THE THING CALLED LOVE: Filmen fra 1989 som brakte River Phoenix og Samantha Mathis sammen.
THE THING CALLED LOVE: Filmen fra 1989 som brakte River Phoenix og Samantha Mathis sammen. Foto: Skjermdump trailer/Paramount

Aktuelt

Kjæresten snakker ut om natten River Phoenix' døde

31. oktober 2018 er det 25 år siden den talentfulle skuespilleren døde. For første gang åpner Samantha Mathis opp om natten som sjokkerte en hel verden.

Publisert Oppdatert

Det er 30. oktober 1993 på Viper Room i Los Angeles. River Phoenix (23) og kjæresten, skuespilleren Samantha Mathis (23) og søsknene Leaf (senere kjent som Joaquin Phoenix) og Rain tilbringer kvelden sammen. Samantha tror at de bare skal slippe av søsknene på den berømte nattklubben, men slik blir det ikke.

River sier i stedet til henne:

- Det er noen folk som spiller her i kveld som vil at jeg skal bli igjen. Er det OK?

Det føltes slett ikke greit for Samantha, som trodde at de skulle dra rett hjem til henne.

Følte at noe var galt

The Guardian har fått et telefonintervju med Samantha Mathis som i dag er 48 år. Det er første gang hun forteller om den skjebnesvangre natten som skulle sjokkere en hel verden. Til uken er det 25 år siden River Phoenix døde, 23 år gammel på Sunset Boulevard.

En ung talenfull mann som hatet berømmelsen og det typiske Hollywood-livet skulle av alle steder dø midt på akkurat DEN gaten . Det gjør nesten litt vondt å skrive det.

Samantha forteller:

- Jeg følte at noe var galt den kvelden. Noe jeg ikke kunne sette fingrene på. Jeg så ingen som tok narkotika, men han var høy, og det på en måte som jeg opplevde som svært ubehagelig.

Hun visste at han ønsket å bli på nattklubben som var eid av en annen stor stjerne, nemlig Johnny Depp, og hun håpet bare at han ikke ville bli der lenge. Tross alt hadde han flere ting som lå igjen i bagasjerommet på bilen hennes.

Hun begynner å gråte og sier:

- Femti minutter senere var han død.

UNG OG LOVENDE: River Phoenix poserer for fotografen i en photoshoot i 1988. Han ble bare 23 år.
UNG OG LOVENDE: River Phoenix poserer for fotografen i en photoshoot i 1988. Han ble bare 23 år. Foto: George Rose/Getty Images

Tilbake i 1993: River Phoenix har en plass på stjernehimmelen. Han har et stort talent og et stort hjerte, samt et brennende engasjement for det han tror på. Men han vil altså ikke være berømt.

Da han ble nominert til en Oscar for filmen «Running on Empty» i 1989, fikk han spørsmål på den røde løperen av en journalist om livet som skuespiller i den amerikanske filmbyen.

- Det er lett å bli revet med av dette Hollywood-livet, er det ikke?

Han svarte, litt overrasket over spørsmålet:

-Mmmm, ikke for meg. Det er det ikke.

Han så istedet på berømmelsen som en mulighet til å kunne rette fokus mot fanesaker som vegetarisme og miljøvern. Mange prøver å bruke samme formel, men hans engasjement var noe helt utenom det vanlige. Ifølge avisen løp han en gang gråtende ut av en restaurant da en av hans tidligere kjærester, skuespiller og aktivist Martha Plimpton, bestilte sjømat.

Samantha forteller om en mann som brydde seg svært mye om familien sin. Søsterne Rain, Liberty og Summer og Jodean, samt broren Joaquin.

Han sa til meg:

- Jeg skal bare lage en film til, slik at jeg kan sende min yngste søster på college.

- Det er ikke sikkert han mente det, men jeg husker at han sa det, forteller hun.

Møttes da han bommet en sigg

De to møttes for første gang da han bommet en sigarett av henne på en klubb i LA. Hun hadde vært skuespiller siden tenårene, og han var jo barnestjernen som fortsatte å glede filmelskere med et ekte og inderlig talent.

- Jeg kjente at det var en sterk kjemi mellom oss, og jeg bare visste at vi kom til å finne hverande, sier hun.

Da de begge ble castet til filmen «The Thing Called Love» i 1993, gikk den fourutanelsen i oppfyllelse.

THE THING CALLED LOVE: River og Samantha på scenen sammen
THE THING CALLED LOVE: River og Samantha på scenen sammen Foto: Getty Images

River så det som sin rolle å hjelpe andre. Da han begynte å henge sammen med en rekke kunstnere og kreative i Los Angeles, prøvde han alltid å hjelpe dem ut av heroinens klør. Han gikk til og med så langt som å få enkelte inn på rehab.

- Men da han trengte hjelp, var det ingen som hjalp ham. Faktisk var det enkelte som gjorde det motsatte, sier Samantha.

Hun forteller at han var nykter, så vidt hun vet, når de var sammen.

- Men jeg var så uerfaren på den tiden. I dagene før han døde, så merket jeg derimot at det var noe på gang.

- Vær så snill å skynde dere. Han kommer til å dø

Natten den 30. oktober 1993, da hun innså at River ville bli igjen på Viper Room, gikk hun på toalettet.

- Jeg visste at han var ruset den kvelden, men heroinen og overdosen som senere tok livet av ham, det skjedde på Viper Room. Jeg hadde en mistanke om hva som skjedde, men jeg så ikke noe, forteller hun.

Da hun kom ut av toalettet så hun det hun trodde var River sammen med en annen mann, og at de ble geleidet ut av en av klubbens sidedører. Da hun gikk ut på gaten, så hun at River gikk i bakken på fortauet. Heldigvis var det ingen paparazzier i nærheten på det tidpunktet, men det betydde også at ingen var der for å hjelpe ham.

Samantha skrek til den andre mannen:

- Hva har du gjort? Hva har han tatt?

- La ham være i fred. Du ødelegger rusen hans.

Samantha ble helt fra seg og prøvde å åpne sidedøren for å få tak i hjelp, men den nektet å rikke seg. Så hun løp rundt til hovedinngangen og fikk tak i søsknene, som alle kom ut på gaten. Joaquin ringte etter ambulansen, og dette opptaket lekker selvfølgelig til pressen.

- Han har kramper. Vær så snill og skynd dere. Han kommer til å dø.

River hadde allerede kollapset da ambulansepersonellet kom til stedet og ble siden erklært død på sykehuset. Han døde av en overdose av kokain og heroin.

Etter hans død hadde «alle» en teori om hvordan det kunne gå så galt med den skjønne og talentfulle gutten med det store hjertet. I dag husker Samantha ham som svært sensitiv og følsom.

- Han følte så sterkt og så inderlig.

Martha Pimpelton, hans tidligere kjæreste og motspiller i filmen »Running on Empty» uttalte etter hans død:

- Han var bare en gutt. En svært godhjertet gutt som hadde store problemer og ikke ante hvordan han skulle håndtere alt som foregikk inni ham.

Tilbake i 2018 titter Samantha, som var sammen med ham den natten, på bilder av ham.

- Jeg ser på et bilde av ham nå...oh wow....jeg tror at dersom River fortsatt var her, så ville han vært skuespiller, han ville regissert og vært en forkjemper for miljøet og ellers bare levd livet så godt han kunne. Hadde ikke det vært fantastisk?