I RETTEN: Felicity Jones avbildet da hun tirsdag møtte i retten i Los Angeles, tiltalt for svindel og bedrageri, i den såkalte «universitetsskandalen».
I RETTEN: Felicity Jones avbildet da hun tirsdag møtte i retten i Los Angeles, tiltalt for svindel og bedrageri, i den såkalte «universitetsskandalen». Foto: AFP / NTB scanpix

Aktuelt

Svindeltiltalt«Frustrerte fruer»-stjerne løslatt for 2,1 millioner kroner

Felicity Huffman møtte i retten, tiltalt i stor svindelsak for å få datteren inn på eliteuniversitet.

Publisert Oppdatert

«Frustrerte fruer»-stjerne og skuespiller Felicity Huffman (56) møtte tirsdag i retten i Los Angeles, tiltalt for svindel og bedrageri.

Sammen med skuespillerkollega Lori Loughlin (54) er Oscar-nominerte Huffman blant totalt 50 personer fra hele USA som er tiltalt i det som omtales som «universitetsskandalen».

Nettverket av rike foreldre skal ha benyttet seg av bestikkelser for å få barna sine inn på amerikanske eliteuniversiteter, blant annet Yale, Stanford, Georgetown og University of Southern California, ifølge påtalemyndigheten.

Huffman ble løslatt for en kausjon på 250.000 dollar eller 2,1 millioner norske kroner. Hun slipper å sitte i varetekt dersom hun oppholder seg innenfor USAs grenser. Skuespilleren var tydelig preget under høringen, og forsøkte å unngå det store presseoppbudet.

- Tatt opp som idrettsutøvere

Ifølge rettsdokumenter som NBC News har fått tilgang til, dreier svindelen seg om å få studenter inn på eliteuniversiteter som idrettsutøvere, uavhengig av deres fysiske evner, og å hjelpe potensielle studenter å jukse på eksamenene sine.

Amerikanske myndigheter uttaler at FBI-etterforskningen, som har fått kodenavnet «Operation Varsity Blues», avdekket et nettverk av rike foreldre som har betalt tusenvis av dollar for å øke ungdommenes sjanser for å bli tatt opp på de attraktive universitetene.

Dette skal ha skjedd ved å betale folk for å ta prøvene deres, bestikke de eksamensansvarlige for å la det skje og bestikke collegetrenere til å bekrefte at søkerne er idrettsutøvere.

Huffmanns ektemann, «Shameless»-skuespiller William H. Macy (69), var også til stede i retten. Han er ikke tiltalt i samme sak. Heller ingen av studentene det gjelder er tiltalt i saken.

Til sammen er 50 mennesker tiltalt i saken. CNN skriver at det blant de arresterte skal være to SAT- og ACT-testadministratorer, én eksamensvakt, ni trenere ved eliteuniversiteter, én høyskoleadministrator og 33 foreldre.

MED EKTEMANNEN: Felicity Huffman slik vi er vant til å se henne på den røde løperen. Her sammen med ektemannen William H. Macy.
MED EKTEMANNEN: Felicity Huffman slik vi er vant til å se henne på den røde løperen. Her sammen med ektemannen William H. Macy. Foto: Valerie Macon / AFP / NTB scanpix

Gjorde telefonopptak

- Denne saken handler om den utbredde korrupsjonen ved eliteuniversitetsopptak, ved hjelp av rikdom kombinert med svindel, sier Andrew Lelling, statsadvokat i Massachusetts.

Huffman skal ha gitt 15.000 dollar eller 130.000 dollar forkledd som en veldedighetsdonasjon for at hennes eldste datter skal ha blitt tatt opp til universitet i 2017, skriver Huffington Post. Hun skal senere ha planlagt å gjøre det samme for sin yngste datter, men skal senere ha trukket seg.

Etterforskerne i saken gjorde opptak i all hemmelighet av at Huffman snakket med et samarbeidende vitne, og i samtalen skal det ha kommet frem at hun godtok å betale pengesummen for å gi datteren bedre karakter på SAT-testen sin, en standardisert test som brukes til opptak til høyere utdanninger i USA.

«Fullt hus»-stjerne også tiltalt

Lori Loughlin, best kjent for sin rolle som Becky i «Fullt hus» er også del av «universitetsskandalen» som nå rammer flere rike familier i USA. Hun og ektemannen designer Mossimo Giannulli er tiltalt i samme sak.

Loughlins berømte datter Olivia Jade er stor på Instagram og YouTube, med over fire millioner følgere til sammen. Der har hun også delt av sitt liv som student på USC (University of Southern California) med promoteringsinnhold.

Nå viser det seg at hennes foreldre har bestikket USC for å få henne inn på det prestisjefylte universitet. De betalte 500.000 amerikanske dollar, over 4,3 millioner norske kroner, for at Lori Loughlin sine to døtre skulle få være rekrutter ved universitetets rolag, selv om ingen av de drev med roing, skriver People.

TILTALT: Lori Loughlin er tiltalt for å ha brukt bestikkelser for å få sine to døtre Olivia Jade Giannulli (t.v.) og Isabella Rose Giannulli inn på et eliteuniversitet.
TILTALT: Lori Loughlin er tiltalt for å ha brukt bestikkelser for å få sine to døtre Olivia Jade Giannulli (t.v.) og Isabella Rose Giannulli inn på et eliteuniversitet. Foto: Phillip Faraone / Stringer / Getty Images

Snakket om universitet

I et nylig intervju Olivia Jade gjorde med Zach Sang Show setter intervjueren spørsmålstegn med hvorfor hun studerer siden det allerede går så bra med YouTube-kanalen hennes, hvor hun har over to millioner følgere. Hun har vlogget (videoblogg) siden hun var 14, og den nå 19 år gamle collegestudenten viser gjerne frem sitt luksuriøse liv.

Olivia Jade sier at årsaken til at hun går på universitet er fordi hennes foreldre ville at hun skulle studere siden de aldri hadde muligheten.

- Jeg er så glad for at de fikk meg til å begynne, sier hun.

Bestikket for begge døtrene

Hun nevner i intervjuet at hennes eldre søster går på samme universitet, og bestikkelsessaken gjelder begge døtrene. Olivia Jade sier at det er fint å følge i sin søsters fotspor.

Olivia Jade, som spesialiserer seg i å lage videoer fra sin hverdag, sier i intervjuet at det er fint å lage vlogger som viser frem en annen side av ting ved å vise frem skolehverdagen.

Det er få prosenter av studenter som får foreldrene sine til å bestikke dem inn til eliteskoler, men før dette kom ut, så fikk Olivia Jade meldinger fra jenter der de spurte om hvordan hun søkte seg til universitetet.

INFLUENSER: Olivia Jade er en stor influenser. Her fra lanseringen av et samarbeid hun hadde med sminkemerket Sephora.
INFLUENSER: Olivia Jade er en stor influenser. Her fra lanseringen av et samarbeid hun hadde med sminkemerket Sephora. Foto: Gabriel Olsen / Contributor / Getty Images

Bryr seg ikke om å studere

Tidligere har den unge YouTuberen fått kritikk da hun uttalte var usikker på hvor mye tid hun ville bruke på studiene. Hun sa da at hun ville snakke med rektoren og administrasjonen for å kunne balansere sin livsstil med studiet.

- Jeg vil oppleve spilldager, fester og slikt, men jeg bryr meg egentlig ikke om universitetet som dere alle vet, sa hun den gang.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!