GRATIS, DYRT, RIMELIG: Parkdressen til venstre er arvet (0 kroner), parkdressen i midten er fra Reima (999 kroner), parkdressen til høyre er fra Lindex (349 kroner).
GRATIS, DYRT, RIMELIG: Parkdressen til venstre er arvet (0 kroner), parkdressen i midten er fra Reima (999 kroner), parkdressen til høyre er fra Lindex (349 kroner). Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Mye å spare på barnehageutstyret

En av disse parkdressene koster 0 kroner, en annen 999 kroner. Her er pakkelisten til barnehagestart.

Publisert

(SIDE2:)- Foreldre kjøper for mye, og tenker mer på hvordan barna ser ut, enn om klærne er behagelige, sier blogger Marte Frimand-Anda bak «CasaKaos», og medforfatter av boken «Mammarådet».

Marte er også mor til en gutt på fire år, og en jente på tre år. Vi spurte derfor mammabloggerene om råd til hva man bør tenke på til barnehagestart.

1. august er nemlig datoen da mange små skal begynne i barnehagen. Og du trenger ikke blakke deg, eller få panikk over alt som bør kjøpes inn til den nye hverdagen.

- Spør barnehagepersonalet om råd. De vet hva barnet trenger av klær og utstyr. De fleste som jobber i barnehage har et nøkternt forhold til innkjøp. Og de har som regel stor forståelse for at ikke alle har råd til å kjøpe inn nytt og dyrt, sier Marte.

Hun er stor tilhenger av å arve klær, og mener presset når det gjelder merkeklær til barn er helt tullete.

- Barna vokser jo ut av klærne sine i løpet av måneder i den alderen. Mine barn arver klær og vi kjøper mye brukt på Finn.no, og andre bruktsider på nettet og på Facebook.

EKSEMPEL DYRT VS.BILLIG: Til venstre varm genser fra Little Mountains (fra 599 kroner), i midten arvet strikkegenser (0 kroner), til høyre varm genser fra Cubus (99 kroner).
EKSEMPEL DYRT VS.BILLIG: Til venstre varm genser fra Little Mountains (fra 599 kroner), i midten arvet strikkegenser (0 kroner), til høyre varm genser fra Cubus (99 kroner). Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Hva mener du er det viktigste å tenke på når man skal pakke ting til barnehagestart?

- Det viktigste er å sørge for at barnet har klær som holder det tørt og varmt. En regndress, en vinterdress, støvler og vintersko. Godt og varmt undertøy er også viktig. Men jeg mener man på død og liv ikke må ha ull, sier Marte og utdyper:

- Ull er kjempedyrt, og det finnes gode alternativer. Det kommer også an på hvor i landet man bor. Jeg bor på Raufoss hvor vi har 20 minus om vinteren, så vi må tenke mye på hvordan vi holder barna våre varme vinteren igjennom. Men bor man et sted med mildere vinterklima, kan man slappe litt mer av.

Marte står bak bloggen CasaKaos.
Marte står bak bloggen CasaKaos. Foto: (Privat)

Hva tenker du om presset når det gjelder merkeklær til barnet?

- Jeg synes det er helt tullete at små barnehagebarn løper rundt i dyre merkeklær. Barna vokser jo ut av klærne sine i løpet av måneder i den alderen.

- Mine barn arver klær og vi kjøper mye brukt på Finn.no og andre bruktsider på nettet og på Facebook. Der kan man få store klespakker til bare noen hundrelapper. Og helt fine vinter- og regndresser til under halvparten av prisen det koster i butikken. Min erfaring er at barna setter mye større pris på en hel sekk full med klær, enn ett enkelt, kjempedyrt designplagg. Små barn bryr seg jo ikke om hvilke merker de går i. Dette merkepresset er foreldreskapt.

LES OGSÅ: - Barna bryr seg ikke i det hele tatt

Hva mener du er den største feilen foreldre gjør ved barnehageoppstart?

- De kjøper for mye, og tenker mer på hvordan barna ser ut enn om klærne er behagelige. Mange anbefaler at man har to regndresser, to vinterdresser, to par støvler og to par vintersko, slik at man kan bytte dersom det blir vått. Det er sikkert veldig praktisk, men også veldig dyrt. Vi har klart oss med ett sett til hvert barn, og det er ikke noe problem å få klærne tørket fra dag til dag.

- Jeg bruker også å levere ungene i strømpebukse på vinteren. De trenger ikke mer klær når de leker inne. Og så er det kjempeenkelt for personalet når barna skal kles på for å gå ut. Det ser ikke så lekkert ut med ei sidrumpa strømpebukse, men så er det vel heller ikke noe moteshow de skal på.

- Og husk at dersom man har to eller flere barn med forskjellig kjønn, kan de fortsatt arve regntøy og dresser av hverandre. Jenter må ikke gå i rosa og gutter må ikke gå i blått. Vi prøver så langt det lar seg gjøre å kjøpe kjønnsnøytrale farger, slik at lillesøster kan arve etter storebror.

EKSEMPEL PRISFORSKJELL GUMMISTØVLER: Støvlene til venstre er fra Lindex (199 kroner), i midten arv, til høyre er støvler fra Polarn O.Pyret (249 kroner).
EKSEMPEL PRISFORSKJELL GUMMISTØVLER: Støvlene til venstre er fra Lindex (199 kroner), i midten arv, til høyre er støvler fra Polarn O.Pyret (249 kroner). Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Hva har dine barn i hylla i barnehagen?

- De har et par inneskift som undertøy, t-skjorte, langermet genser, bukse, sokker og en varm genser som de aldri bruker. De er alltid så varme når de er inne. De løper jo rundt som små spinnville maur hele dagen.

- På vinteren legger jeg også igjen varmt undertøy, strømpebukser og varme sokker.

- Så har de ett par joggesko og støvler hver, og cherrox og vintersko på vinteren. Regndress og vinterdress, vanter, votter og luer.

Sammen med mammabloggeren, og oversikt fra nettstedet barnehage.no, har vi laget denne listen over hva som kan være greit å ha i barnehagen:

- Ekstra skift (undertøy, t-skjorte, langermet genser, bukse, sokker)

- Varm genser

- Joggesko

- Støvler

- Tøfler

- Regndress

På vinteren:

- Vinterdress

- Varmt undertøy, strømpebukse, sokker

- Vintersko

- Vanter

- Votter

- Lue

- Hals

HAR DU NOEN GODE TIPS TIL BARNEHAGESTART? DEL MED OSS I KOMMENTARFELTET NEDENFOR:

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.