SELVMORD: Da Marilyn Monroe døde var hun bare 36 år gammel, i 1962. 56 år etter, spekuleres det fortsatt i dødsårsaken.
SELVMORD: Da Marilyn Monroe døde var hun bare 36 år gammel, i 1962. 56 år etter, spekuleres det fortsatt i dødsårsaken. Foto: Colourbox

Ikon

Historien om Marilyn Monroe: Derfor er hennes dødsfall fortsatt et mysterium

De mest populære konspirasjonsteoriene involverer alt fra romvesener til presidenter.

Publisert Oppdatert

Livet til Marilyn Monroe, filmens «golden girl», endte som det begynte – I tragedie og elendighet. Slik lyder nekrologen til en av tidenes mest ikoniske kvinner.

At Monroe døde bare 36 år gammel virker til å ha etset henne inn i historien som selve symbolet på kvinnelighet. Blondinen med de store smilet og sensuelle fremtoning. Kvinner som på samme tid nøt sammenlignbar suksess, som Elizabeth Taylor, Debbie Reynolds og Jane Russel ble gamle foran kamera, og Monroe er den som står igjen som et symbol på Hollywoods virkelige store era.

I løpet av sitt korte liv rakk hun å spille i hele 30 filmer, og ble Hollywoods store yndling.

Tøff start på livet

Livet til Marilyn Monroe, født Norma Jeane Mortenson, var fylt av store kontraster.

Hun kom til verden som et uønsket barn, og med en mor som ikke var i stand til å ta seg av henne, endte hun som fosterbarn. I løpet av oppveksten hadde hele 12 personer foreldreansvar for henne.

At hun senere ble elsket av «hele verden», lot ikke til å kunne gjøre opp for følelsen av ensomhet som fulgte henne gjennom hele livet og tre ekteskap.

Tre ekteskap. Men hun døde alene.

Marylin Monroe fotografert sammen med moren Gladys. Moren var psykisk syk, og tilbrakte store deler av livet sitt på en institusjon.
Marylin Monroe fotografert sammen med moren Gladys. Moren var psykisk syk, og tilbrakte store deler av livet sitt på en institusjon. Foto: Getty images
Som ung jente drømte Marilyn Monroe om å bli skuespiller.
Som ung jente drømte Marilyn Monroe om å bli skuespiller. Foto: Getty images

- Livet hadde trengt henne opp i et hjørne, og hun forsøkte å unnslippe, har Lawrence Miller, fotograf og forfatter av boken «Marylin and Me: A Photographers Memory» uttalt, ifølge People.

I 1961, litt over ett år før hun døde og etter skilsmissen fra sin tredje ektemann – manusforfatter Arthur Miller, ble stjernen to ganger innlagt på psykiatrisk institusjon for behandling.

Dette var langt i fra hennes første møte med psykiatrien, men her ble hun holdt mot sin vilje.

- Det fantes ingen empati. Det hadde en dårlig effekt. De satte meg i en celle (jeg mener, sement og alt), ment for veldig forstyrrede, deprimerte pasienter. Det føltes som om jeg satt i fengsel for en kriminell gjerning jeg ikke hadde begått. Jeg opplevde en slik umenneskelighet. Alt var under lås og slå, og dørene hadde vinduer slik at pasientene var under tilsyn konstant. Tidligere pasienters merker etter vold var fortsatt synlige på veggene, skrev Monroe om stedet i et brev til en av behandlerne sine, doktor Greenson, ifølge Vanity Fair.

Legene ville ikke skrive henne ut, og det endte med at hennes andre ektemann – baseball-stjernen Joe DiMaggio, fysisk måtte hente henne ut.

Dette førte til at de to gjenopptok kontakten, og dette har også bidratt til å så tvil om dødsårsaken, som ble satt til å være selvmord.

- For meg føltes det som om Marilyn så frem til dagene som lå foran henne, har Eunice Murray, hushjelpen som bodde sammen med filmstjernen, uttalt.

En annen venn, fotografen George Barris, fortalte at hun anså dette for å være sitt livs «champagne-dager».

