Foto: Paul Weaver, Side2

Mette-Marit opereres denne uken

Legene vil operere nakkeprolapsen så raskt som mulig.

Publisert

(SIDE2): Kongehuset skriver på sin hjemmeside onsdag ettermiddag at kronprinsessens helsetilstand er vurdert, og ut fra medisinske årsaker anbefaler legene at inngrepet utføres så raskt som mulig. Kronprinsesse Mette-Marit (40) ble i høst sykemeldt i to uker på grunn av nakkeprolaps, senere fikk hun forlenget sykemeldingen fram til jul.

Fjerner prolapsen

Kronprinsessen skal gjennomgå et kirurgisk inngrep i nakken. Inngrepet innebærer fjerning av nakkeprolaps og avlastning av nervestrukturer. Kronprinsessen vil derfor bli operert på Rikshospitalet i Oslo denne uken, heter det på kongehusets hjemmeside.

- Vi hadde håpet i det lengste å unngå operasjon, og har derfor ventet så lenge vi kunne. Hun har så store smerter nå, at en operasjon er helt nødvendig, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet ifølge NTB.

Operasjonen vil medføre at kronprinsessen vil bli liggende på sykehuset i noen dager. Etter inngrepet skal kronprinsessen ha ro, før hun starter med et opptreningsprogram. Det er for tidlig å si om det kirurgiske inngrepet vil forlenge kronprinsessens sykefravær.

Kronprinsen avlyser

Kronprins Haakon (40) skulle reist til USA denne uken for å overvære en konferanse i Atlanta. Torsdag 14. november skulle han delta på Financial Dignity Summit, men han avlyser nå ukens program på grunn av operasjonen.

Om kronprinsen må avlyse flere ting på programmet i tiden fremover, kommer ikke fram av pressemeldingen.

Langtidssykmeldt

8.oktober sendte hoffet ut melding om at kronprinsesse Mette-Marit var sykmeldt i to uker på grunn av en prolaps i nakken. Drøyt to uker etter meldte slottet at sykefraværet ble forlenget med 6-8 uker.

Det ble samtidig sagt at kronprinsessen ville forsøke å gjennomføre enkelte arrangementer i denne perioden, men prolapsproblemene har så langt forhindret henne fra å ta på seg normale representasjonsoppgaver.

Kronprinsessens siste oppdrag i Norge var et besøk til Forskningstorget i Oslo i forbindelse med Forskningsdagene. Dette var dagen etter at kronprinsparet hadde avsluttet sin fylkestur til Vest-Agder.

FAKTA OM NAKKEPROLAPS:Slitasje eller skade på mellomvirvelskive i nakken kan føre til et prolaps som trykker mot nerver som går ut fra halsryggraden. Skiveprolaps oppstår når den indre delen av en eller flere mellomvirvelskiver (ryggskiver) presses ut som et brokk og gir trykk mot en nerverot. Prolapser i nakken kan gi symptomer ut i armene i form av smerte, nummenhet eller nedsatt kraft.Ryggskivene har som funksjon å dempe trykk og belastninger som forplanter seg gjennom ryggsøylen. Samtidig fører mellomvirvelskivene til at vi kan utføre smidige bevegelser med ryggen, at nabovirvler til en viss grad kan beveges i forhold til hverandre. Over tid vil skivene bli utsatt for mye belastning, noe som kan føre til at skivene blir slitt. Om lag 60-80 prosent av befolkningen blir i løpet av livet rammet av smerter i rygg eller nakke.Prolaps kan noen ganger være svært alvorlig, og ved feil diagnose eller forsinket behandling, kan dette gi varige skader på nerver og det vevet nerven er ansvarlig for.Prolaps blir gjerne opp diagnostisert ved røntgen, CT og/eller MR-undersøkelse.Ved en operasjon benyttes mikrokirurgisk teknikk der man går gjennom et lite hudsnitt på halsen. Den aktuelle mellomvirvelskiven og prolapsen fjernes og erstattes av et implantat eller «en propp» i stedet. Etter hvert dannes det ny brusk i implantatområdet som fører til en stabilisering av leddene.Kilde: Oslo universitetssykehus, Norsk Helseinformatikk og Kiropraktorgruppen

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!