BRUSENDE JUL: Det er så mange typer på markedet at man nesten ikke vet verken opp eller ned. Vi har testet 19 av dem.
BRUSENDE JUL: Det er så mange typer på markedet at man nesten ikke vet verken opp eller ned. Vi har testet 19 av dem. Foto: Astrid-Helen Holm, Side2

Side2s julebrustest 2018:

- Jeg vil svømme naken i et basseng med denne julebrusen

Ho-ho-ho🎅🎅🎅 Side2-redaksjonen med venner har smakt seg gjennom 19 ulike julebruser. Her er vår dom.

Publisert Oppdatert

Julen er over oss, og en av de tradisjonene som står sterkt i Norge er julebrus. Hvert eneste går gleder vi i Side2-redaksjonen oss til å ringe julen inn med røde eller gylne dråper i glasset.

I årets utvalg merker vi oss at sunnhetsbølgen også slår inn over julebrusutvalget. Vi kan notere oss hele seks sukkerfrie kandidater, og det er bare de vi fant i Oslo sentrum. Det er antagelig enda flere lett-varianter tilgjengelig andre steder i landet.

Kriterier

Testens kandidater er julebrus funnet i et utvalg dagligvarebutikker i Oslo sentrum i tidsrommet mandag 19. november til tirsdag 27. november. Vi har handlet på Coop Mega, Coop Prix, Meny, Kiwi og Rema 1000, samt Narvesen.

Testen er gjort uhøytidelig og med glimt i øyet, og når vi skal vurdere de ulike kandidatene er det smak og om vi får julestemning som står i fokus. Vi er «vanlige» forbrukere som skal navigere oss frem i julebrus-jungelen og verken voksne eller barn vil ha feil julebrus. Forestill deg at du sitter med en kasse julebrus som ingen vil ha, og butikkene er stengt. Ganske kjipt.

Så derfor går vi etter følgende: Liker vi den? Smaker den godt? Rett og slett. Spørsmål om sukker- og næringsinnehold er utelatt.

Vi har gitt tallkarakterer fra 1-6, hvor 1 er dårligst og 6 er topp.

Les fjorårets julebrustest her: - Den smakte helt j*vlig

TESTPANELET: Mari Parelius-Wammer (f.v.), Adrian Møller Haugan og Anne Victoria Frogner under Side2s julebrustest 2018.
TESTPANELET: Mari Parelius-Wammer (f.v.), Adrian Møller Haugan og Anne Victoria Frogner under Side2s julebrustest 2018. Foto: Astrid-Helen Holm, Side2

Testpanelet

Testpanelet består av tre julebrusglade jenter i Egmont og en kar som er litt mer skeptisk: Astrid-Helen Holm (27), redaktør i Side2, Mari Parelius-Wammer (34), innholdsansvarlig i Min, Adrian Møller Haugan (31), innholdsansvarlig i Side3, og Anne Victoria Frogner (37), innholdsansvarlig i Side2.

TESTPANELET: Astrid-Helen Holm (t.v.) og Mari Parelius-Wammer.
TESTPANELET: Astrid-Helen Holm (t.v.) og Mari Parelius-Wammer. Foto: Adrian Møller Haugan, Side2
TESTPANELET: Adrian Møller Haugan.
TESTPANELET: Adrian Møller Haugan. Foto: Astrid-Helen Holm Side2

Astrid-Helen drikker mer brus i løpet av et år enn alle oss andre til sammen, men er aller mest glad i Pepsi Max. Fordi hun selv ikke har en julebrusfavoritt og heller ikke sogner til en lokal julebrus som kan påvirke habilitetsspørsmålet, mener hun selv at hun er den perfekte testperson.

Mari er testpanelets store juleentusiasmealibi:

- Jeg elsker alt som smaker av jul. Hjemme hos oss starter julen 24. oktober, forteller Mari, som også har julebloggen «julefreak.blogg.no» som er aktiv fra 25. oktober-24. desember hvert år. Hun elsker julebrus.

