Foto: Privat

Lettkleddbilde av Mammasom16 spredd på app hvor det deles nakenbilder

- Jeg pratet med en jente i går som sier at hun konstant går med klump i magen og er redd for at andre har sett bildene av henne.

Publisert

En skjult server der det spres nakenbilder av norske jenter, ble tidligere denne uken en stor sak i nyhetene.

Serveren hører til appen Discord, ment for enkel kommunikasjon mellom gamere og medlemmer. Den misbrukes imidlertid av brukere som deler nakenbilder av jenter fordelt i faner basert på de norske fylkene. 

Det var TV 2 som omtalte saken først. 

Side2-blogger Jessica Enerberg (18), som står bak bloggen Mammasom16, opplevde nylig å finne et lettkledd bilde av seg selv inne på serveren. 

Bildet som er blitt delt er et bikinibilde hun selv la ut på bloggen for en tid tilbake, men som hun angrer på i dag. 

Fikk tilgang av venninne 

For å få tilgang til den aktuelle serveren, krever Discord at du har en kode. Jessica fikk tilgang av en venninne som lurte på om hun også ville sjekke, og forteller at mange jenter har valgt å stå sammen for å finne ut om bilder av dem er delt på serveren eller ikke. 

Inne på serveren skriver man inn navn på de man vil ha bilder av. Personer som har bilder kan deretter dele disse under. 

- Bare det å se at navnet sto der og at folk ville ha nakenbilder av meg, var ekkelt, sier Jessica.

(Artikkelen fortsetter under) 

- Trist 

- Jeg synes det er veldig trist at vi har kommet hit. Man tar en risiko ved å sende nakenbilder, og det bør man være klar over og opplyst om, men det er ikke ensbetydende med at det er greit at bildene man tar blir delt videre. Dette er jenter som har sendt bilder i fortrolighet til kjærester og gode venner, sier Jessica. 

Selv har hun ikke sendt noen nakenbiler, noe hun er glad for i dag. 

- Det skal ingenting til i dagens samfunn – det kan bli sendt videre på et sekund. Jeg har sett nakenbilder og til og med bilder av bekjente der, sier Jessica. 

- Går med klump i magen

I et blogginnlegg som nylig ble publisert, valgte hun å fortelle sin historie og komme med en advarsel til andre jenter om å sende nakenbilder. 

Les hele blogginnlegget her: For sent å angre nå!

Jessica forteller at hun fikk hundrevis av meldinger av bekymrede jenter etter at hun skrev innlegget. 

- For det første har det vært mange som vil ha tilgang til appen. Jeg har fått flere hundre meldinger fra jenter som lurte på om de lå der og spurte om de kunne få tilgang. Noen nevner også at dette har jentene skylden i selv og sier at sånn er det når du sender nakenbilder.

- Jeg har sendt meldinger med noen av de jeg kjenner, og de er fryktelig lei seg. Jeg pratet med en jente i går som sier at hun konstant går med klump i magen og er redd for at andre har sett bildene av henne. Hun føler at folk stirrer bare hun går ut av døra, sier hun. 

(Artikkelen fortsetter under) 

Foto: Skjermdump

Ber jenter tenke seg om før de sender

Bloggeren ønsker å oppfordre jenter til å tenke seg om to ganger før de sender nakenbilder til kjæreste eller andre: 

- Jeg tenker at det er lurt å tenke seg om i fremtiden. Hvis man stoler på en kjæreste – husk at det kan bli slutt. Det skal ingenting til for at de bildene kan bli sendt videre. Derfor kan det være lurt å tenke seg om.

- Man vokser og angrer jo. Jeg angrer på at jeg la ut bildet i første omgang. Jeg skulle hatt mulighet til å fjerne det helt. Man vokser og blir eldre og bilder man synes er greit nå, synes man kanskje ikke er greit noen år frem i tid, avslutter hun. 

Les også: Gutter deler oftere intime bilder enn jenter

Og denne: Stadig flere utsatt for hevnporno

- Bryter med norsk lov

TV 2 skriver at Slettmeg.no har fått flere henvendelser om appen. 

- Appen bryter norsk lov ved å la dette innholdet bli liggende ute. Her må politiet på banen, dette er ikke greit, sier seniorrådgiver i Slettmeg.no, Hans Marius Tessem, til TV 2. 

Ifølge TV 2 har minst åtte jenter på Østlandet anmeldt saken, men politiet sier de foreløpig ikke har kommet noen vei. 

Les også: Profil på Snapchat deler drøye bilder 

Sophie Elise anmeldte

I januar 2016 opplevde blogger Sophie Elise at et bilde av intim karakter ble spredd på nett. 

(Artikkelen fortsetter under) 

Sophie Elise Isachsen opplevde å få et bilde av intim karakter spredd på nett. 
Sophie Elise Isachsen opplevde å få et bilde av intim karakter spredd på nett.  Foto: Ntb Scanpix

I fjor høst valgte hun å navngi flere menn som skal ha vært med på å spre det nevnte bildet på en Facebook-gruppe med over 35.000 medlemmer. 

Hun anmeldte saken, men den ble henlagt på grunn av bevisets stilling. 

- Mange sier jeg fortjener dette, men jeg har aldri lagt ut et bilde av meg selv når jeg har sex, sa Sophie Elise den gang. 

- Man kan ta så mange bilder man vil, også naken, men ikke send ut et bilde du ikke vil skal være ute. Man kan ikke stole på noen, advarte hun. 

Les også: Sophie Elise snakker ut om det intime bildet som ble spredd på nett

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));