Nakenbilde spres av Lærke (14): - Det skremmer meg veldig

Lærke ble tatt bilde av i bare trusa. Nå spres bildet på sosiale medier.

Publisert

(SIDE2): For noen måneder siden fikk danske Lærke Bodilsen (14) tilbake tilsendt et bilde av seg selv i bare trusa. Bildet er tatt på soverommet hennes. Selv ante hun ikke at bildet eksisterte, og forsto først ikke hvor det kom fra.

Hun konkluderte senere med at bildet må ha blitt tatt av ei venninne i sommer, men sier til Metroexpress at hun ikke vet akkurat hvem som har tatt det.

- Det havnet overalt: Facebook, Ask, Instagram og folk sin «My Story» på Snapchat, sier Lærke.

LES OGSÅ: Emma sprer nakenbilder av seg selv på nettet

Fremmede roper etter henne på gaten

De siste månedene har Lærke og familien gjort alt for å stoppe bildespredningen, men de har ikke lykkes. Fredag la Lærke ut en video på sin egen Facebook-profil, der hun innstendig ber folk om å slutte å spre bildet av henne.

- Jeg er fjorten år gammel. Jeg synes det er sykt at folk kan finne på å gjøre sånt mot et annet menneske, sier hun i videoen.

Hun forteller at fremmede mennesker roper etter henne på gaten.

Foto: Privat

- Det skremmer meg veldig at fremmende mennesker har dette bildet av meg, sier Lærke.

Videoen er et siste forsøk på å få bildespredningen til å stoppe.

- Folk som gjør sånt mot andre bør virkelig tenke seg ekstra godt om. Det får ikke mange konsekvenser for dere som legger det ut, men det har konsekvenser for meg, min familie og mitt liv.

Ta kontakt med Slettmeg.no

Lærke er ikke alene om å oppleve at bilder eller videoer spres på internett uten samtykke.

Rådgiver innen informasjonssikkerhet og leder av tjenesten Slettmeg.no har i et tidligere intervju med Nettavisen uttalt at de ofte får henvendelser fra unge jenter og gutter som ønsker hjelp med å fjerne bilder og videoer av seg selv på nettet:

- Unge mennesker som angrer på ting de har vært med på og trenger hjep til å slette bilder eller video som ligger ute på nettet. Det er det vi får mest henvendelser på hos Slettmeg.no.

Tessems råd er å prøve å finne ut hvor det materialet man ønsker fjernet ligger. Vet man hvem som har gjort opptaket og lagt det ut på nett, er rådet og ta kontakt med vedkommende.

- Det beste er å gå til vedkommende som har mobilkameraet og kreve at dette bildet eller den videoen må du slette. Det har man krav på, fordi Åndsverksloven forutsetter samtykke til bruk. Mange av de sakene vi får er gamle og gjelder bilder som ble tatt for to tre år siden. Jo lenger det ligger ute, desto vanskeligere blir det å gjøre noe med det, sier Tessem, og legger til:

- Det kan være at man kvier seg for å ta opp dette fordi man synes det er flaut, men det er viktig å ta tak i det med en gang. Ta gjerne kontakt med oss hvis du synes det er flaut å gjøre dette selv.

- Jeg føler meg maktesløs

Lærkes mor, Jane Bodilsen, forteller at de lenge har prøvd å stoppe bildespredningen. De har anmeldt saken til politiet og ringt rundt til en rekke foreldre, men bildet fortsetter likevel å dukke opp på sosiale medier.

- Jeg aner ikke hvordan jeg skal stoppe det. Det er umulig. I begynnelsen sendte jeg alt videre til politiet, men de har nå sagt at de ikke kan gjøre noe med det. Jeg føler meg maktesløs, sier Jane til Metroexpress.

Metroexpress har vært i kontakt med Østjyllands Politi, som bekrefter at saken er anmeldt. De ønsker ikke å kommentere den konkrete saken, men skriver dette i en mail:

«Politiet får mange anmeldelser hvor de fornærmede blir lagt ut på diverse sosiale medier. Ofte har de selv vært medvirkende til disse opptakene. Det kan være venner eller venninner som tar bilder, eller det kan være kjærestepar som tar opp intime scener. Alt er med alles samtykke. Det kan oppstå problemer i de tilfeller hvor man blir uvenner og man «for moros skyld», eller hvis man virkelig er sur på hverandre, legger bildene ut på nettet.»

Side2 har vært i kontakt med Lærkes mor, Jane Bodilsen, som har gitt sin tillatelse til at vi gjengir sakene.

LES OGSÅ: Dette bør foreldre vite om Snapchat

OG: Denne typen barenbilder må du aldri dele på Facebook

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!