Adrian er aller mest glad i øl, men har døra på gløtt for noen juledråper av typen brus. I tillegg har han den feteste julegenseren i testpanelet.

Undertegnede (Anne Victoria) som fører pennen (les: tastaturet) i denne testen, er en kresen stemningselsker som begynner å få sansen for jula. Hun drikker gjerne julebrus (helst fra egen flaske med sugerør). Hun håper at testens seks sukkerfrie alternativer er gode.

Vinnerne: To får terningkast seks

Det var to ganske klare vinnere nemlig: EC Dahls Julebrus og Hamar Lillehammer Julebrus. Begge fikk terningkast seks når resultatene var regnet ut.

Hamar Lillehammer Bryggeri har sittet trygt på julebrustronen en stund nå, men får jammen meg smake konkurranse fra trønderbrusen EC Dahl. Det interessante her er at ingen av lett-variantene var i nærheten av toppen, og begge vinnerne er gule. Hva skjedde med den tradisjonelle røde varianten? Testen tyder på at gul julebrus er i siget. Og at lett-variantene i testen har et stykke opp før de kan måle seg med vanlig julebrus.

Det siste er kanskje ikke så overraskende. Og her er testpanelets kommentarer:

EC Dahls Julebrus

Karakter: 6

Astrid-Helen: - Jeg får lyst til å svømme naken i et basseng med denne brusen. River i nesa, og lukter nesten litt som en drink, men den smakte skikkelig digg. Fruktig og frisk. Jeg tror nesten jeg må slå til og trille en sekser.

Adrian: - God lukt og god farge. Rett og slett kjempegod. En sekser.

Mari: - Denne vil jeg ha mer av! God smak! En favoritt!

Anne Victoria: - Alt dere sier, både når det gjelder svømmingen og det med å ville ha mer.

Hamar Lillehammer Bryggeri Julebrus

Karakter: 6

Astrid-Helen: - Jeg er litt lei av å gi denne brusen toppkarakter, men den er jo så sinnsykt god.

Adrian: - Denne var god. Flott farge, smak og bra innhold av kullsyre. Jeg ber aldri om runde to når det er julebrus i glasset, men det gjør jeg denne gangen.

Mari: - Her snakker vi høytidsstemning. Smaker slik en julebrus skal smake.

Anne Victoria: - Julenissen smiler. Denne er jo bare rett og slett veldig god. Uten noe fuzz og tull. Ikke kunstig, men ren og god smak.

Under finner du resten av testen. Og vi starter med bunnkarakterene denne gangen.

Borg Rød Julebrus uten tilsatt sukker

Karakter: 2

Astrid-Helen: - Platt smak, minner ellers litt om rødbrus.

Adrian: - Like fake som silikonpupper. I tillegg lukter den syntetisk og smaker lite.

CB Julebrus Lett

Karakter: 2

Adrian: - Billig kopi av den deilige originalen. Smaker søtstoffer.

Anne Victoria: - Skal dere komme opp med en «slankebrus», må dere jo lage en som er god. Denne smakte jo absolutt ingenting. Hva skal alle som vil drikke lettbrus på det deilige Sørlandet gjøre nå? De kan jo ikke kjøpe eksempelvis Hamar Lillehammer Bryggeri sin. Det er jo nærmest landssvik, vil jeg si.

Grans julebrus X - uten tilsatt sukker

Karakter: 2

Adrian: - Kaster nesten opp. Ikke god!

Anne Victoria: - Hva i alle dager er dette? Grans, seriøst! Ingen smak, kun vann, kullsyre og søtstoff. Det største problemet er at den ikke smaker noe som helst, egentlig. Hvordan skal jeg klare å holde meg til de sukkerfrie variantene nå? Det går jo ikke!

Romas Julebrus uten sukker

Karakter: 2

Astrid-Helen: - Skjønte ikke helt hva dette skal smake? Vannaktig. Kunstig smak.

Adrian: - Denne var ikke veldig bra. Smaker ikke godt, lite futt, dårlig kopi.

Mari: - Denne smaker jo ingenting. Kjip ettersmak.

