Foto: (Skjermbilde)

Massive reaksjoner etter at «Thea (12) skulle giftes bort»

PR-stunt fra Plan Norge tok av.

Publisert

«Hei! Jeg heter Thea og jeg er 12 år og om cirka 1 månde skal jeg gifte meg!!! Så velkommen til denne bloggen som fra nå av skal bli min bryllups blogg.

Jeg fikk vite av Mamma igår at jeg skal gifte meg. Han som jeg skal gifte meg med heter Geir og det er litt rart for jeg kjenner han ikke egentlig å han er så voksen,men mamma har sagt at det kommer og gå helt fint, så da tror jeg vell egentlig at jeg gleder meg. Det er jo egentlig døds kult og skulle gifte seg, syntes dere ikke?»

Slik starter det første blogginnlegget fra det som tilsynelatende er en helt vanlig 12-åring, som utgir seg for å ha startet en bryllupsblogg.

Etter at et bilde av bloggen ble delt på Jenny Skavlans Instagram- og Twitter-konto, og så kommentert av Fam Irvoll, har trafikken eksplodert, og antall lesere på bloggen var søndag formiddag større enn til toppblogger Sophie Elise.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. I tillegg til sterkt kritiske kommentarer i bloggen, har henvendelsene haglet inn til både norske redaksjoner og ledelsen i Nettavisen-eide Blogg.no.

- Bare på morgenkvisten i dag hadde vi opp mot 20 henvendelser på denne bloggen, sier Blogg.no-sjef Kjetil Manheim, som var med på stuntet, til Side2.

«Bestemte moren din at du skal gifte deg? Det er ingen norske mødre som skal tvinge en 12 år gammel jente til å gifte seg. Sånn fungerer det ikke i Norge», skriver en.

«Hvordan kan en tolvåring i sin villeste fantasi finne på å skrive om noe slikt? Dette er et alvorlig tema, og et problem som forsatt er utbredt over hele verden. Tvangsgifting er i mot norsk lov, og her kan både foreldrene dine og Geir bli arrestert - dersom det er sant», påpeker en annen.

«Jeg håper hele denne siden bare er en syk spøk. Det er på ingen måte greit om du som tolvåring faktisk skal gifte deg.

Og er dette en spøk burde du slutte med dette nå. Det å gifte bort en tolvåring er noe barnevernet burde fått nyss om!!!!!!» skriver en annen.

«Dette er sykt. Det er ulovlig for en voksenmann ellet kvinne og gifte seg med en under 18 år. Om dette er en spøk, burde du/ dere slette denne bloggen umiddelbart, før barnevernet og politiet ser denne bloggen. For noen kommer til å varsle dem.. Og dette er en veldig dårlig spøk...»

Bare et stunt

Side2 får derimot bekreftet at bloggen verken er reell eller en mobbeblogg, men et stunt Plan Norge kjører i forbindelse med FNs offisielle jentedag 11. oktober - dagen «Thea» ifølge bloggen skal gifte seg.

Jenta på bildene er i virkeligheten ei jente på 14 år fra Østlandet, og målet med bloggen er å sette fokus på barneekteskap.

Plan Norge forteller til Side2 at de både har varslet politiet og barnevernet om stuntet på forhånd, men at de ble overrasket over hvor fort dette «tok av» i sosiale meder.

Olaf Thommessen er generalsekretær i Plan Norge, som står bak den falske bloggen.
Olaf Thommessen er generalsekretær i Plan Norge, som står bak den falske bloggen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

– Barneekteskap er et tema de færreste i Norge vet omfanget og konsekvensene av. Vi synes det er bra at folk blir provosert, for virkeligheten er provoserende noen ganger. Nå håper vi hele befolkningen vil mobilisere i kampen mot barneekteskap og hjelpe oss med å stoppe bryllupet, sier Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge, i en pressemelding.

- Hver dag står 39.000 jenter barnebrud. Snart vil de fleste av disse jentene bli utsatt for seksuelle overgrep, uønsket graviditet og farlige svangerskap. De blirfrarøvet sin barndom, kontrollen over eget liv og muligheten til å ta utdanning. Dette er grusomme realiteter som vi er nødt til å gjøre noe med. For å åpne nordmenns øyne for disse tragiske skjebnene, har vi rett og slett å flyttet planleggingen av et barnebryllup hjem til Norge, sier  Thommessen.