Foto: Colourbox

Nå er det bevist: Hunden din elsker deg fem ganger høyere enn katten din

Er diskusjonen om hvilket kjæledyr som er best avgjort nå?

Publisert

(SIDE2): Hvilket kjæledyr er best - hund eller katt? Det er en evig diskusjon, men nå kan den være avgjort, skriver MX.dk.

I den nye programserien «Cats vs Dogs» som skal sendes på BBC utforskes forskjellene mellom hunder og katter, og her har et eksperiment vist at hunder er fem ganger mer knyttet til eierne sine enn katter. Dette har også tidligere blitt antydet i mindre studier.

Foto: Colourbox

- Riktig å si at hunder er mer glad i eierne sine enn katter

Forskerne fant frem til dette ved å måle hvor mye av hormonet oksytocin hunder og katter skilte ut etter at eierne deres hadde lekt med dem i ti minutter.

Oksytocin kaller gjerne for kjærlighetshormonet, og produseres i hjernens hypothalamus. Hormonet ar vist seg å fremkalle følelser av tilfredshet, reduksjon av angst og følelser av ro og trygghet.

Hunders oksytocin-nivåer økte med 57,2 prosent, mens kattenes nivåer kun økte med 12 prosent, ifølge Daily Mail.

Zak forteller at nivået av oksytocin nok vil avhenge av hvilken person i familien hunden samhandler med - den har mest sannsynlig en favoritt eller to.
Zak forteller at nivået av oksytocin nok vil avhenge av hvilken person i familien hunden samhandler med - den har mest sannsynlig en favoritt eller to. Foto: Colourbox

- Ifølge dette eksperimentet er det riktig å si at hunder elsker eierne sine fem ganger mer enn katter gjør, sier den amerikanske nevrologen Paul Zak, som utførte eksperimentet.

- Det overrasket meg at hunder produserte såpass høye nivåer, men det var også fint å se at katter produserer noe i det hele tatt, sier han.

- Bryr seg virkelig om eierne sine

Zak mener at det høye nivået sett hos hunder betyr at hunder virkelig bryr seg om eierne sine. En av hundene som deltok i undersøkelsen, en liten lapphund, var ekstremt glad i eierne sine - nivået av oksytocin økte nemlig med 500 prosent da de var sammen.

Sjansen er stor for at du er like glad i hunden din, som den er i deg - kanskje er du en av de hundeeierne som liker hunden bedre enn partneren sin?

Om du er glad i hunden din bør du sjekke denne lista over matvarer veterinæren ber deg om å aldri gi hunden din. Det kan nemlig være skadelig for den.

Det kan også greit å vite at selv om det er koselig for både deg og hunden at den ligger i senga, så så utsetter du deg selv for potensiell smittefare.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!