TOK GREP: Angelina Jolie fikk
påvist et gen som ga henne
87 prosent sjanse for å utvikle
brystkreft, samt 50 prosent
sjanse for å få eggstokk-kreft.
Det gjorde at hun bestemte seg
for å fjerne begge brystene
og eggstokkene.
TOK GREP: Angelina Jolie fikk påvist et gen som ga henne 87 prosent sjanse for å utvikle brystkreft, samt 50 prosent sjanse for å få eggstokk-kreft. Det gjorde at hun bestemte seg for å fjerne begge brystene og eggstokkene. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix

Underholdning

Hollywood står sammen mot brystkreft: Stjernenes tøffe kamp

Både verdensberømte skuespillere og artister har vært rammet av sykdommen. Flere av profilene har valgt å bruke sitt kjente navn for å hjelpe andre i samme situasjon.

Publisert Oppdatert

Brystkreft er den vanligste formen for kreft blant kvinner i den vestlige verden. Ifølge WHO er det så langt i år over to millioner tilfeller av brystkreft i verden. Hvert år i oktober er det ekstra fokus på sykdommen gjennom Rosa sløyfe, og åpenhet rundt diagnosen er en viktig del av aksjonens budskap. Tidligere har flere Hollywood-stjerner fortalt om sin egen kamp mot kreften.

Den australske popstjernen Kylie Minogue (50) fikk brystkreft i 2005. Klumpen i det venstre brystet ble ikke oppdaget under første mammografi, men Minogue sto på sitt og ba om enda en undersøkelse.

Klumpen viste seg å være kreft og Kylie måtte fjerne deler av brystet og gjennomgå strålebehandling og cellegift.

MÅTTE AVLYSE TURNÉ: Kylie Minogue fikk diagnosen brystkreft for tretten år siden. Da var hun nødt til å kansellere en planlagt turné for å bli frisk.
MÅTTE AVLYSE TURNÉ: Kylie Minogue fikk diagnosen brystkreft for tretten år siden. Da var hun nødt til å kansellere en planlagt turné for å bli frisk. Foto: Ricky Vigil / Stringer / Getty Images

– Jeg vet at jeg er sterk, men når du kjemper mot noe ukjent er det vanskelig. Det tar flere år før du får beskjed om at du er frisk. Da håret mitt begynte å vokse tilbake, var det veldig spennende, det var som et mirakel, har Kylie fortalt til Daily Mail.

Les også: Brystkreft: - Slik sjekker du brystene dine

Ønsket ikke oppmerksomhet

«Sex og singelliv»-skuespiller Cynthia Nixton (52) fikk diagnosen i 2006. En svulst i høyre bryst ble oppdaget under en rutinemessig mammografiundersøkelse. Skuespilleren ønsket først ikke å være åpen om sykdommen.

– Jeg ville ikke ha noe oppmerksomhet rundt det mens jeg ble behandlet. Jeg ønsket ikke at paparazzier skulle omringe sykehuset, sa hun til Daily Mail. Etter at hun var friskmeldt endret hun derimot mening og ble en talsperson for kvinner med samme diagnose. Hennes mor har også tidligere vært rammet av brystkreft.

HOLDT DET HEMMELIG: «Sex og singelliv»-skuespiller Cynthia Nixon valgte først å holde sykdommen skjult for pressen.
HOLDT DET HEMMELIG: «Sex og singelliv»-skuespiller Cynthia Nixon valgte først å holde sykdommen skjult for pressen. Foto: Bruce Glikas / Contributor

– Som datter av en som har overlevd brystkreft, så var jeg klar over risikoen. Dette gjorde meg også mer forberedt på min egen diagnose, sa hun til «Good Morning America».

Les også: Cynthia Nixon stiller til valg

Ti inngrep og fem operasjoner

Den amerikanske artisten Anastacia (50) fikk påvist kreft i 2003. Da ble hun behandlet med stråling, og fikk beskjed om at hun var friskmeldt. Ti år senere kom kreften tilbake og hun fjernet begge brystene. Anastacia har vært igjennom ti inngrep og fem operasjoner. For en stund tilbake valgte hun å la seg fotografere naken med arrene godt synlig.

– Jeg pleide å hate dem. Jeg hatet hvor store de er, men jeg forsto jo hvorfor jeg måtte gjennom det hele. Arrene er en del av min historie, og en påminnelse om det jeg gikk gjennom. Nå er jeg glad for å kunne vise dem frem på denne måten, har hun fortalt til Fault Magazine.

