FORLOVET PILOTFRUE: For Julianne Nilsen handler det kun om tradisjoner når hun velger mannens etternavn når de skal gifte seg. Her sammen med forloveden Ulrik Nygård.
FORLOVET PILOTFRUE: For Julianne Nilsen handler det kun om tradisjoner når hun velger mannens etternavn når de skal gifte seg. Her sammen med forloveden Ulrik Nygård. Foto: (Foto: Pilotfrue.blogg.no)

- Jeg mener at det er vi jenter som skal føye oss

- Det handler bare om tradisjoner når Pilotfrue vil ta mannens etternavn, sier hun.

Publisert

(SIDE2): Julianne Nilsen skriver bloggen Pilotfrue og innlegget hennes «J.N», som blant annet handler om å ta mannens etternavn når hun gifter seg, har engasjert leserne.

Etter at Nettavisen postet innlegget hennes Facebook, har posten fått nærmere 400 kommentarer, og på hennes egen blogg er også engasjementet stort.

Her er et utdrag fra bloggen henes;

« Jeg er kanskje litt gammeldags her og mener at det er vi jenter som skal føye oss. Flere velger også begge etternavn, ved å beholde sitt opprinnelige etternavn og legge til mannen sitt etternavn i tillegg. "Julianne Nilsen Nygård" Eeeeeh.. Hehe! Jeg føler ikke den klinger så bra akkurat. Ikke vondt ment mot familien min eller alle de andre millioner mennesker som heter "Nilsen" til etternavn, men jeg er klar for en ny start, og ikke minst klar for å bygge "familien Nygård" med mannen i mitt liv, nemlig Ulrik»

Hvorfor skal jenter føye seg?

Mange lesere er sinte, og kaller blant annet hennes mening for et avleggs kvinnesyn.

En av leserne skriver;

«Hvorfor skal jentene føye seg? Er de mindre verdt? Er de mennenes eiendom? Ekstremt skuffende at du promoterer et avleggs kvinnesyn. Slike skammelige holdninger bør forbli igjen på 1920-tallet. At noe er tradisjon er heller ikke et argument som holder vann. Kjønnslemlestelse er også tradisjon i mange land. De deler også oppfatningen om at kvinner er en slags annenrangs mennesker.»

Andre reagerer på at hun bruker at «kvinner bør føye seg» som et argument for å ta mannens navn:

«ÅÅ Julianne du gjør meg så sint noen ganger, hvorfor i alle dager skal kvinnene være dem som er såå føye og føye seg for mannen. Jeg har selv tenkt å ta navnet til min framtidige ektemann men beholder mitt eget. Forstår hvis du ikke liker hvordan det høres ut med begge navnene, og heller bare vil ha hans. Men synes ikke argumentet for dette skal være at vi kvinner burde være føyelige. Skal man ikke være likeverdige i et forhold??»

Andre kommenterer at det må være opp  til hver enkelt hva de velger, men stiller allikevel spørsmålstegn rundt hvorfor kvinner ikke skal beholde sitt eget etternavn.

 - Det er feil bruk av ord mot meg

Selv sier Julianne Nilsen at hun altid har hatt en klar mening om at hun ville ta mannens etternavn.

 - Det er en gammel og flott tradisjon og jeg har alltid hatt en klar mening om at jeg ville ta min manns etternavn. Jeg syns det er viktig at jeg deler det jeg mener, sier hun til Side2.

ETTERNAVN

I 2003 fikk vi en ny navnelov. Da kom muligheten for å bruke begges etternavn kombinert med bindestrek som nytt etternavn. Også samboere kan ta hverandres etternavn, hvis man har bodd sammen i minimum to år eller har felles barn.

(Kilde: SSB)

Om at så mange lesere har engasjert seg, har hun dette å si;

- Jeg visste jo at saken ville engasjere. Det har vært mye skriveri om valg av etternavn før, og jeg har tenkte på dette selv. Det handler om kvinnesynet i mange av kommentarene, mange mener jeg er antifeminist. Jeg vil si det er feil bruk av ord mot meg. Det handler kun om tradisjoner for meg. Det handler ikke om å underkaste seg eller noe, folk drar det for langt. Jeg ønsker at familien min skal ha samme etternavn. Jeg kjenner familier hvor alle har ulikt etternavn, det er ikke noe problem det, men jeg ønsker ikke ha det slik, sier hun.

  - Har dere sammen diskutert valg av etternavn?

- Vi har aldri diskutert det, rett og slett fordi jeg har vært så klar i det valget, og det har jeg vært siden jeg var liten. Vet ikke om det har noe med religion å gjøre, men jeg er oppvokst kristent, og det kan stamme fra det. Jeg tar meg ikke nær av at andre mener det motsatte, jeg har bare sagt min mening.

- Ser på etternavnet som bagatell

Ivar Utne ved Universitetet i Bergen har forsket på personnavn, og særlig norske etternavn.

- Grunnen til at navnevalget engasjerer i dette tilfellet er nok synspunktet på likestilling. Generelt er det slik at mange flere kvinner beholder etternavnet sitt nå enn før. Også er det en del som ikke gjør det, som denne bloggeren, som mener det er riktig å ta mannens, sier Utne til Side2.

Navneforskeren mener derimot at valg av etternavn ikke handler om likestilling for dagens par.

- Jeg har snakket med mange som gifter seg, som beholder etternavnet sitt eller ikke, og et kjennetegn er at de ikke synes det er noe viktig med tanke på likestilling. De markerer likestilling på mange andre måter enn ved valg av etternavn. Man kan gjøre så mye i hverdagen ellers når det gjelder dette, så mange ser rett og slett på det med valg av etternavn som en bagatell, sier han og legger til:

- Dette kan virke rart for folk som jobber for likestilling, men det er dette folk mener. De står for likestilling på andre fronter enn ved etternavn.

Flere velger å være samboere

Utne opplyser at det ikke finnes noen konkrete tall på valg av etternavn siden Statistisk Sentralbyrås kartlegging fra 2003. Fortsatt mangler det tall for hvor mange som velger den ene eller den andre løsningen, ifølge SSB.

Navneforskeren tror likevel tallene for valg av etternavn er stabile, men påpeker at tallene er for gifte, og at samboere også bør tas med. Flere velger å være samboere, understreker han.

- Når du slår sammen gifte og samboere så er det godt under halvparten som tar mannens etternavn. Det er en radikal endring fra 1980-årene og fram til i dag. For da giftet de fleste seg.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!