BEKYMRET: Kristin Gjelsvik, som skriver bloggen Style Connection, er bekymret over hva trenden med kosmetiske operasjoner og inngrep gjør med unde jenter.
BEKYMRET: Kristin Gjelsvik, som skriver bloggen Style Connection, er bekymret over hva trenden med kosmetiske operasjoner og inngrep gjør med unde jenter. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Kristin Gjelsvik: - Plastisk kirurgi skal for f... ikke normaliseres

Kristin Gjelsvik mener blogg-trenden med plastiske operasjoner er livsfarlig for unge jenter.

Publisert

(SIDE2): - Plastisk kirurgi skal for faen ikke normaliseres, sier Kristin Gjelsvik, designer og skribenten bak bloggen Style Connection, til Side2.

Den populære bloggeren har flere ganger tatt opp temaet utseende, plastiske operasjoner og kroppspress, og hun mener særlig bloggere har et stort ansvar, som de må være seg bevisste på.

- Bloggere kan si så mye de vil at de har operert seg eller brukt fillers for egen del, og ikke oppfordrer andre til å gjøre det samme, men det er veldig selvmotsigende, sier Gjelsvik, som er redd for hvordan det kan påvirke unge, særlig jenter.

- For svært unge, sårbare mennesker er dette direkte farlig. Man prøver finne sin plass i flokken og i samfunnet generelt, der mye er basert på popularitet, likes og antall følgere på sosiale medier. Jeg tror mange bloggere glemmer å tenke over at de viser en slags «suksess» i den sammenheng. De fremstår som om de har oppnådd noe bra, mange av dem fremstår som kjendiser, og som at de har kommet seg dit fordi de har latt seg operere.

Stadig flere

Hvor mange nordmenn som har fått utført kosmetiske operasjoner finnes det ikke tall på. Ettersom det i hovedsak er kosmetiske og privat finansierte operasjoner føres det ikke helhetlig statsistikk. Men flere undersøkelser viser at rundt fem prosent av nordmenn har fått utført et inngrep, og det er flere kvinner enn menn.

Operasjon-debatten er ikke ny, men den har blusset opp igjen denne uken etter at blogger Isabel Raad skrev at hun vil operere rumpa for å få den større.

ISABEL RAAD: Bloggeren skrev innlegg om å få utført rumpe-operasjon. Det førte til en storm av kritikk.
ISABEL RAAD: Bloggeren skrev innlegg om å få utført rumpe-operasjon. Det førte til en storm av kritikk. Foto: (sraad.blogg.no)

Det har fått svært mange til å reagere, også innad i bloggsfæren. Det er de som mener dette er feil fokus når det gjelder å bygge selvtillitt, mens andre mener det er snakk om et PR-fremstøt og et bevisst forsøk på å få lesere til bloggen.

Får meldinger fra jenter og mødre

Kristin Gjelsvik har sett seg lei på at plastiske operasjoner og inngrep skal normaliseres, og at man som normal skal føle seg unormal. Hun reagerer på hvor mange unge jenter som ytrer misnøye med eget utseende og ønske om å få utført diverse inngrep.

Hun har selv fått mange kommentarer fra jenter som forteller at de har blitt usikre på seg selv og tenker at de kanskje burde gjøre noe med utseendet sitt.

- Det er en livsfarlig trend. Jeg har også mødre som skriver til meg, om døtrene sine ned i 10-årsalderen. De forteller hvordan jentene ser opp til bloggere, Kardashians og følger Instagram-jenter, og ønsker å se slik ut. Er det et mål å ikke se et eneste trekk av en selv? fortsetter hun, og mener det viser hvor mye kvinner i sosiale medier har av makt.

Men hun peker på at det ikke er bloggernes ansvar alene.

- Det er vanskelig å lære våre barn gode verdier, å skulle fortelle dem at de er bra nok, om man selv er så operert at man ikke kan se at barnet stammer fra deg. Det tror jeg er noe ytterst få av de unge som får utført operasjoner tenker på. Det blir vanskelig å si at «du ligner på mamma sånn hun så ut før, den hun ikke likte så hun opererte seg - men du er fin nok.»

Selvtillitt og idealer

Hun bruker seg selv som eksempel, og forteller at hun ikke fant seg selv før hun var 24 år. Da var hun blitt trygg på seg selv, og var klar over hvem hun var og hva som var viktig for henne.

- Hadde jeg endret på hele meg før jeg fant meg selv, så hadde det blitt katastrofe i hodet mitt. Hadde jeg operert meg som 18-åring, så hadde jeg jo allerede fucket opp hele kroppen min før jeg visste hvem jeg er og hva jeg ville være.

Bloggeren er klar over at kroppspress og kvinneideal ikke er noe nytt, men mener det er en stor forskjell – og at det har blitt langt større bare de siste årene.

- Det har vært forventninger til kvinners utseende lenge, falske idealer har blitt bygget opp siden tidenes morgen. Men det er forskjell på å farge håret for å piffe seg opp eller bruke sminke for å fremheve trekk, til det å legge seg under kniven. Det er det jeg mener med normalisering. Det var ikke et så stort kroppspress da jeg var ung. Mange jenter ønsket seg større pupper og man fylte kanskje BHen, men de opererte ikke puppene.

- Med sosiale medier og kjendiser, mektige damer i sosiale medier – og medier, det er den største syndebukken her – de fronter disse falske idealene over alt.

SOPHIE ELISE: Bloggeren har vært åpen på at hun har latt seg operere, men avviser at hun er et forbilde.
SOPHIE ELISE: Bloggeren har vært åpen på at hun har latt seg operere, men avviser at hun er et forbilde. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Side2-blogger Sophie Elise Isachsen er blant annet kåret til landets mektigste kvinne, og har vært åpen om at hun har operert nese og bryster, men avviser at hun er et forbilde for unge jenter.

Hun har tidligere fortalt Side2 at nese-operasjonen blant annet var resultat av stygge ting hun fikk høre om seg selv, men at den ikke gjorde noe for selvtilliten.

- Men jeg føler det blir feil å si at selve nesa har gitt meg bedre selvtillit. Operasjonen hjalp på, men i bunn og grunn er det jo innsiden som skal jobbes med. Og det har jeg gjort mye av i etterkant, fortalte hun den gang.

Trenden vil endres

Selv om stadig flere får utført operasjoner, tror Gjelsvik trenden vil snu av seg selv med tiden.

- Jeg tror denne trenden, den vanvittige hypen rundt det å legge seg under kniven, vil dabbe av når disse jentene som er så fulle av fillers og botox og er opererte nå, begynner å eldes.

For hun mener botox og plastisk kirurgi aldri har vært løsningen på noe.

- Det burde ikke være det i hvert fall. Sliter man med komplekser eller andre vonde tanker om seg selv, er en tur til en god psykolog bedre anvendte penger.

Gjelsvik sier det er kan være akseptabelt med operasjoner, som dersom man har veldige komplekser for manglende kvinnelige former eller graviditet og amming har endret kroppen så mye at man føler det ødelegger i hverdagen.

- Men det er forskjell på å gjøre noe med det, og på å fronte det i sosiale medier. Og det går en grense for at alt skal snakkes om når man har mange tilhengere.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!