ÅPENHJERTIGE: Både kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fortalte åpent om hvordan kronprinsessens sykdom påvirker livet deres.
ÅPENHJERTIGE: Både kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fortalte åpent om hvordan kronprinsessens sykdom påvirker livet deres. Foto: Adam Berry / Stringer / Getty Images

Kronprins Haakon kjenner på «tidsklemma»

- Jeg skulle gjerne vært mer hjemme

Kronprins Haakon innrømmer at han tenker mye på sin syke kone i de periodene han er mye borte på reise. I Tyskland var han imidlertid til stede for kronprinsesse Mette-Marit hele tiden.

Publisert Oppdatert

(HER OG NÅ I TYSKLAND:) Kronprinsesse Mette-Marit (46) deler mye av æren for at hennes første tyske litteraturtog fra Berlin via Köln til Frankfurt ble en suksess med ektemannen kronprins Haakon (46). Han var til uvurderlig støtte både under forberedelsene i forkant og under selve togturen.

Han overtok også en tale for henne i Düsseldorf, og representerte uten henne ved en mottagelse i Köln og under et besøk hos noen av de norske utstillerne under bokmessen i Frankfurt.

– Jeg var forberedt på at det kunne hende at sykdommen gjorde at kronprinsessen måtte ta det rolig innimellom, så det har gått fint å steppe inn for henne, forteller kronprins Haakon til Her og Nå.

– Vi hadde et opplegg der jeg tok over hvis hun følte at det var best, og så passet jeg på at hun fikk noen pauser underveis, fortelle tronarvingen.

Han føler ikke at han generelt har måttet representere mer etter at kronprinsessen fikk påvist sykdommen lungefibrose for ett år siden.

– Jeg tror at jeg bruker omtrent like mye tid på de forskjellige oppgavene nå som før, så det er ikke det som er den store forandringen. Det er mer det at situasjonen gjør at vi må ta hensyn til hun må ta det mer med ro.

Må ta flere og lengre pauser

– Får kronprinsen dårlig samvittighet når han må representere og ikke kan være hjemme hos sin syke kone?

– Det hender jeg kjenner litt på tidsklemma, og tenker at det hadde vært fint å være litt mer hjemme. Det føler jeg spesielt på når det er mye reising. Men det er heldigvis bare i perioder. I andre perioder er det roligere, og da er jeg mer hjemme.

– Hva gjør kronprinsen for å støtte kronprinsessen i hverdagen?

– Hun fungerer veldig bra. Men hun orker ikke så mye som før og må ta flere og lengre pauser, forteller kronprinsen.

Les også: Måtte gjennom tøffe tak for kjærligheten: Slik har forholdet til kronprinsparet vært frem til i dag

LESESTUND: Kronprinsesse Mette-Marit både leste for og snakket med barn om litteratur på toget fra Berlin til Hannover.
LESESTUND: Kronprinsesse Mette-Marit både leste for og snakket med barn om litteratur på toget fra Berlin til Hannover. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han synes det var morsomt å «vikariere» som bokambassadør for Norge i Tyskland.

– Det er morsomt å prøve noe nytt da, sier kronprinsen. Men han innrømmer at han liker best å representere sammen med sin kone.

– Vi gjør jo mye begge deler til vanlig. Men det er hyggeligst å være sammen. Da kan vi dele ting underveis, sier kronprins Haakon til Her og Nå.

VIKTIG MANN: Kronprins Haakon var både kjæreste, støttespiller og stand-in for kronprinsesse Mette-Marit under hennes første litteratur-tog i Tyskland.
VIKTIG MANN: Kronprins Haakon var både kjæreste, støttespiller og stand-in for kronprinsesse Mette-Marit under hennes første litteratur-tog i Tyskland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

- Blir mye mer sliten enn før

Det siste året har han imidlertid måtte representere mye alene. Sykdommen har ført til at kronprinsesse Mette-Marit har måttet kutte drastisk ned på antall representasjonsoppgaver.

– Det går bra med meg. Men jeg må passe på at jeg ikke har for lange dager, fortalte kronprinsesse Mette-Marit til de norske journalistene som fulgte med på hennes tyske litteraturtog.

– Det er veldig koselig å ha med Haakon på denne reisen. Jeg måtte jo kutte ned såpass på programmet mitt, og er så utrolig takknemlig for å ha ham med, og for at han stiller opp på den måten han gjør. Det er jeg veldig glad for, sa kronprinsessen.

Hun snakket også åpenhjertig om sykdommen som har rammet henne.

– Jeg blir mye mer sliten enn før, så jeg må passe mer på enn jeg måtte tidligere. At formen gjør at jeg kan styre dagen min mer, er noe av det jeg liker med å være syk. Jeg kan rusle en tur, bruke masse tid på å lese og leve mye saktere. Jeg er ikke så glad i oppmerksomhet. Det er en av grunnene til at jeg liker det lille livet ganske godt, fortalte hun.

Mette-Marit fortalte også at sykdommen har påvirket hennes syn på døden.

– Etter at jeg ble syk, er jeg blitt helt avslappet på det. Nå har jeg gått så mange fine runder på akkurat det, så jeg ser ikke på døden som noe stort og mørkt lenger, fortalte kronprinsessen.

RADIOSTJERNE: Kronprinsesse Mette-Marit var æresgjest under et litteraturshow på Radio Eins i Berlin.
RADIOSTJERNE: Kronprinsesse Mette-Marit var æresgjest under et litteraturshow på Radio Eins i Berlin. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIKTIG MANN: Kronprins Haakon var både kjæreste, støttespiller og stand-in for kronprinsesse Mette-Marit under hennes første litteratur-tog i Tyskland.
VIKTIG MANN: Kronprins Haakon var både kjæreste, støttespiller og stand-in for kronprinsesse Mette-Marit under hennes første litteratur-tog i Tyskland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HYGGELIG MØTE: Forfatter Herbjørg Wassmo og kronprinsesse Mette-Marit hadde en fin samtale om litteratur.
HYGGELIG MØTE: Forfatter Herbjørg Wassmo og kronprinsesse Mette-Marit hadde en fin samtale om litteratur. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!