FAMILIEN SAMLET: Karla Linhave Siverts (28), Thorleif Linhave Bamle (36) og Juno.
FAMILIEN SAMLET: Karla Linhave Siverts (28), Thorleif Linhave Bamle (36) og Juno. Foto: Privat

«For Karla og håpet»: Ikke lenger en kamp for å overleve, men for å få mer tid sammen

Venner og familie har startet kronerulling for å hjelpe familien på tre.

Publisert

(SIDE2): - Det er ikke fordi Karla er kjendis folk vil hjelpe. Det er noe med henne som man beundrer. Hun er så positiv og optimistisk som person. Hun er et menneske man lytter til og som man blir veldig fort glad i. Hun står i seg selv, uten at det overskygger andre. Hun er bare et veldig godt menneske, sier Frøydis Rui-Rahman.

- Men vi er også veldig glade i Thorleif og lille Juno selvsagt. Vi ønsker også å ta vare på de oppi alt dette.

Kjærligheten

Historien om Karla Linhave Siverts (28) og Thorleif Linhave Bamle (36) startet selvsagt før den dagen for to og et halvt år siden, da legene oppdaget at hun hadde kreft.

Gjennom sin svigerinne fikk Thorleif kontakt med Karla og ordnet en date. Det var full klaff fra første øyeblikk og ikke lenge etter flyttet Thorleif inn hos Karla. Kort tid etter var Karla gravid.

15. desember 2013 ble Juno født. Det som hadde begynt som en vakker kjærlighetshistorie hadde resultert i en liten jentebaby. Men samtidig som Juno så dagens lys, oppdaget legene at Karla hadde eggstokkreft.

Det har hun og ektemannen vært åpne om hele veien. De har delt sin historie og stått sterkt i situasjonen. 26. april i år kom imidlertid beskjeden fra legene de hadde fryktet. Det er ikke stort mer som kan gjøres, den tredje cellegiftkuren hadde ikke hatt noen effekt.

- Så langt har behandlingene feilet, kreften har spredd seg til store deler av kroppen og vi er nå ved et punkt der det offentlige helsevesenet ikke har mer å tilby henne, opplyser Thorleif via e-post.

I skrivende stund er Karla igjen innlagt på sykehus. De bruker tiden på hverandre og datteren. De vet det ikke lenger er en kamp for å bli frisk, men om å få mest mulig tid sammen.

KOKKENES KAMP: Karla var den yngste av kokkene som konkurrerte i TV2s TV-satsing i 2013, og en av seernes yndlinger.
KOKKENES KAMP: Karla var den yngste av kokkene som konkurrerte i TV2s TV-satsing i 2013, og en av seernes yndlinger. Foto: (Paul Weaver)

Kronerulling

Et siste håp nå er immunterapi. En eksperimentell behandlingsform, som kanskje kan være med å forlenge livet. Det koster mellom 800.000 og 1,2 millioner, så Karlas fetter Espen Hådi-Siverts startet kronerulling via Facebook. Både familie, venner, bekjente og helt fremmede- de som kun kjenner Karla fra mediene - har bidratt. Flere arrangementer er satt i gang for å få inn mer penger.

29. mai står kokkevenner, artister og kunstnere sammen på Sentralen i Oslo, der målet er å samle inn nok penger til å kunne gi Karla immunterapi på Aleris.

- Da vi fikk beskjeden om hvor dårlig det går, så gikk det så inn på oss. Alle ønsket å gjøre noe. Det viktigste for oss da var ikke å samle inn penger, vi ville først og fremst gjøre noe, fra hjerte til hjerte, for den familien vi er så glade i. Og selvsagt også ut fra et desperat ønske om at Karla skal få leve litt lenger, sier Rui-Rahman, som sammen med Karlas venninne Gina Stene, har hatt hovedansvaret for den kulturelle biten av arrangementet.

- Vi har ikke spurt noen om de vil bidra, dette er venner av de to som har sagt de har lyst å bidra. Vi har ønsket at dette skal være ut fra at folk selv føler for å bidra. Flere av dem spilte også i bryllupet deres i fjor sommer, sier Rui-Rahman.

«For Karla og Håpet», 29. mai på Sentralen i Oslo

Gourmetmåltid på Sentralen klokken 16. Plass til 130, pris er 3000.

- Vi har satt prisen høyt med vilje, så det kan generere en del penger. Vi har ikke noe utgifter ved dette, alt går til Karla, sier Braathen.

