Foto: (thinkstock)

Menn tror de er penere enn de er

Visste du at du kanskje er mer eplekjekk, enn du er kjekk?

Publisert

Hvor mange ganger har du sett menn sjekke kvinner som er i en helt annen liga enn de selv er, på film eller TV? Ja, som for eksempel Venner for livets Joey Tribbiani og hans ”How YOU doin’?”

Joey er bare ett av mange eksempler på et fenomen som det kunne ha blitt skrevet bøker om, i stedet for en artikkel.

Men hvis du trodde at du måtte lete i videohylla eller Get-boksen for å finne alle disse selvsikre typene, som oppfører seg som de skulle ha vært Brad Pitt eller George Clooney, tar du feil. Du kan heller bare ta deg en tur ut på gata, eller den lokale puben.

Måtte rangere egen attraktivitet

Et studie, publisert i amerikanske ”Psychological Science Journal”, viser nemlig at det er vanlig at menn tror de er penere enn de egentlig er. Og at de dermed, på grunn av lite selvinnsikt, sjekker damer som de egentlig ikke har sjans på.

Forskerne bak undersøkelsen, med psykolog Carin Perillox i spissen, sendte 96 mannlige og 103 kvinnelige studenter gjennom en samtaleøvelse.

Først skulle de rangere sin egen attraktivitet, før de deretter bedømte samtalepartnerens utseende – i tillegg til hvor seksuelt interesserte de trodde at motparten var.

Og resultatet? Vel, det er som tatt ut fra låta ”I’m too sexy”. De samme mennene som overestimerte sitt eget utseende, trodde også at kvinnene var mye mer interesserte i dem enn det de egentlig var.

En slags evolusjonær egenskap

Ja, så den dårlige nyheten til våre mannlige lesere, er at du at kanskje er mer lunken enn heit. Den gode nyheten derimot, er at denne overdrevne troen på egen sex appeal gjør at menn kan få tak i en partner som er langt mer attraktiv enn det de selv er.

Denne misforståtte optimismen om sitt eget utseende kan nemlig, ifølge forskere, være en slags evolusjonær egenskap, et triks som gjør så alle menn skal få formere seg - Ryan Gosling, eller ei.

For ja, risikoen for å dumme seg ut blir stadig høyere jo flere ganger man prøver seg, men det blir jammen sjansen for å lykkes også. For jo høyere selvtillit, desto større ståpåvilje i singlegamet. Linja ”Hvordan liker du eggene dine? Befruktet?” må vel fungere til slutt. Eller?

Foto: (thinkstock)

- Selvtillit er sikkerhet

- Forskernes uttalelse om at menn sjekker damer de egentlig ikke har sjans på, fordi damene er mer fysisk attraktive, er en misforståelse. Det er nemlig ikke det fysiske utseendet som alene avgjør hvem som ender opp med hvem, sier coach og forfatter Torkel Odden Guttormsen ved livsstilsfirmaet Genuine Connections.

- Det er klart at det spiller en viss rolle i kurtisen av partnere, men det er ikke, for mennesker med litt dybde i hvert fall, den avgjørende faktoren i de fleste tilfeller. Stort sett kan vi være enige om at enkelte mennesker er objektivt sett pene eller kjekke, men det er også veldig mange personlige preferanser som går inn i hva vi er tiltrukket av, sier han.

- Tradisjonelt sett kan vi skille menn og kvinner i to hovedgrupper når det gjelder tenningsmønster, sier Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog.

- Kvinner blir mer tent når de føler en emosjonell tilknytning. De liker å føle seg sett, hørt og verdsatt, mens menn ofte er mer visuelt tennbare. Ofte velger menn en vakker kvinne, mens kvinner heller føler seg attraherte av menn som forstår og møter dem følelsesmessig. Så sånn sett henger kanskje forskningen på greip, da selvsikre menn kan ha en større evne til å gi kvinner den bekreftelsen og ivaretakelsen de trenger. Selvtillit er sikkerhet, sier hun.

Schmidt forklarer at selv om det er lenge siden kvinner var avhengige av å skaffe seg en forsørger, kan ønsket om å finne seg en trygg mann fremdeles sitte i, som er slags etterheng fra tidligere generasjoner.

Dette gjør sjansen større

Med andre ord, er kanskje ikke utseende like avgjørende i sjekkesituasjoner som det undersøkelsen skal ha det til, enten om du ligner Hugh Grant, eller om du ikke gjør det.

At en dame er penere enn mannen, er i utgangspunktet ikke ensbetydende med at han egentlig ikke har sjans på henne og en klokketro på eget utseende kan fungere – men mest fordi selvsikkerhet også er synonymt med noe damer setter mye mer pris på enn et pent fjes. Sikkerhet.

Så hvordan skal mann få kvinne i år 2013, hvis kjekkasholdningen ikke er så avgjørende som forskerne mener?

- De klassiske sjekketriksene er myter, sier Guttormsen.

- Mange ønsker seg nok en fiks ferdig oppskrift på hvordan en kan gå fram for å skaffe seg den partneren en ønsker, men sannheten er at det i aller største grad handler om å lære seg å utvikle en genuin kobling til den typen mennesker en er tiltrukket til. Dette innebærer ikke bare å tørre å ta litt flere initiativer og dermed våge å være litt mer sårbar, men også å vite hva en virkelig er ute etter, sier han.

Med andre ord, handler det om å være reflektert over hvem man ønsker å treffe og å legge sjekketriksene til siden.

- Innser du at du verken trenger triks eller strategier for å imponere noen, så er det lettere å senke skuldrene å ha en naturlig samtale hvor en kan vise sin interesse. Det er nemlig alltid bedre å være interessant enn å være imponerende, og alt du trenger å gjøre for å være interessant er å være genuint opptatt av personen du snakker med, sier han.

- Ta bort alle maskene, lyder Schmidts tips.

- Du kan sikkert få en kvinne på kroken med sjekkereplikker og spill, men hva gjør du da når hverdagen kommer? Hvis du er genuin fra begynnelsen, er sjansen større for at du finner noen som passer nettopp deg, avslutter hun.

Foto: Norsk filmdistribusjon