Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)

– Kjære pappa, du har trampet på meg og knust mitt hjerte, men jeg elsker deg likevel

Slik innleder forfatterdebutant Anne Lise Strand fra Skien romanen «Alltid redd».

Publisert

I kveld skal hun presentere boka på Litteraturhuset i Skien. Talen er skrevet. Hun har øvd og øvd. Hun er egentlig livredd for hva hun har satt i gang.

– Stooop! Den jævla jentungen skal ut av denne bilen. Jeg slår dere faen meg ned om dere ikke stopper». Hun ser baklysene på bilen forsvinne avgårde i natten.

– Jeg har alltid vært redd. Jeg kan ikke huske noe annet. Jeg har levd med redsel hele livet. Jeg har ingen erfaring med å skrive. For å skrive en troverdig historie om angst, måtte jeg vende tilbake til meg selv og skrive rett fra hjertet. Dette er ikke ment som en påtrengende bok. Jeg ønsker ikke at dette skal handle om meg, men om hvordan angsten gjør mange ting i livet så vanskelig, sier Anne Lise Strand til Telemarksavisa.

I romanen følger leseren hovedpersonen Hedda, som opplever utrygghet og overgrep. Historien veksler mellom livet som voksen og barn. Strand tar leseren med inn i konkrete episoder. Det skjer her. Nå.

– Jeg valgte romanformen fordi jeg måtte ha distanse til stoffet. Det ble en skikkelig vond skriveprosess, men jeg dykket så langt ned jeg kunne klare for å formidle alvoret. Jeg satte klare grenser underveis. Det er mange mennesker der ute som har det vanskelig. Jeg ønsker ikke å være en hovedperson. Jeg håper at boka bidrar til en følelse av fellesskap om angst og at du ikke er alene. Jeg brenner for at andre kan finne trøst i boka. Det er veldig viktig at vi snakker om å være psykisk syk og at det er håp. Det er lov å slite, men du kan likevel ha god livskvalitet. Det er lov å tenke at livet kan bli bra og at det er mulig å slutte fred med seg selv, sier trebarnsmoren, som skryter av ektemannen, barna og fantastiske venninner.

– Bestemor», sier hun etter en stund. «Kan ikke du fortelle den historien om engelen som beskyttet de små barna som var i fare?

– Jeg har klart meg bra. Jeg har hatt mange gode mennesker rundt meg. Og det er mitt budskap i boka, også, at vi må tørre å bry oss. Det er bedre å tråkke litt feil hvis du spør en trist ungdom om hva som er galt – og det viser seg ikke å være noe. Da har du i hvert fall spurt.

– Hva kunne vært gjort for at Hedda slapp vekk fra den grove omsorgssvikten?

– Jeg bruker ikke energi på hva som kunne vært gjort i fortiden. Det er viktig å se framover. Jeg vil heller si at vi alle må være flinkere til å se menneskene rundt oss. Du trenger ikke være lege, psykolog, lærer eller helsesøster for å bry deg om andre.

Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)

Anne Lise Strand er utdannet sykepleier og har jobbet mange år i kreftomsorgen. Hun omskolerte seg senere til hudterapeut. Prosessen med boka begynte for rundt åtte år siden, da hun ble innhentet av angsten for alvor. Hun kunne ikke lenger lure seg unna, enda så mye hun hadde stått på, holdt seg opptatt av barn, jobb og omsorgsarbeid.

– Med iskaldt blikk og lepper så stramme som gitarstrenger, langer han ut sin sjimpanselange arm og tømmer et glass med iskaldt vann over Hedda. Det er så kaldt.

– Jeg har vokst opp med at jeg ikke var er en viktig person. At jeg var ubrukelig. En stemme inni meg har ikke godtatt dette. Jeg var redd og forknytt på skolen. Ingen norsklærer ville trodd at jeg skulle skrive bok, sier Strand, som fikk antatt romanen på Z-forlag rett etter nyttår. Siden har prosessen gått fort. En ferdig innbundet «Alltid redd» ligger klar foran publikum på boklanseringen i kveld.

– Det at jeg har fått skrevet historien og klarer å gi folk med angst en stemme, har en større betydning for meg enn jeg kan forklare. Mannen min har trodd på meg hele tiden. At Z-forlag så noe i manuset mitt fra utsiden, er en fantastisk følelse. Jeg blir verdsatt. Forlaget har gitt meg muligheten til å bruke min stemme til å si ting jeg skammer meg over, men som er viktig å få formidlet. Jeg er genuint opptatt av å hjelpe andre med angst. Det har sånn sett ikke vært vanskelig å skrive om Hedda og bruke meg selv som inngangsport. Det er derfor jeg kan gjøre dette til tross for at jeg alltid er redd. Jeg har øvd masse på den talen til lanseringen, gjentar den modige forfatterdebutanten.

– Nå har du plaget oss for siste gang, din helvetes gubbe. Rører du 
broren min igjen, ser 
du oss aldri mer!

– Jeg bærer ikke nag til noen i dag. Ingen kunne se hvordan livet var hjemme fra utsiden. Jeg hadde rene klær. Mitt liv ble bare sånn. Jeg håper at jeg når fram med budskapet i boka. Den er optimistisk, også. Jeg håper den viser at ting går videre. At det er mulig med støtte fra gode mennesker. Det er lov å være sinna. Det er lov å være redd og det er lov å være glad. Det er lov å tenke at du kan bli fri.

Les flere saker i Telemarksavisa her.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.