Marilyn Monroe og Joe DiMaggo hadde funnet tilbake til hverandre, og hadde planer om å gifte seg senere samme år . I stedet arrangerte DiMaggio filmstjernens begravelse. Seremonien var intim, og bestod kun av nærmeste familie og venner,
Marilyn Monroe og Joe DiMaggo hadde funnet tilbake til hverandre, og hadde planer om å gifte seg senere samme år . I stedet arrangerte DiMaggio filmstjernens begravelse. Seremonien var intim, og bestod kun av nærmeste familie og venner, Foto: Getty images

Det ble også kjent at Monroe og DeMaggio hadde planer om å gifte seg for andre gang. Dette har gitt de som tror overdosen var et uhell «bevisene» på at hun var lykkelig og optimistisk da hun døde. Hennes dagbøker viser nemlig at hun hadde en sterk tro på at hun gjennom arbeid og dyktighet ville kunne løse et hvert problem.

De som mistenker at det lå mer bak hennes dødsfall enn det vi har fått vite, vil også finne sine «bevis» i Monroes notater og dagbøker. For ikke å glemme hos flere av forfatterne som har skrevet om hennes liv.

Til tross for at Monroes dødsfall ble konkludert med å skyldes en overdose av medikamenter, har ikonets død vært omdisukutert i alle disse årene.

Funnet naken og død hjemme

5. august 1962 ble Marilyn Monroe funnet død og naken på sengen i hjemmet sitt, av hushjelpen Eunice Murray. Dødsårsaken ble satt til å være en overdose sovemedisin, men det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål rundt dødsfallet hennes.

Marilyn Monroes død er fortsatt en av de mest omdiskuterte konspirasjonsteoriene i vår tid.

Teoriene om hva som egentlig lå bak den sagnomsuste blondines dødsfall er mange, og historiene spenner seg fra romvesener til presidenter.

Sistnevnte inkluderes derimot i den mest populære teorien; nemlig at hennes omgang med presidenten førte til hennes død, ofte knyttes disse teoriene til Monroes venn og presidentens svigerbror, Peter Lawford.

Lawford var gift med John F. Kennedys søster, og han var også en venn av skuespilleren. Lawford uttalte i avhør at han snakket med henne samme kvelden som at hun døde, og at han ble bekymret da han mente hun hørtes deprimert ut, i tillegg til at stemmen hennes var slørete. Men ifølge hushjelpen Murray var hun i samtale med sin eksmanns sønn Joe DiMaggio Jr, rundt samme tidspunkt, og han har derimot uttalt at hun hørtes helt normalt ut, «som Marilyn».

Skrevet sirlig i en dagbok innbundet i italiensk skinn kommer det frem at Monroe fryktet Lawford.

«Jeg er redd Peter kommer til å skade meg. Forgifte meg, etc. Hvorfor? Det er noe med øynene hans, en underlig oppførsel. Jeg tror jeg vet hvorfor han har vært her så lenge, fordi jeg trenger å være redd. Ingenting har skremt meg den siste tiden – bortsett fra ham.»

Peter Lawford, presidentens svigerfar, her fotografert sammen med kona Patricia Kennedy har blitt beskyldt for å ha hatt en finger med i spillet.
Peter Lawford, presidentens svigerfar, her fotografert sammen med kona Patricia Kennedy har blitt beskyldt for å ha hatt en finger med i spillet. Foto: Getty images

Hun skriver videre at hun har mistanker om at han er homoseksuell, at han er sjalu på henne og ønsker å være henne.

Det skal også finnes noen løse tråder i de offisielle rapportene om hva som egentlig skjedde den kvelden. Hushjelpen Murray har fortalt at hun først ble bekymret da Monroe ikke svarte når hun banket på døren. Hun ringte så Monroes psykiater Ralph Greenson, som skal ha kommet like over midnatt. Greenson knuste vinduet til Monroes soverom, og fant henne naken og livløs, mens hun knuget telefonen i hånden. Han ringte så legen som hadde skrevet ut sovepillene, og hun ble så erklær død.

