KREATIVT: Ved å ta på seg nasjonaltrøyene for eget land klarer disse frivillige å fronte PRIDE i Russland under Fotball-VM.
KREATIVT: Ved å ta på seg nasjonaltrøyene for eget land klarer disse frivillige å fronte PRIDE i Russland under Fotball-VM. Foto: The Hidden Flag/FELGTB

Aktuelt

#HIDDENFLAG HAR TATT INTERNETT MED STORM

Disse kreative aktivistene er geniale. Ser du hvorfor?

Publisert Oppdatert

Får man ikke vifte med PRIDE-flagg, så får man være kreativ og lage et selv.

I Russland er det ulovlig å spre såkalt «homofil propaganda» blant mindreårige. Den diskriminerende loven ble innført i Russland i 2013 og ble i den Europeiske menneskerettighetsdomstolen dømt til å være både diskriminerende og skape homofobi.

Under Fotball-VM i Russland har allikevel en gruppe aktivister klart å undergrave loven på en genial måte.

Seks personer fra landene Spania, Nederland, Brasil, Mexico, Argentina og Colombia tok på seg sitt lands nasjonaltrøyer og sammen former de det regnbuefargede ikoniske PRIDE-flagget.

GENIALT: De frivillige gikk rundt sammen og tok bilder og var synlige i Russlands gater for å fronte PRIDE.
GENIALT: De frivillige gikk rundt sammen og tok bilder og var synlige i Russlands gater for å fronte PRIDE. Foto: The Hidden Flag/FELGTB

Vil fordømme Russlands holdninger

De har kalt prosjektet #HiddenFlag og har marsjert nedover Moskvas gater som et Pride-flagg simpelthen ved å ta på seg en trøye og gå sammen.

- Vi har utnyttet det faktum at verdensmesterskapet i fotball holdes på samme tid som PRIDE-måneden, for å fordømme styresmaktenes holdninger og la regnbueflagget synes i Russlands gater, skriver organisasjonen på sine nettsider.

Initiativet kom fra et digitalt reklamebyrå kalt LOLA MullenLowe og FELGTB, som er Spanias landsforening for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. De ville finne en trygg måte å si fra på i Russland.

- Russland er et forferdelig sted for bifile, lesbiske, homofile og transpersoner, og vi ville at det skulle være trygt for våre frivillige, fortalte talsperson for reklamebyrået MullenLowe, Sara Okrent til Buzzfeed.

Planen deres funket på den måten at de frivillige kom seg inn og ut av landet før alt ble offentliggjort.

Foto: The HiddenFlag/FELGTB
Foto: The Hidden Flag/FELGTB

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!