Foto: Robyn Beck / AFP Photo / NTB scanpix

Aktuelt

Michelle Obamas sterke historie: Kjempet for å bli gravid

Den tidligere førstedamen Michelle Obama åpner opp om spontanaborten og prøverørsbehandlingen i en svært personlig biografi.

Publisert Oppdatert

Nylig lanserte førstedamen over alle førstedamer, Michelle Obama (54), selvbiografien «Min historie».

I boken beskriver advokaten og samfunnsaktivisten ekteskapet med Barack Obama (57) – på godt og vondt. Hun åpner seg blant annet om et sårt kapittel i det profilerte ekteparets liv. I flere år kjempet de for å bli gravide og på et tidspunkt gikk Michelle gjennom en spontanabort.

«Vi fikk en positiv graviditetstest, og begge glemte enhver bekymring og ble svimle av glede. Men et par uker senere spontanaborterte jeg, noe som gjorde meg fysisk dårlig og sendte oss begge rett i kjelleren.» skriver hun i boken.

«En spontanabort er ensom, smertefull og demoraliserende, nesten helt på cellenivå. Når det skjer, vil man mest sannsynlig ta det som et personlig nederlag, noe det ikke er. Eller en tragedie, noe det heller ikke er, uansett hvor fullstendig knusende det føles i øyeblikket. Det ingen forteller deg, er at spontanaborter skjer hele tiden, med flere kvinner enn man kan forestille seg, tatt i betraktning at det ikke snakkes så mye om det.»

Les også: Michelle Obama delte gammelt bilde av Barack og barna

HELE FAMILIEN: Barack Obama og Michelle Obama, sammen med døtrene Malia (t.v.) og Sasha Obama i 2013. Etter flere års forsøk og en spontanabort, valgte Michelle og Barack Obama å forsøke prøverørsbehandling. Begge parets døtre er unnfanget ved assistert befruktning.
HELE FAMILIEN: Barack Obama og Michelle Obama, sammen med døtrene Malia (t.v.) og Sasha Obama i 2013. Etter flere års forsøk og en spontanabort, valgte Michelle og Barack Obama å forsøke prøverørsbehandling. Begge parets døtre er unnfanget ved assistert befruktning. Foto: Getty Images

Slet på forholdet

I kjølvannet av den skjebnesvangre opplevelsen, ble ekteparet tipset om en ekspert på fertilitet. Der ble de anbefalt å ta i bruk prøverørsbefruktning. Denne prosessen skulle tære på forholdet.

Michelle følte seg alene i situasjonen da Barack Obamas politiske karriere krevde at han stadig var opptatt med arbeidet.

«(...) jeg var etterlatt alene i arbeidet med å få forplantningssystemet mitt til å fungere optimalt. Blant annet måtte jeg gi meg selv en daglig sprøyte, det var en kur som varte i flere uker. (...) Jeg ville ha en familie, og det ville Barack også, og nå sto jeg alene på badet i leiligheten vår og prøvde, for all denne lengselens skyld, å samle mot til å kjøre en sprøyte i låret mitt», forteller en åpenhjertig Michelle i boken.

Les også: Her er de beste sitatene fra Michelle Obamas siste tale som førstedame

BOKAKTUELL: Michelle Obama er i disse dager aktuell med selvbiografien «Min historie».
BOKAKTUELL: Michelle Obama er i disse dager aktuell med selvbiografien «Min historie». Foto: Cappelen Damm

Håpløhet snudde til glede

Nærmere to måneder senere var håpløsheten snudd til lettelse og glede. Michelle og Barack ventet sitt første barn. I juli 1998 kom Malia til verden. Tre år senere ble Natasha født, også hun ved hjelp av prøverørsbefruktning.

Men i prosessen hadde det oppstått en kløft mellom ekteparet. Ektemannens karriere krevde mye tid, og Michelle følte seg tilsidesatt. Tiden var kommet for å bygge bro. Kort tid etter at døtrene kom til verden, bestemte de seg for å gå til parterapi.

«Jeg følte meg sårbar hele tiden og jeg måtte lære hvordan jeg skulle uttrykke det til mannen min, å komme i kontakt med de sidene av meg som savnet ham – og tristheten som kom der ifra – slik at han kunne forstå. Han oppfattet ikke avstanden på samme måte.» skriver hun.

«Han vokste opp uten mammaen i livet sitt store deler av året, og han visste at mammaen elsket ham likevel. Jeg trodde alltid kjærlighet betydde nærhet. Kjærlighet er ved middagsbordet, kjærlighet er fysisk, det er tilstedeværelse. Jeg måtte dele min sårbarhet, men også lære meg å elske på en annen måte. Det var en viktig del av min reise mot den jeg er i dag. Det å forstå hvordan vi skulle bli "oss!".»