Det mange hevder er underlig er at politiet ikke ble tilkalt før nærmere halv fem. Legene som var tilstede hevdet at de måtte få tillatelse fra filmstudioet 20th Century Fox sin PR-avdeling før de kunne ta affære.

Tomme pilleesker ble funnet ved Monroes side, og det har senere blitt hevdet at dette var hennes fjerde selvmordsforsøk. Men manglende bevismateriell har skapt ytterlige spørsmål. Blant fantes det ingen vannglass på rommet hennes, og dette er noe som burde være der om det var slik at hun hadde svelget alle de pillene, menes det. Det ble heller ikke funnet noen piller i magesekken hennes.

- Siden det var snakk om et såpass stort antall piller burde man ha funnet rester av dem i magesekken, har rettsmedisiner Cyril Wecht tidligere uttalt til People. Derfor mener han at det er mer sannsynlig at den dødelige dosen ble injisert.

De ufullførte testene i kjølvannet av hennes død, står også frem som et mysterium. Det skal nemlig ha blitt tatt prøver som man aldri fikk svar på. Disse prøvene ville ha visst hvordan stoffene som endte med å ta livet av henne egentlig fant veien inn i kroppen hennes.

Andre teorier dreier seg om at den tidligere nevnte presidenten var involvert i dødsfallet. Peter Lawfords mor bekreftet mange år senere at Bobby Kennedy hadde vært i byen den dagen Monroe døde - noe han selv hadde avvist var tilfelle. Det er også vitner som forteller at J. Edgar Hoover visste at Bobby hadde vært i Monroes hus - FBI fortalte han det. FBI hadde plassert flere mikrofoner i hjemmet til filmstjernen.

MANGELFULL ETTERFORSKNING: I senere tid har mange hevdet at undersøkelsene og etterforskningen i etterkant av stjernens død har vært mangelfulle.
MANGELFULL ETTERFORSKNING: I senere tid har mange hevdet at undersøkelsene og etterforskningen i etterkant av stjernens død har vært mangelfulle. Foto: Getty images

Saken ble etter hvert avsluttet, og det ble konkludert med selvmord.

Politet satte heller ikke i gang en full etterforskning av dødsfallet, og en av journalistene som jobbet mest med saken, hevder å ha blitt truet av politimesteren til å ligge unna.

Forskjellige forklaringer

Hushjelpens forskjellige forklaringer har også bidratt til teoriene, da hun først sa at hun hadde kontakten Greenson rundt midnatt men senere endret til forklaringen til at hun tilkalte dem rundt klokken 3 om natten. I et intervju med BBC i 1983 skal hun ifølge journalisten Anhony Summers ha lagt hodet i hendene og sagt;

«Hvorfor fortsetter jeg å dekke over dette? Selvfølgelig var Bobby Kennedy der, og selvfølgelig hadde de en affære».

Ifølge Donald Wolfe, forfatteren av boken «The Last Days of Marilyn Monroe», ble verken Lawford eller noen av medlemmene i Kennedy-familien avhørt.

Summers, som har skrevet «Goddess: The Secret Lives of Marilyn Monroe», skriver at både de rettsmedisinske undersøkelsene og politiets arbeid generelle arbeid i forbindelse med dødsfallet var håpløs mangelfull.

I en rapport heter det at det ikke ble funnet noen stikkmerker på Monroes kropp, men senere har det kommet frem at det skal ha blitt satt en sprøyte på henne dagen før hun døde – et stikk som ville vært synlig også dagen etter, ifølge Readers Digest.

Andre «populære» teorier går ut på at hun ble drept av mafiaen, at romvesener gjorde det, og noen mener også at hun fortsatt er i live.

Hva som egentlig skjedde med Marilyn Monroe den dagen hun døde er kanskje akkurat det som er blitt fortalt. Det som er sikkert er at Monroes tilknytning til en rekke av datidens mest innflytelsesrike menn bidrar til mistankene, om det nå er berettiget eller ikke.

Kilder: BBC, SBS

Foto: Getty images

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!