet Gimpville som står bak de visuelle effektene i  scenene. (For øvrig samme selskap som skapte monsterbølgen i  «Bølgen»).

- Det viktigste for meg var at det skulle se mest mulig troverdig ut. Jeg vet selv hvordan jeg hadde reagert hvis det så falskt ut. Det ville gitt et helt feil bilde av ulykken som karakteren til Anders får i serien, sier Asim til Side2.

I dag er Asim Gondal tilbake i Gatebil-miljøet og jobben - et råd han også fikk fra psykologene på Sunnaas, og som også Jon Petter Hals i «Nobel» velger å gjøre. Han sier gode venner og ikke minst en utrolig støttende kone har vært alfa og omega for å komme tilbake til hverdagen så fort.

Foto: Gimpville

Imponert over resultatet

- Jeg jobber med biler, har jobbet hele livet med biler og kommer trolig til å fortsette med det. Og samtidig er det min hobby, så det å trekke seg vekk fra dette ville nok vært feil, sier han.

Asim Gondal sier til Side2 at han er imponert over resultatet i «Nobel».

- Resultatet er helt fantastisk bra. Jeg har jo aldri vært med på noe slikt før, så jeg hadde heller ingen forventninger om hvordan resultatet skulle blir. Så jeg ble ganske sjokkert når jeg fikk se noen klipp underveis i produksjonen, sier han.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.