KLARE FOR FEST OG HOOKING: NRK-serien Skam handler om blant annet denne venninnegjengen som går på Hartvig Nissen videregående i Oslo. Serien er blitt svært populær og sendes på p3.no.
KLARE FOR FEST OG HOOKING: NRK-serien Skam handler om blant annet denne venninnegjengen som går på Hartvig Nissen videregående i Oslo. Serien er blitt svært populær og sendes på p3.no. Foto: NRK/p3.no

Her er ordene tenåringene ikke forstår i dag

Hooka er det nye rota.

Publisert

(SIDE2): Vi var midt i tenårene og på fest, det vil si ... en av oss var hjemme alene fra klokken 17-22. Men det var nok tid til å dele en Pepino Peach, Black Tower eller en murer. (Vi håper dere husker 0,7-literen, murærn).

Uansett, fem timer holdt til å bli «fulle» og kanskje kline. Og dagen etter fnisa vi og spurte hverandre: Hva skjedde egentlig? Rota dere? Svaret var enten «Ikke vær så fjern, ikke med han» ellerså var man på «dealer’n» og sendte allerede tekstmeldinger på Ericsson.

På den tiden var man uansett «døll» om man ikke hadde turt å ta en hånd innafor genseren, og hadde man gjort det var man helt «konge».

Nå er det helt andre ord som gjelder blant ungdommen. Og spesielt «hooke» har tatt TV-skjermen med storm gjennom NRKs  sukssesserie«Skam». I serien går det i «hooking», «å føkke opp» og «å naile det». Vi forstår hva hooke betyr, men ville dagens tenåringer forstått oss?

Her er noen ord og uttrykk som ble brukt blant oss i redaksjonen på 80- og 90-tallet:

Send oss gjerne flere tips på mail eller legg til gode språkminner nederst i kommentarfeltet.

«Ikke vær så fjern» («Ikke vær så rar»)

«Er dere på dealer’n?» (Å være i ferd med å bli sammen)

«Døll» (Fra dull og betyr kjip eller kjedelig)

«Jeg ble helt satt ut» (Å bli veldig overrasket)

«Åssen henger'n?» (Hvordan går det/hva skjer)

«Lø» (Kult)

«Bøffe» (stjele/lure)

Hva vi sa da vi var unge, og hva dagens tenåringer sier er ganske forskjellig. Heldigvis, mener vi.
Hva vi sa da vi var unge, og hva dagens tenåringer sier er ganske forskjellig. Heldigvis, mener vi. Foto: NRK/p3.no (NRK/p3.no)

«Corny» (Rar) (dette brukte vi rundt 3.klasse, tror jeg)

«...NOT!», for eksempel: «Han er dødskjekk ... NOT!» (Når man poengterer at det man nettopp sa ikke er sant – helt ufattelig teit når jeg tenker på det nå!)

Også var det en del ord fra «Lille lørdag» og «Åpen post», men nå husker jeg ikke så mange. Men mener i hvert fall «Jeeez» og «Saklig!» kom derfra.

«Liiiiite kult!» (Når noe er kjempekult)

«Døds-». «Dødskult», «dødsteit» i stedet for «veldig» eller «kjempe-»

«Å tenke/være koffert» (Å tolke noe på en seksuell måte/være sex-fiksert (husk at dette uttrykket gjerne ble brukt av 12-åringer, uten store kunnskapene om sex - vi snakker før interenett og googles søkemuligheter, haha)

«Å rote» (Når man gjør mer enn å kline, intim kontakt eller også sex)

«Crazy» (Når noe er utrolig kult eller sprøtt)

«Panne» (På et eller annet tidspunkt slo alle seg på panna og sa «Panne» - det betydde teit)

«Kælt» (Kult)

«Tett unna» (Like ved)

«Unnskyld for at jeg er født» (Uttrykk som ble brukt hvis man sa eller gjorde noe feil, og man føte seg litt dum/fornærma fordi noen poengterte feilen)

«Kjøre brannbil» (Ha sex når man har mensen)

«Rundbrenner» (En person som var sammen med veldig mange)

«LØ!» (Uttrykk som ble brukt når man ble overrasket. Brukt til alt fra noe man synes var kult, men også teit)

«Bauers» (Politi)

«Sjofe» (Å se)

Og når vi er inne på 80-tallet, her er maten fra denne tiden vi ikke glemmer. Moussaka, taco og gryterettene var blant populære 80-tallsretter.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.