STARTET ALENE: Greta Thunberg startet klimastreiken helt alene i fjor, da hun satte seg utenfor Riksdagsbygningen.
STARTET ALENE: Greta Thunberg startet klimastreiken helt alene i fjor, da hun satte seg utenfor Riksdagsbygningen. Foto: Hanna Franzén/tt/NTB scanpix

Klimasaken

Derfor startet Greta Thunberg (16) skolestreik-bevegelsen

Greta Thunbergs miljøengasjement har inspirert ungdom verden over. Nå er 16-åringen som har Asperger, nominert til Nobels fredspris.

Publisert Oppdatert

Navnet Greta Thunberg har vært på alles lepper den siste tiden.

Den svenske 16-åringen er inspirasjonen bak skolestreiken som samlet 40.000 skoleelever i Norge til demonstrasjon for klimasaken 22. mars i år.

Nylig ble tenåringen også nominert til Nobels fredspris 2019 for sin miljøkamp.

Ser på diagnosen som en styrke

Gretas foreldre, operasanger Malena Ernman og skuespiller Svante Thunberg, merket tidlig datterens miljøengasjement.

Allerede som åtteåring begynte hun å stille spørsmål om hvorfor klimaendringer ikke fikk større oppmerksomhet i mediene. Familien er selv blitt klimabevisste, og etter oppfordring fra datteren har de gått over til et vegansk kosthold og sluttet å fly.

– Hun har gjort oss klar over at dyr og miljø betyr mye. Og Greta trives godt, hun har funnet seg selv og kan stolt si: «Jeg har Asperger – og det er kult». Det er flott å se, sier en stolt mor.

Thunberg har vært åpen om at hun har diagnosen Asperger syndrom og ADHD. Dette mener 16-åringen har vært en styrke i miljøkampen.

– Om jeg ikke hadde hatt Asperger og vært så rar, så hadde jeg blitt fanget i det sosiale spillet som alle andre virker så betatt av. Jeg ser verden på en annen måte, med et annet perspektiv. Jeg ser ting veldig svart-hvitt, og klimaspørsmålet er faktisk svart-hvitt, sa hun da hun var gjest hos «Skavlan» tidligere i år.

STOLT: Operasanger Malena Ernman er stolt av datteren. Familien er selv blitt miljøbevisste og har sluttet å fly. Dette har stagnert morens internasjonale operakarriere, men hun mener det er verdt det.
STOLT: Operasanger Malena Ernman er stolt av datteren. Familien er selv blitt miljøbevisste og har sluttet å fly. Dette har stagnert morens internasjonale operakarriere, men hun mener det er verdt det. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Nekter å reise med fly

I mars ble hun kåret til «årets kvinne» av avisen Expressen, etterfulgt av tildelingen av Rachel Carson-prisen, en internasjonal miljøpris som deles ut i Stavanger.

Thunberg er også en populær foredragsholder, og hun reiser verden rundt som miljøaktivist. Greta nekter imidlertid å reise med fly, så om hun ikke kan komme seg til et sted via tog eller elbil, holder hun taler på Skype.

Tidligere i år holdt hun et innlegg i Verdens økonomiske forum i Davos etter en 32 timer lang togtur fra Sverige.

I fjor holdt den spede 16-åringen dessuten en sterk tale for FNs klimakonferanse i Polen, adressert til verdens ledere.

– Dere er ikke voksne nok til å fortelle sannheten. Selv den byrden overlater dere til oss barn. Men jeg bryr meg ikke om å være populær. Jeg bryr meg om rettferdighet for klimaet og for planeten vår, sa Thunberg fra talerstolen.

STREIKET: Greta Thunberg startet streiken helt alene 
da hun satte seg foran 
Riksdagen i fjor.
STREIKET: Greta Thunberg startet streiken helt alene da hun satte seg foran Riksdagen i fjor. Foto: Chesnot/Getty Images

Streiker hver fredag

Selv om Greta har skapt overskrifter verden over for sitt engasjement, startet hun sin miljøkamp i ensom majestet i fjor høst.

Sterkt inspirert av tenåringsaktivistene etter skoleskytingen ved Parkland School i Florida som demonstrerte for strengere våpenkontroll – satte Greta seg ned foran Riksdagen 20. august.

Deretter streiket hun hver skoledag frem til Riksdagsvalget tre uker senere for å få Sverige til å oppfylle Parisavtalen.

– Klimaspørsmålet er vår tids skjebnespørsmål. Det vi foretar oss nå, får ikke fremtidige generasjoner gjort noe med. Vi når snart et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake, sa hun til reportere som begynte å vie streiken hennes oppmerksomhet.

Noen dager senere fikk hun selskap av flere skoleelever, og dermed vokste bevegelsen seg større.

Fortsatt streiker Greta hver fredag utenfor Riksdagen.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!