Foto: NRK

Landsforeningen mot seksuelle overgrep vil ha Skam-scene på pensum

Skam-Nooras leksjon i norsk strafferett blir hyllet på sosiale medier.

Publisert

(SIDE2): Skam er serien alle snakker om, og de siste ukene har den også vært mye debattert i media.

Husker ingenting fra kvelden før

I denne sesongen følger vi Noora, som helt fra starten fikk status som den kuleste jenta i Skam.

Etter en fest hos Nikolai, kjærestens storebror, våkner Noora naken i ei seng uten å huske noe. Hun husker ingenting, og er redd for at Nikolai kan ha voldtatt henne.

LES OGSÅ: Dette burde Noora gjort da hun våknet opp etter festen

Senere mottar hun et nakenbilde Nikolai har tatt av henne, uten videre forklaring på hva som skjedde. Noora blir livredd og tør først ikke fortelle noen om hva hun tror kan ha skjedd.

Til slutt konfronterer hun Nikolai, og ender opp med å gi ham en lekse i norsk strafferett. For det er nemlig straffbart å ta nakenbilder av mindreårige uten tillatelse, opplyser Noora, og henviser til paragraf 204 A.

Videre lekser hun opp om paragraf 263, om trusler, og paragraf 251 om tvang. Til slutt nevner hun alkohollovens paragraf 1 til fem, om skjenking til mindreårige.

Nettavisens nyhetsredaktør, Erik Stephansen, omtalte scenen i sin blogg:

«Noora serverer forelesning i strafferett som ellers ville gått seriens målgruppe hus forbi. Men som nå kommer til å sitte spikret i tusenvis av unge jenter og gutters bevissthet - og som antakelig kommer til å bli diskutert og kommentert i norske klasserom helt fram til sommerferien og lenger enn det.»

Se klippet her.

NOORA gir Nikolai en lekse i norsk strafferett, som nå hylles av Landforeningen mot seksuelle overgrep og Kripos.
NOORA gir Nikolai en lekse i norsk strafferett, som nå hylles av Landforeningen mot seksuelle overgrep og Kripos. Foto: p3.no

- Dette er informasjon alle burde vite om

Og Stephansen er langt fra den eneste som la merke til Skam-scenen. På fredag delte Lisa Arntzen, sosionom ved DIXI Ressurssenter, som arbeider for å hjelpe voldtektsutsatte og deres pårørende, Skam-klippet på sin Facebook-side.

«Denne Skam-scenen fra NRK på pensum i skolen,» skrev Arntzen.

– Da jeg så serien tenkte jeg at dette er informasjon alle burde vite om, som få vet. Temaene i Skam-klippene er en viktig sak, og det jeg brenner for. Derfor delte jeg klippet, sier Arntzen til NRK.

Daglig leder i DIXI Ressurssenter, Rannveig Kvifte Andresen, sier til Side2 at det er relativt mange som gjør som Noora etter en slik hendelse.

- Det er dessverre veldig vanlig, spesielt når man ikke husker noe. Mange er redde for hvilket stempel de kan få, og skammer seg veldig. Det er et veldig tabubelagt tema, selv om det helt sikkert er flere som har opplevd akkurat dette, sier Andresen.

Våkner man og er usikker på om man har blitt utsatt for et overgrep, bør man gå til et overgrepsmottak med en gang, helst før man dusjer og skifter klær.

- I situasjoner som Nooras, hvor man ikke husker hva som har skjedd, er det mange som er redde for hvilke spørsmål de får på overgrepsmottaket. Men det er helt greit å komme dit å si at man ikke husker noe, men at man har en ekkel følelse. Du blir ikke utsatt for noen form for avhør der, de ønsker bare å få en forståelse av hendelsesforløpet og sikre spor, sier Andresen.

NOORA tør først ikke å fortelle noen at hun kan ha blitt voldtatt. Først etter noen dager oppsøker hun legevakten.
NOORA tør først ikke å fortelle noen at hun kan ha blitt voldtatt. Først etter noen dager oppsøker hun legevakten. Foto: NRK.NO

- Denne scenen burde blitt ungdomsskolepensum

Klippet ble videre delt av Landsforeningen mot seksuelle overgrep på mandag.

«Vis den til sønnen din og til datteren din, dersom de er i riktig alder. Og ja, denne scenen fra "Skam" burde definitivt bli ungdomsskolepensum. Den hadde nok fungert i 6.-7.klasse også,» skriver de.

- Way to go, Noora!

Nå har også politiets nettpatrulje, Kripos, hevet seg på. De deler klippet på sin Facebook-side, og skriver:

«Way to go, Noora! Hverken skjenking av mindreårige eller trusler er greit. Noora henviser til den gamle straffeloven når det gjelder nakenbildene av henne, men det Niko har gjort er fortsatt straffbart, og bestemmelsen finner vi i straffelovens §311.»

LES OGSÅ:6 ting du må vite om «Skam»