POSITIV: Artisten Hanne Sørvaag er opptatt av å ta i et tak for å gjøre verden mer miljøvennlig.
POSITIV: Artisten Hanne Sørvaag er opptatt av å ta i et tak for å gjøre verden mer miljøvennlig. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Miljø

Artisten Hanne Sørvaag brenner for miljøsaken - nå inviterer hun følgerne til å plukke søppel

– Jeg vil leve med minst mulig avfall fra min egen livsstil, sier Hanne Sørvaag. Den folkekjære artisten er blitt glødende opptatt av å plukke søppel.

Publisert Oppdatert

Her og Nå møter artisten og låtskriveren Hanne Sørvaag (39) der hun står klar med hansker og klype. Sammen med Rubicon Norge og flere frivillige skal de rydde Oslos gater for søppel. Selv viste Hanne tidlig interesse for miljøet.

– Jeg har vært engasjert i miljøsaken hele livet. Da jeg var liten, leste jeg bøkene om «Blekkulf» og fikk vite om alt søppelet i havet. Venninnen min og jeg ble veldig bekymret over det. Jeg synes det er helt utrolig at det var fokus på det allerede da, men at det bare har blitt verre og verre siden den gang, forteller Sørvaag til Her og Nå.

Psst! Fikk du med deg at Hanne Sørvaag skal delta i den nye runden av «Stjernekamp»? Les mer her: Her er årets «Stjernekamp»-deltakere

- Stort problem

For noen år siden tok Hanne grep og startet med en mer miljøvennlig livsstil. Hun reduserte antall flyreiser, begynte å bruke stort sett bare kollektivtransport og sykkel – eller så tok hun beina fatt.

– Jeg vil leve med minst mulig avfall fra min livsstil. Men jeg ser også at det største problemet er gammelt avfall på avveie. Jeg kan resirkulere så mye jeg vil hjemme hos meg, men det er et stort problem der ute som jeg og andre kan ta tak i, forklarer hun.

I AKSJON: Helt siden Hanne var en liten jente har hun vært opptatt av miljøsaken. Her plukker artisten søppel i Oslo sentrum.
I AKSJON: Helt siden Hanne var en liten jente har hun vært opptatt av miljøsaken. Her plukker artisten søppel i Oslo sentrum. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Startet bevegelse i sosiale medier

Da emneknaggen #5forhvalen oppsto, som går ut på at man plukker fem søppelting opp fra bakken hver dag og kaster det, tenkte Sørvaag at det var fin måte å bidra på. Hun begynte å plukke søppel, og fangsten publiserte hun på Instagram. Den positive innsatsen skapte ringvirkninger.

– Veldig mange av mine følgere la merke til det jeg gjorde, og så kom denne #1forHanne-emneknaggen. Om du synes det er litt mye å ta fem for hvalen, kan du ta én for å hjelpe meg. Det ble litt morsomt og det festet seg hos folk. Jeg får fine bilder fra folk over hele landet som tar én for Hanne, sier artisten fornøyd.

FANSKARE: #1forHanne har spredd seg som ild i tørt gress på Instagram.
FANSKARE: #1forHanne har spredd seg som ild i tørt gress på Instagram. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Plukker sneiper

Den blide og jordnære låtskriveren tror nordmenn har valgt å bli med på engasjementet fordi det er utelukkende positivt.

– Folk kan bli litt oppgitt over at det er fokus på problemet hele tiden. Hvis vi holder det positivt er det nok mer inspirerende for folk å hive seg med. I tillegg vil folk gjerne vise frem hva de har gjort, sier hun og bøyer seg ned mot asfalten.

– Jeg må bare få tatt opp den sneipen fra bakken. Sneiper kan være ekle å plukke opp uten klype og hansker, men det er en av verstingene for miljøet og havet, forklarer Hanne.

BALANSE: Hanne kombinerer livet som artist og som miljøengasjert. Her med et godt grep rundt søppelklypen.
BALANSE: Hanne kombinerer livet som artist og som miljøengasjert. Her med et godt grep rundt søppelklypen. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Vil inspirere andre

Sørvaag synes det er fint å kunne bruke sin offentlige rolle til noe nyttig.

– Jeg synes egentlig det fungerer fint å kombinere musikken og miljøengasjementet. Jeg tenker at jeg vil bruke den rollen jeg har til å aktivt inspirere andre.

Hanne levde lenge som vegetarianer, men så bestemte hun seg for å gå over til et rent plantebasert kosthold – og er blitt veganer.

– Jeg bruker ikke penger på noe av industrien som skader miljøet, dyr eller mennesker. Det føles utrolig bra, og det er en helt konkret ting som du som enkeltmenneske kan gjøre i lengden, mener 39-åringen.

HYLLER IDOLET: Hanne er for tiden aktuell med sin versjon av Dolly Partons legendariske låt »Jolene». 12. februar i 2020 har hun premiere på showet «Meg og Dolly» hvor hun hedrer artisten.
HYLLER IDOLET: Hanne er for tiden aktuell med sin versjon av Dolly Partons legendariske låt »Jolene». 12. februar i 2020 har hun premiere på showet «Meg og Dolly» hvor hun hedrer artisten. Foto: Instagram

Helvegansk middagsselskap

Hun er glad for at familie og venner har støttet kostholdsvalget fullt ut.

– Onkelen min lagde nøttestek til meg på julaften i fjor, og de er veldig positive og lar seg inspirere. Jeg var på middag hos noen venner i går. Det var en hel-vegansk middag som var kjempegod. De legger seg i selen, og jeg føler at jeg forandrer verden – ett middagsselskap om gangen, sier hun engasjert.

Hanne mener at det aller viktigste hver enkelt kan gjøre for miljøet er å endre sine egne vaner.

– Ved å redusere forbruket, reisene og maten vi vet er mest skadelig for miljøet, tror jeg at vi oppnår mye større resultater enn ved å for eksempel kutte noe helt ut. Jeg tror også at ryddingen er kjempefin for å prøve å få bukt med det verdensomspennende problemet vårt, sier den miljøengasjerte artisten.

PÅ PARKETTEN: Hanne har deltatt i en rekke musikk- og TV-serier, og i 2012 vant hun «Skal vi danse». Her med pokal og dansepartner Egor <br>Filipenko.
PÅ PARKETTEN: Hanne har deltatt i en rekke musikk- og TV-serier, og i 2012 vant hun «Skal vi danse». Her med pokal og dansepartner Egor
Filipenko.
Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!