PRIVATE nakenbilder eller videoer kan spre seg raskt på nett. Ofte står ekskjærester eller bekjente bak spredningen.
PRIVATE nakenbilder eller videoer kan spre seg raskt på nett. Ofte står ekskjærester eller bekjente bak spredningen. Foto: Guro Holmene/mobil (Mediehuset Nettavisen)

- Gutter deler oftere intime bilder enn jenter

Det kan være vanskelig å finne ut hvem som sprer sexvideoer eller nakenbilder.

Publisert

(SIDE2): - Tall fra Medietilsynet viser at syv prosent av alle unge i alderen 13-16 år oppgir at de i løpet av det siste året har sendt nakenbilder av seg selv via mobil eller internett, sier fungerende daglig leder Leif Gunnar Vestbøstad Vik i Barnevakten.

- Dette utgjør 20.000 tenåringer, og det er signifikant flere gutter enn jenter som sier at de sender slike bilder ukentlig. Videre viser tallene at det er flere jenter enn gutter som sier de sender nakenbilder av seg månedlig.

Barnevakten gir råd om barn og medier, og ønsker at barn og unge skal bruke mediene på en trygg og bevisst måte.

Blogger om sexvideo

Bloggeren «Mammatilmichelle»  skriver i et blogginnlegg denne uken at hun har bekjente som har laget såkalte sexvideoer, og at de er redde for at den skal havne i feil hender.

«Om man aldri går med på å filme seg selv i en sexact, så kommer man aldri i den knipen. Tenk to ganger før dere lar dere lure. Jeg er veldig glad for at jeg aldri gikk med på det», skriver hun.

Hun er ikke alene om å tenke på temaet, og spredning av private bilder eller videoer er en sak som tas opp med jevne mellomrom.  Runar Skaare Tveiten i Slettmeg.no har ingen konkrete tall på hvor mange unge som i dag lager såkalte «sextapes», men de får stadig henvendelser som gjelder video og bilder som inneholder nakenhet. De siste tre årene har antallet på slike henvendelser, ligget på rundt 500.

Foto: Colourbox/Illustrasjon

- Etter at Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) overtok driften av Slettmeg.no i 2012 har vi sett en generell økning innen alle typer henvendelser, også når det gjelder bilder og video.

Slettmeg er en råd- og veiledningstjeneste for personer som føler seg krenket på nett. Tjenesten har ikke mandat til å foreta sletting eller kreve at noe skal slettes fra nett, men hjelper deg å komme i kontakt med de som har lagt ut opplysningene, eventuelt tjenesten hvor opplysningene ligger, heter det på nettsiden.

Ofte sprer ekskjæresten bilder

Et nakenbilde eller sexvideo kan spres raskt på nett, eller fra mobil til mobil.

- I mange tilfeller får vi ikke oppgitt hvem som står bak spredning, men der vi får det oppgitt, ser vi at ekskjærester og andre bekjente står bak. Du har tidligere sendt et foto til ekskjæresten eller en venn, så har bildet havnet på nettet.

LES også: Emma (23) sprer nakenbilder av seg selv
OG her: California forbyr «hevnporno»

(function () { var opst = document.createElement('script'); var os_host = document.location.protocol == "https:" ? "https:" : "http:"; opst.type = 'text/javascript'; opst.async = true; opst.src = os_host + '//' + 'www.opinionstage.com/polls/2303733/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(opst); }());

- Spres raskt!

Slettmeg.no-rådgiveren sier det kommer an på hvordan videoen eller fotoet i utgangspunktet er blitt delt, for hvor raskt det kan spres. Men det kan skje fort.

- Hvis bildet eller videoen først spres til en person, så sprer den personen den videre til to-tre stykker. Og deretter har plutselig hele skolen sett dette.

Men har først et bilde eller video havnet på nett, så er det faktisk mulig å få det fjernet.

- Ja, det er mulig. Utover det er det vanskelig å gi et svar på hvordan – det er helt avhengig av nettsiden og hvor det er publisert. Ligger det for eksempel på Facebook, så har de strenge regler når det gjelder nakenhet, så der blir det ofte slettet ganske raskt. Handler det om tekstmelding mellom personer, så er det ikke noe å slette, men man må stoppe at det sprer seg.

Anbefaler politianmeldelse

Opplever ungdom at uønskede bilder av dem spres, så anbefaler Tveiten at de kontakter slettmeg.no. De har vært borti det meste, opplyser han.

- Vi vet hvordan vi skal gå fram i de ulike sakene, og hvordan kontakte personer. Vi anbefaler i tillegg at det blir politianmeldt. Er det snakk om mindreårige så er det straffbart i seg selv. Også er det straffbart å dele bilder videre. 

Unge er mer mobilbevisst

Til tross for tallene Barnevakten viser til, sier Vestbøstad Vik at utviklingen generelt går mot at ungdom er ganske bevisst på hvem de deler hva med.

- Nå er det så mange ulike muligheter for kommunikasjon via nett og mobil. I tillegg til at man har mange ulike apper og grupper å kommunisere gjennom, så har man gjerne i tillegg flere ulike profiler som på for eksempel Instagra, sier han og utdyper:

Foto: Lev Dolgachov (Illustrasjon)

- Slik sorterer man hva man deler med hvem, og mye av det mer private deles derfor i bestemte forum og gjerne for færre enn alle følgerne på en «offisiell» og åpen profil. Sånn sett er det en positiv utvikling, samtidig betyr det at de voksne har mindre mulighet til å følge med. Unge begrenser tilgjengeligheten til det man poster også for å verne om privatliv, og fordi man rett og slett vil styre hvem som skal få se og lese det man poster.

Barn reagerer ulikt på uønsket deling

Hvis uønsket informasjon er blitt spredd på nett, eller fra person til person, så kan dette være tøft for den det gjelder. Likevel reagerer ungdom ulikt på dette, mener Vestbøstad Vik.

- Noen klarer å tenke at dette var den ene episoden også har de et nettverk av venner og familie som støtter dem. Men en person som har lite sosialt nettverk kan reagere annerledes. Vi har sett eksempler der personer har måttet bytte skole og nettverk og etablere seg helt på nytt. Nettverket rundt er vesentlig når slike kriser oppstår.

Barnevakten påpeker at det generelt sett er viktig å ha et bevisst forhold til både bilder, filmer og alt annet man deler og kommenterer via nettet. Selv om det føles begrenset der og da, så vet du aldri hva som kan bli sendt videre og delt.

- Hvis man selv opplever å bli krenket eller at man er vitne til andre som mobbes og ønsker å varsle, så ta vare på bevis i form av screenshots, brukernavn også videre. Vi sender slike henvendelser videre til lokalt politi for videre etterforskning, sier Vestbøstad Vik.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!