KOM TILBAKE: Sangstjerne Anastacia ble først rammet av brystkreft i 2003. I 2013 måtte hun på nytt kjempe mot sykdommen.
KOM TILBAKE: Sangstjerne Anastacia ble først rammet av brystkreft i 2003. I 2013 måtte hun på nytt kjempe mot sykdommen. Foto: Alexander Scheuber / Stringer / Getty Images

Påvist kreft for tredje gang

«Grease»-legende Olivia Newton John (70) fikk brystkreft i 1992. Hun ble erklært frisk, men etter en trafikkulykke i 2013 fant hun en klump i skulderen. Det skulle vise seg å være et tilbakefall. Olivia kjempet seg frisk nok en gang, men i fjor fikk hun påvist kreft for tredje gang.

STØTTE: Olivia Newton John med ektemannen John Easterling.
STØTTE: Olivia Newton John med ektemannen John Easterling. Foto: Scott Barbour / Stringer / Getty Images

Da fant legene en svulst i ryggraden hennes, og hun har nå gjennomgått strålebehandling, samt benyttet seg av naturmedisin og medisinsk marihuana. Olivia er takknemlig for at ektemannen John Easterling alltid er ved hennes side.

– Ektemannen min er alltid der og støtter meg. Jeg tror at jeg vil vinne over kreften. Det er målet mitt, har hun fortalt til Sunday Night.

Christina Applegate (46) ble syk i 2008. Hun valgte å fjerne begge brystene, til tross for at det kun var ett bryst som var rammet.

– Jeg bare skalv da jeg fikk beskjeden. Du ser annerledes på livet etter noe slik, har hun tidligere sagt til US Magazine. Hennes mor har også hatt brystkreft to ganger, og fjernet begge brystene i 1977.

Rockestjerne Sheryl Crow (56) var på en rutinekontroll da det ble oppdaget mistenkelige vevdannelser i begge brystene hennes. Det viste seg å være kreft, og Sheryl utsatte en turné og gjennomgikk både operasjoner og strålebehandling.

– Det som fikk meg gjennom alt dette, var faktisk å lære meg selv å stå i det. Jeg distraherte ikke meg selv ved å være opptatt av andre ting – slik folk ofte gjør. Jeg lagde ingen ny plate. Jeg spilte ikke inn musikk eller satte meg ned og skrev sanger. Jeg tenkte bare: «Vet dere hva? Jeg skal stå i dette helt til det er over». Og så våknet jeg opp en dag og alt var over, uttalte hun til Contactmusic.

RAMMET I 2007: Dame Maggie Smith fikk diagnosen brystkreft i 2007.
RAMMET I 2007: Dame Maggie Smith fikk diagnosen brystkreft i 2007. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB scanpix

«Downton Abbey»-profil Dame Maggie Smith (83) ble rammet av brystkreft i 2007.

– Jeg hadde følt meg dårlig en stund, men trodde ikke det var noe alvorlig. Jeg hadde også tidligere kjent en klump i brystet, men det viste seg å ikke være farlig. Det hele tok vinden ut av seilene mine, og jeg ante ikke hva fremtiden ville bringe. Det tar mye lenger å bli frisk når man er på min alder, sa hun til Daily Mail.

Hun spilte inn «Harry Potter og Halvblodsprinsen» samtidig som hun fikk cellegift.

Fjernet brystene og eggstokkene

Skuespiller og FN-ambassadør Angelina Jolie (42) har ikke selv vært kreftsyk, men moren Marcheline Bertrand døde av sykdommen bare 56 år gammel.

Jolie tok en gentest som viste at hun hadde 87 prosent risiko for å utvikle brystkreft, samt 50 prosent risiko for å få eggstokkreft.

MISTET MOREN: Angelina Jolie har mistet både sin mor Marcheline Bertrand, tanten og bestemoren sin til brystkreft.
MISTET MOREN: Angelina Jolie har mistet både sin mor Marcheline Bertrand, tanten og bestemoren sin til brystkreft. Foto: Christopher Polk / Staff / Getty Images

37 år gammel bestemte Angelina seg for å fjerne begge brystene, egglederne og eggstokkene.

– Jeg ønsket å skrive om dette for å fortelle andre kvinner at avgjørelsen om å fjerne brystene ikke var enkel. Men det er en avgjørelse jeg er svært glad jeg har tatt ... Jeg kan fortelle mine barn at de ikke trenger å være redde for å miste meg på grunn av brystkreft, skrev hun i et innlegg i New York Times.

Les også: Angelina Jolie fjernet eggstokkene

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!