Foto: Torgeir Bråthen (Nordlys)

Greta og Italo ble meldt til barnevernet fordi de planlegger hjemmefødsel

- En hevnaksjon fordi vi har kritisert kommunen.

Publisert

DYRØYA (Nordlys): Gravide Greta Brancaleoni og Italo Profeti ble meldt til barnevernet fordi de planlegger hjemmefødsel. Paret mener de er utsatt for hevn etter at far i huset høylytt har kritisert Dyrøy kommune.

I januar sto Italo frem i Nordlys og fortalte om at han ville vekk fra kommunen snarest.

LES OGSÅ: - Jeg kommer ikke til å prøve landsbygda i Nord-Norge en gang til

I forrige uke fikk Greta brev fra barnevernet om at det var besluttet å iverksette undersøkelse på grunnlag av en anonym melding, og at hun måtte møte opp på barnevernskontoret.

Ifølge meldinga var man bekymret for mor og barn da det hadde vært alvorlige komplikasjoner ved forrige hjemmefødsel, og det ble sådd tvil om det var mors eget valg å føde hjemme eller om det var noe som far hadde tvunget gjennom.

«Far blir beskrevet som en spesiell person som styrer familien. Barna og foreldrene har navn som skal danne ordet GIGANT av forbokstavene. Familien har flyttet mange ganger, kommer opprinnelig fra Italia. Familien har lite sosial omgang med andre i bygda. Melder har kjennskap til far, og beskriver han som sjalu og kontrollerende».

Det heter det blant annet i brevet der barnevernet referer meldinga.

Ble skremt og sint

- Vi har ingenting å skjule, men det var likevel opprørende å få et sånt brev fra barnevernet. Først ble jeg skremt, og så ble jeg sint da jeg skjønte at her er det noen som ikke vil oss godt. Hadde det vært noen som virkelig var bekymret for meg, så ville de ikke ha gått til barnevernet. De ville ha gått til meg, sier Greta Brancaleoni.

Hun er selv utdannet lege og arbeider i den lokale legetjenesten. Hun forteller at hun har hatt hjemmefødsel tre ganger før, og at komplikasjonene som oppsto forrige gang ikke hadde med selve fødselen å gjøre.

- Jeg vil føde hjemme fordi jeg rett og slett ikke liker sykehus, annet som sted å jobbe. På sykehus føler jeg meg sykeliggjort og litt på samlebånd. Det blir stress, sier hun.

- Men føler du deg like trygg hjemme som på sykehus?

- Ja da, jeg føler meg like trygg her. Jeg tror ikke det blir noe problem, og det finnes ingen regel om at det ikke er lov å føde hjemme.

Inne i stua står fødebassenget, et «birth pool» fra England, klart til å fylles med vann til fødselen i april.

- Er det du eller mannen din som har bestemt at du skal føde hjemme?

Hun ler høyt til svar.

- Det er mitt valg.

Lek med forbokstaver

Mannen Italo Profeti er overbevist om at bekymringsmeldinga dreier seg om at noen vil skade han etter at han i vinter offentlig har kritisert Dyrøy kommune i sterke ordelag. Han synes også det er skremmende at det kan reises sak på et grunnlag som han oppfatter som ikke-eksisterende.

- Det er selvsagt riktig av barnevernet å ta bekymringsmeldinger på alvor, men i dette tilfellet manglet det saklig grunnlag. Det er bare latterlig når jeg blir mistenkeliggjort fordi vi lager ordet GIGANT av forbokstavene våre. Det er jo bare en lek.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto: Torgeir Bråthen (Nordlys)

Han mener barnevernet kunne løst saken på en annen måte enn å skremme dem opp med brev og innkalling til et møte hvor paret skal ha sittet i over en time og forklart seg.

- De burde ha løst denne saken med å ta en enkel telefon til Greta for å høre hva som stemmer, og så hadde saken vært avklart, sier han.

Skal være lav terskel

Barnevernet vil ikke uttale seg om saken. Rådmann Ann Kristin Trondsen gir følgende uttalelse:

- Det skal være en lav terskel for å melde til barnevernstjenesten dersom man er bekymret for et barn. Det er da barnevernets oppgave å vurdere meldingen og hva som eventuelt skal gjøres videre. Jeg kan ikke uttale meg om de vurderinger barnevernet gjør.

Ordfører Randi Lillegård (Ap) i Dyrøy sier generelt at det er bedre med en bekymringsmelding for mye, enn en for lite, og at også gråsonesaker skal meldes for å trygge barna.

- Opplever du at Italo Profeti har skapt splittelse i Dyrøy etter sin kritikk mot kommunen?

- Nei, jeg opplever ikke at det er noen splittelse. Vi er et samfunn med godt samhold, hvor folk tar vare på hverandre og vil være gode medmennesker.

- Er det sannsynlig at noen ønsker å skade Italo ved å gå til barnevernet?

- Jeg har ikke lyst til å kommentere det, sier Randi Lillegård.

Les flere saker fra Nordlys!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.