Etter middagen er det konsert i Marmorsalen, som har plass til 750 mennesker. Der er prisen 200 kroner, med tanke om at flest mulig kan komme inn.

- Tanken er at man kan få med begge deler om man vil.

Kokker og bidragsytere er (så langt bekreftet):

Pontus Blomberg (Handwerk), Sven Erik (Renaa), Eivind Hellstrøm (mentor), Øyvind Hjelle (Kniv & Kjærlighet), Mads Andre Hansen (Sentralen), Tom Victor Gausdal (Strand), Jan Robin Ektvedt (Hitchhiker), Karly (Smalhans), Atli Yngvasson (Pjoltergeist), Halvor Digernes (Fuglen), Jørn Lie (Våghals) , Bjørn Svenson (Fauna), Magnus Lindskog (Supreme Roastworks) , Kristoffer (Ask gård) og Else Thorenfeldt (Korsvoll gård),

Kulturelt arrangement i Marmorsalen (så langt bekreftet):


Bugge Wesseltoft, Shaun Bartlett, Julie Kleive, Katharina Frogner Kockum, Karlas søsken, Thorleif og Karlas «bryllups»-band, med flere.

Mer om arrangementet, bordbestilling og billetter finner du her.

Gourmetmåltid

Samtidig som planleggingen av et kulturelt arrangement tok form, hadde Karlas kokkevenner og –kolleger satt i gang med sitt. Nå er de to arrangementene slått sammen. Det har resultert i at blant annet Bugge Wesseltoft og Shaun Bartlett spiller, mens noen av kokke-Norges mest kjente lager gourmetmåltid.

På listen over kokker som bidrar er kjente navn som Eivind Hellstrøm, Tom Victor Gausdal, Even Ramsvik og Jan Robin Ektvedt.

Alle som lager mat denne dagen har en ting felles: De er venner av Karla. Mange har hun jobbet sammen med på et kjøkken, det er leverandører, og det er TV-kolleger. Planen er at kokkene lager én rett hver, enten det er en ikonisk rett de har laget eller med en råvare de vet Karla liker.

Thorleif og Karla sammen på Brønnøya i Asker.
Thorleif og Karla sammen på Brønnøya i Asker. Foto: Privat

- Det var mange som tok kontakt da de fikk høre hvordan det gikk med Karla, som lurte på hvordan de kunne hjelpe til. Og det var ikke så vanskelig å finne ut av hva vi kunne gjøre, og hvordan vi kunne gjør dette til noe bra og få til en fin middag, sier Anders Braathen i LAVA, som driver restauranten på Sentralen, til Side2.

Han har, som en av eierne av restauranten Smalhans, vært Karlas sjef og venn i mange år. De siste ukene har vært vanskelige å forholde seg til.

- Dette er ikke lett for noen, og i hvert fall ikke for de tre. Jeg har fulgte med Karla i to og et halvt år, og tenkt at det går jo bra. Og så får vi beskjed om at det ikke gjør det. Det er rart og uvirkelig for alle som kjenner Karla og har jobbet sammen med henne.

Håpet

Alle inntektene fra arrangementet går til å hjelpe familien på tre.

- Thorleif har sagt at vi også må ta vare på oss selv oppi det hele, vi vet jo ikke hva som skjer de neste ukene. Men det blir et arrangement uansett. Om pengene går til immunterapi, eller til Thorleif og Juno i tiden etter, det gjenstår å se, forteller Frøydis.

For dersom immunterapi ikke blir aktuelt på grunn av kreftens stadium, at det ikke er forsvarlig å gjennomføre, eller ikke fungerer, vil pengene fra kronerullingen gå til å sikre Thorleif og Juno i tiden etterpå, skriver Karlas fetter Espen Hådi-Siverts.

- Hvis Karla dør, vil hun ikke at Juno og Thorleif skal bli revet ut av sitt hjem. At Juno og Thorleif skal gjennom enda en opprivende endring i livet. Bare tanken gjør utrolig vondt. Ingen ønsker dem det. Med mindre det skjer et mirakel, kommer det en tid etterpå også. Men det viktigste nå er at vi får mest mulig tid sammen.

- Vi holder håpet oppe. Det er vanskelig og det kan føles urettferdig, men det vi gjør er for familien – for Karla og for håpet, sier Rui-Rahman.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!