LUNGESYKDOM: Nylig fikk Mette-Marit påvist lungefibrose.
LUNGESYKDOM: Nylig fikk Mette-Marit påvist lungefibrose. Foto: NTB Scanpix

Aktuelt

Mette-Marit er forfulgt av uhell

Har hatt en rekke sykdommer etter at hun ble landets kronprinsesse.

Publisert Oppdatert

I høst ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit (45) er påvist en sjelden variant av den kroniske sykdommen lungefibrose. Det har resultert i at vår kommende dronning ved flere anledninger har vært nødt til å avlyse offisielle oppdrag.

I tiden som kommer er det knyttet stor usikkerhet til hva hun har helse til å gjennomføre. Det kongelige slott henviser til pressemeldingen fra oktober, hvor Mette Marit forteller at sykdommen vil påvirke arbeidskapasiteten i tiden fremover.

- Jeg har i en del år tidvis hatt helseutfordringer, og nå vet vi mer om hva disse bunner i. Tilstanden gjør at arbeidskapasiteten vil variere. Kronprinsen og jeg velger å informere om dette nå, blant annet fordi det fremover vil være behov for å planlegge perioder uten offisielt program. I forbindelse med behandling, og når sykdommen er mer aktiv, vil dette være nødvendig, sier kronprinsessen.

Flere tøffe sykdomsperioder

Den alvorlige, kroniske lidelsen føyer seg inn i rekken av flere tøffe sykdomsperioder gjennom hennes kongelige karriere. Sykemeldingene startet allerede året etter at hun ble landets kronprinsesse.

I 2002 ble en reise til Mosambik utsatt da hun pådro seg en lungebetennelse etter å ha slitt med influensa etter et besøk i Salt Lake City i forbindelse med vinter-OL.

Et par måneder senere måtte kronprinsessen fritas for alle representasjonsoppgaver i seks uker grunnet et beinbrudd.

I påsken hadde Mette-Marit prøvd ektemannens skidrage ved prinsehytta i Sikkilsdalen. Humpende rundt på krykker utførte hun likevel en rekke representasjonsoppdrag. Men ulykkesåret 2002 var ennå ikke over. U

nder et intervju med en tysk TV-kanal ble både hun og kronprins Haakon (45) kraftig forbrent i ansiktet. Det resulterte i overfladiske sår på hornhinnene, også kalt snøblindhet.

- Kronprinsessen har det veldig vondt, fortalte tidligere informasjonssjef ved slottet, Wenche Rasch den gang.

LES MER: Mette-Marit opereres denne uken

Alvorlig nakkeprolaps

Mette-Marit har i mange år også slitt med rygg- og nakkeproblemer. Etter at dette først ble kjent i 2006, har hun ved flere anledninger måtte stå over offisielle oppdrag som følge av sterke smerter. Nakkeprolapsen ble med tiden såpass alvorlig at kronprinsessen i 2013 måtte legge seg under kniven.

Etter at hun ble skrevet ut av sykehuset, tok hun bena fatt for å trene seg opp etter operasjonen. Rekonvalesensen bestod av flere rehabiliterende turer i skogen sammen med kronprins Haakon.

- Jeg føler meg bedre, og det er jeg veldig takknemlig for, sa Mette-Marit til VG i forbindelse med sin første opptreden etter inngrepet.

Også i 2008 dukket det opp nok et uforutsett uhell som satte begrensninger for kronprinsessens virke. Da måtte hun avbryte et statsbesøk i Ukraina, etter å ha falt og slått hodet i en trapp. Resultatet ble hjernerystelse og sykemelding.

- Jeg har slått meg kraftig i hodet og hatt fryktelig vondt i kroppen. Jeg har fått en lett hjernerystelse, sa kronprinsessen da hun møtte pressen to dager etter det dramatiske fallet.

SYKDOMSAVBREKK: F.V: Kronprinsessen på slottsballkongen etter at hun og kronprinsen fikk andregrads forbrenning under et intervju med tysk tv. I midten på krykker etter å ha brukket ankelen og til høyre er hun på jobb kun få uker etter at det ble kjent at hun lider av sykdommen kronisk lungefibrose.
SYKDOMSAVBREKK: F.V: Kronprinsessen på slottsballkongen etter at hun og kronprinsen fikk andregrads forbrenning under et intervju med tysk tv. I midten på krykker etter å ha brukket ankelen og til høyre er hun på jobb kun få uker etter at det ble kjent at hun lider av sykdommen kronisk lungefibrose. Foto: NTB scanpix

Kronisk svimmelhet og kvalme

I november i fjor ble det kjent at Mette-Marit hadde blitt diagnostisert med krystallsyken, en sykdom som oppstår av en feilfunksjon i buegangene i det indre øret. Sykdommen er vanligvis forbigående, men kan i verste fall resultere i kronisk svimmelhet og kvalme. Under et intervju med radioprogrammet «P3morgen», fortalte Mette-Marit åpent om hvordan hun først opplevde krystallsyken.

- Jeg satt i et møte med Haakon og svigermor og svigerfar og flere fra ledergruppa vår, også snudde jeg hodet raskt og da var det akkurat som om hele verden begynte å bevege seg, fortalte hun da.

De siste årene har trebarnsmoren også ved flere anledninger måtte avlyse utenlandsbesøk etter råd fra lege. Bakgrunnen skal ha vært gjentatte luftveisinfeksjoner. Spesialist i lungesykdommer, Olav Kåre Revfem, forteller på et generelt grunnlag at dette kan ha hatt bakgrunn i en uoppdaget lungefibrose.

- Luftveisinfeksjoner med hoste er vanlig ved lungefibrose. Ved luftveisinfeksjoner vil dette kunne bli forverret, og man kan være mer plaget enn helt lungefriske med tilsvarende infeksjon. Ellers kan kombinasjonen av plagsom hoste på grunn av lungefibrose, og slappet og feber i tilknytning til en bakenforliggende bindevevssykdom, kanskje misoppfattes som utgående fra en lungeinfeksjon alene, forteller Revfem til Her og Nå.

2002: Avlyste offisiell reise til Mosambik som følge av lungebetennelse

2002: Brakk ankelen og ble sykemeldt i seks uker

2002: Kraftig forbrent etter intervju med en tysk TV-kanal

2005: Gikk gravid med Sverre Magnus og måtte avlyse flere oppdrag som følge av lavt blodtrykk

2006: Pådro seg en kink i rygg og nakke

2008: Fikk hjernerystelse etter å ha falt og slått hodet i en trapp

2010: Sykemeldt etter en slitasjeskade i nakkevirvlene

2013: Operert for nakkeprolaps

2015/16: Avlyste to utenlandsoppdrag som følge av gjentatte luftveisinfeksjoner

2017: Var involvert i et trafikkuhell i forbindelse med et California-besøk

2017: Ble diagnostisert med krystallsyken

2018: Ble kjent at hun har en sjelden variant av den kroniske sykdommen lungefibrose