Anne Victoria: - Smaken minnet i hvert fall ikke mye om julebrus. Syntes den er kunstig og kjip. Jeg velger heller en av de andre lettvariantene da, altså.

Aas Julebrus

Karakter: 3

Astrid-Helen: - Denne smakte i hvert fall ikke kunstig. Denne likte jeg. Men litt rar lukt?

Adrian: - Feil lukt og feil farge. Hva er dette syntetiske skvipet? Få det bort.

Mari: - Lukta sjukt udigg. Får vibber i retning spylervæske.

Anne Victoria: - Søren! Denne hadde jeg forhåpninger til. Men jeg må bare innrømme at den lukta ikke er bra, og jeg syntes den har veldig sterk rødfarge og smaker syntetisk. Elsker alt av Aas øl, men julebrusen velger jeg bort altså.

Borg Rød Julebrus

Karakter: 3

Astrid-Helen: - God krydderaktig smak. Santa Claus is coming to town.

Adrian: - Ikke helt enig der altså. Fin farge, men for søt og klissete.

Mari: - Svak bringebærsmak. Litt kjip, med lite bobler. Og så har den en ettersmak av ett eller annet udefinerbart.

Anne Victoria: - Denne var litt for tam for meg. Og for søt.

Coca Cola Company Julebrus

Karakter: 3

Astrid-Helen: - Den lukter skikkelig harrytur (les: Gottebiten på svenskegrensa). Kvalmende smak som jeg til nød orker to slurker av.

Adrian: - Lukter sterkt! Altfor søt og for sterk lukt. Minner om marshmallows. Midt på treet.

Mari: - Lukter marshmallows, ja. Smaker sånn også!

Anne Victoria: - Jeg blir rett og slett litt rusa av den sterke syntetiske lukta. Helt ok på smak, men jeg hadde ikke klart mer enn maks ett glass, fordi den er så søt. Og den lukta igjen. Som å være inne i en badstue med masse parfyme og åpne plastbokser med smågodt.

Rudolf & Nissens Lett Julebrus - Oscar Sylte

Karakter: 3

Astrid-Helen: - Fin, denne. God, men kanskje litt metallisk ettersmak?

Adrian: - Bedre enn de andre lettversjonene, men rett og slett for veik og pinglete på smak, sånn totalt sett. Men flaska var veldig kul, da.

Anne Victoria: - Veik og pinglete? Jeg likte denne jeg. Rudolf & Nissen lett julebrus er en bra lett julebrus. Designet er sååå fint også. Elsker det.

Borg Gyllen Julebrus

Karakter: 4

Astrid-Helen: - God og krydderaktig smak på denne. Likte den. Nissen er blid igjen.

Adrian: - Bra farge. Bobler bra og grei smak, men savner litt mer futt.

Anne Victoria: - Her gjør Borg jobben sin. Veldig fin farge og fin smak. Veldig fruktig, syntes jeg. Kanskje ørlite grann tam, savner litt mer brus og futt. Navnet er derimot en innertier: Hvem vil vel ikke ha «Gyllen julebrus»?

CB Julebrus

Karakter: 4

Astrid-Helen: - Boksen gir meg litt fylla-vibber. Denne kan jeg dra på fest med! Smaker godt, gjør den også.

Adrian: - Denne var god. CB hever nivået her. Selv jeg som ikke er julebrusfan, fukter jeg gjerne min tørre gane med denne.

Mari: - Mørk og fin brunfarge, og kul ny boks. God smak.

Anne Victoria: - Denne er jo alle sørlendingers favoritt, og vi fikk så mye tyn, fordi den ikke var med i fjorårets test. Skjønner jo egentlig det. Den har god smak, er ikke for søt og ingen merkelig lukt eller snål ettersmak.

Hamar Lillehammer Bryggeri Lett Julebrus

Karakter: 4

Astrid-Helen: - En lettbrus som ikke har bismak? Godsak denne her!

Adrian: - Mener du det, Astrid? Jeg syntes denne er en blek kopi av skikkelig julebrus. Men OK til å være uten sukker. Det skal den ha.

