DU ER IKKE ALENE om å lure på hvor sokkene tar veien når du vasker tøy. Desto større klesvask og jo flere sokker, jo vanskeligere er det å holde orden på alle sokkeparene.
DU ER IKKE ALENE om å lure på hvor sokkene tar veien når du vasker tøy. Desto større klesvask og jo flere sokker, jo vanskeligere er det å holde orden på alle sokkeparene. Foto: (Colourbox)

Forskere forklarer: Derfor mister du sokkene i vaskemaskinen

Dette kan øke muligheten for at sokkene blir borte.

Publisert

(SIDE2): De fleste av oss har nok opplevd sokkepar som mister hverandre etter en runde i vaskemaskinen og igjen må du legge nok en sokk i skuffen med enslige sokker som venter på sin bortkomne partner.

Det finnes mange teorier om sokkeproblemer og ofte er det vaskemaskinen som får skylda.

LES OGSÅ: 7 ting du bør vaske hver eneste dag

Så mange sokker forsvinner per måned

Nå hevder to britiske forskere at de har funnet en formel som forklarer mysteriet om at det alltid mangler en sokk eller fem etter hver klesvask.

HVOR BLIR det av alle sokkene?
HVOR BLIR det av alle sokkene? Foto: (Colourbox)

De to har nemlig studert 2000 mennesker og deres klesvaskvaner, skriver The Sun.

Og resultatet viser at man i gjennomsnitt mister 1,3 sokker hver måned!

Ett av hovedpoengene til formelen er at jo større klesvasken er og jo mer negativ du er til det å vaske klær, jo større er sjansen for at du mister sokker.

Også utseende til sokkene kan påvirke, ifølge lederne av studien. Det viser seg nemlig at fargede sokker forsvinnere lettere enn sokker som er hvite og/eller har mønster. 

LES OGSÅ:  6 uventede ting du kan kjøre i oppvaskmaskinen

(Artikkelen fortsetter under videoklippet)

Forskernes sokkeformel

(L (p x f) + C (t x s) ) - (P x A)
L = Størrelsen på klesvasken. Dette tallet finner du ved å multiplisere antall personer i hjemmet (p) med antall klesvask i løpet av én uke (f).
C = Variasjonen på klesvaskene. Her skal du multiplisere antall ulike klesvasker (hvitvask, undertøy, mørke klær og så videre) som utføres hver uke med antall sokker som vaskes per uke.
P = Hvor positivt innstilt er du til klesvasken på en skala fra 1 til 5, der 1 er «Misliker det sterkt» og 5 er «Liker det veldig godt».
A = Hvor oppmerksom er du på klesvasken. Dette handler om hva slags rutiner du gjør før du setter på en klesvask. Dette tallet finner du ut ved å legge sammen antall ganger du for eksempel vrenger tøy, sjekker lommer, ruller ut sokker og så lignende.

Jo større tall du får totalt fra denne formelen, jo større er sjansen for at du mister sokker når du vasker tøy.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!