Kari Traa vil jage nettrollene til skogs

- Jeg fikk høre at jeg var ei oppmerksomhetssyk hore og at jeg skulle brenne i helvete, sier Annsofi Pettersen.

Publisert

(SIDE2): - Jeg var bare 15 år da jeg var med i X-factor. I 13 uker bodde jeg alene på et hotellrom i Oslo. Etter hver sending rullet avisene terningkast på oss, og da ramlet kommentarene inn. Jeg satt i senga på hotellrommet og leste. Måtte få med meg alt folk skrev om meg, og det var mye.

Annsofi Pettersen er blitt 21 år. Likevel husker hun veldig godt hvordan det var å sitte som 15-åring på hotellrommet med datamaskinen foran seg.

Hun greide ikke å slutte å lese, selv om det gjorde vondt.

- Jeg fikk høre at jeg var ei oppmerksomhetssyk hore og at jeg skulle brenne i helvete. Kommentarene som går på utseende og personlighet er aller verst, spesielt når du bare er 15 år og ikke vet helt selv hvem du er ennå, forteller Annsofi.

Foto: Kjersti Westeng (Mediehuset Nettavisen)

Åtte jenter kjemper sammen

Annsofi er én av åtte modige jenter som står frem i Kari Traas nye kampanje: #NoTrollCanBreakMe. I kampanjevideoen øverst i saken ser vi at jentene tar et oppgjør med nettrollene som har ødelagt altfor mange måneder av livene deres.

Kari Traa har alltid vært opptatt av å bygge opp andre jenter. Hun vil at damer skal tørre å stikke seg fram, snakke høyt og ta plass.

Nå ønsker hun å bekjempe nettrollene, og håper kampanjen kan bli internasjonal. Traa har fått med seg flere kjente idrettsstjerner på laget, deriblant Therese Johaug, Anja Hammerseng-Edin, Ingvild Måkestad Bovim, Gunn-Rita Dahle Flesjå og Ingvild Flugstad Østberg.

- Jenter må løfte hverandre frem og heie på hverandre. Vi skal vise verden at vi jenter står sammen, og at vi ikke lar oss knekke av nett-trollene, sier Traa.

ENGASJERT: Kari Traa vil med denne kampanjen vise verden at jenter står sammen mot nettrollene.
ENGASJERT: Kari Traa vil med denne kampanjen vise verden at jenter står sammen mot nettrollene. Foto: Pernille Andersen

Angrep foreldrene hennes

For Annsofi ble kveldene på hotellrommet starten på et veldig vondt år. Sarpsborg-jenta ble nummer tre i X-factor, og trodde kommentarene ville avta etter finalen.

Det gjorde de ikke. Nettrollene var ikke ferdige, og skrev til henne på Facebook og på SMS. De sa at hun var oppmerksomhetssyk, en dårlig person og mente hun aldri burde kommet til finalen.

- Jeg fikk mange kommentarer på stemmen min, at jeg sang som ei geit eller at jeg sugde som artist. De angrep familien min, og sa at den mørke sangstemmen min måtte komme av at jeg hadde en oppvekst med mye alkohol. De skrev at jeg sikkert hadde fått whisky til frokost. Det gjorde vondt, forteller Annsofi.

- Var uansett en person ingen likte

Foto: Kjersti Westeng (Mediehuset Nettavisen)

Det tok lang tid før hun sa noe til foreldrene sine. Hun ville ikke vise dem alt det stygge, og var redd for at hun faktisk var blitt en sånn person som nettrollene hadde fortalt henne at hun var.

- Til slutt var jeg så langt nede at jeg tenkte at det ikke spiller noen rolle om jeg lever eller dør. Jeg var jo uansett en sånn person som ingen likte.

Da hun endelig åpnet seg til foreldrene hadde det gått nesten ett år.

- De støttet meg, og minnet meg på hvilken person jeg faktisk er. Det hjalp. Sammen anmeldte vi flere av kommentarene til politiet.

- Sier jeg bør gasses som jødene

18-årige Tanja Høglund Pettersen er også med i Kari Traas kampanje. Bloggen hennes har rundt 5.000 lesere hver dag, og handler om hverdagens oppturer og nedturer. Hun blir nærmest daglig hetset på nett av mennesker hun ikke aner hvem er.

- Jeg får stadig kommentarer fra en som kaller seg Breivik eller Hitler, som skriver at han glemte meg igjen på Utøya og at jeg burde gasses som jødene. De kommentarene kommer fra samme IP-adresse, men jeg vet ikke hvem det er, sier Tanja lavt.

Hun er ikke den som roper høyest, det har hun aldri vært. Men etter snart 5 år med slike kommentarer, har 18-åringen bestemt seg for å gjøre noe. Så da Kari Traa ville ha henne med i kampanjen, var hun ikke i tvil: Hun måtte si ja.

- Jeg får mange kommentarer på utseende mitt. At jeg er stygg og altfor tynn. Kanskje er det fordi jeg er så stille at de angriper meg? Jeg har alltid vært så sjenert og tør ikke å si ifra.

Foto: Kjersti Westeng (Mediehuset Nettavisen)

Vil vise at hun er sterkere

Alle kommentarene har ødelagt selvtilliten hennes, og Tanja sliter nå med spiseforstyrrelser, sosial angst og depresjoner.

- Jeg tenker jo at disse menneskene som skriver til meg ikke kan ha det bra selv. Det er så tragisk at de gjemmer seg bak «anonym» i kommentarfeltet.

- Har du vurdert å slutte å blogge?

- Ja, mange ganger. Men jeg kan ikke la de knekke meg. Jeg må vise at jeg er sterkere. De sier jo at offentlige personer må tåle litt hets, men jeg er uenig. Ingen bør måtte tåle dette.

Kommentarfeltet i denne saken er stengt på grunn av nettroll.

LES OGSÅ:- Det er skrevet av en feig idiot med lav selvtillit

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!