Mari: - Skal brusen være uten sukker, så syntes jeg denne var best.

Anne Victoria: - Det er fristende å rekke tunge ned til CB sin lettavdeling på sørlandet. Hamar Lillehammer Bryggeri sin lettversjon smaker digg. Ikke kunstig og rart og har nesten vanlig julebrussmak. Og jeg får en litt lettere samvittighet, i hvert fall frem til julekakene kommer på bordet. Det er da alltids noe.

Romas Røde Julebrus

Karakter: 4

Astrid-Helen: - Litt kunstig smak. Ellers fin og søt. Bra farge.

Adrian: - Helt streit brus dette, men ikke helt i toppen kanskje.

Mari: - God søt smak, men den smaker jo ikke noe annet heller da. Bra brus dette.

Anne Victoria: - Roma, hva skjedde med festen? Topp vors, men når vi kommer på byen rakner alt. Det er sånn jeg føler det når jeg smaker den røde versjonen deres. Den røde versjonen er virkelig veldig kunstig, sterk farge, altfor sterk. Og smaker søtt kliss.

Rudolf & Nissens Julebrus - Oscar Sylte

Karakter: 4

Astrid-Helen: - Denne kan jeg like!

Adrian: - Denne var overraskende god. Bra smak, og uten for søt ettersmak.

Mari: - Jeg syntes denne smaker for lite, rett og slett.

Anne Victoria: - Søt og god og en «julete» lukt. Fin lyserød farge og ikke kunstig ettersmak. Også må jeg berømme designet: Søt julenisse, reinsdyr og snøvær. Denne havner i mitt kjøleskap, for å si det sånn. Jeg får vibber tilbake til min barndoms jul . Sukk!

Coop Julebrus

Karakter: 5

Astrid-Helen: - Den er for så vidt god og rund i smaken, men jeg får vibes til husholdningssaft med kullsyre.

Adrian: - Veldig fin farge. Og overraskende god kandidat denne også.

Mari: - Fin farge og bra lukt. Og den hadde også en god fylde. Denne likte jeg!

Anne Victoria: - Jeg syntes denne var veldig god. Ikke for søt. Liker at fargen er litt lysere og ikke så knall. Bra jobba, Coop, men jeg skulle ønske jeg fant den på mindre flasker også. Litt sært, men vil helst ha min egen flaske som jeg kan drikke julebrus av. Med sugerør!

Grans Julebrus

Karakter: 5

Astrid-Helen: - Vil du safe, går du for denne. God og klassisk. Passelig med kullsyre. Litt lite særpreg, kanskje?

Adrian: - Denne her likte jeg veldig godt. Rød julebrus er bedre enn sitt rykte (hele fyren lyser opp i julegenseren han har på).

Mari: - Nam! God bringebærsmak.

Anne Victoria: - Elsk, smelsk! Min barndoms julebrus igjen. Søt, men ikke for søt. Den smaker noe, og det er det ikke alle som gjør.

Ringes Julebrus

Karakter: 5

Astrid-Helen: - De gode minnene fra barndommen strømmer på. God og søt smak.

Adrian: - Klassiker denne. Lukter og ser ut som den skal. Stødig valg.

Mari: - God søtsmak, men litt for slapp, om dere skjønenr hva jeg mener?

Anne Victoria: - En av de beste røde dette. Ikke for søt eller kunstig smak. Skulle gjerne hatt en litt lysere farge. Syntes den ser ut som saft, men smaken er det ikke noe å si på altså.

Romas Brune Julebrus

Karakter: 5

Astrid-Helen: - Digg lukt! Og nydelig farge, ser ut som gull. Smaker friskt og fruktig.

Adrian: - Fin farge, bra lukt og god på smak. Behagelig, om man kan si det.

Mari: - Lukter godt. God fruktsmak, men jeg syntes kanskje ikke den var den beste brune julebrusen.

Anne Victoria: - Nå snakker vi sammen, Roma. Smaksløkene danser vals her altså. Fin farge og god lukt. Jeg må gi toppkarakter her. God som gull.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!