- Det er ingen som liker sur traktekaffe. Så lenge trakteren er ren og kaffen fersk så skal den ikke smake surt, sier Marit Lynes til Side2.
 - Det er ingen som liker sur traktekaffe. Så lenge trakteren er ren og kaffen fersk så skal den ikke smake surt, sier Marit Lynes til Side2. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Dette skal kaffen aldri smake

- God kaffe handler sjelden om en dyr og fancy kaffemaskin.

Publisert

(SIDE2): Torsdag formiddag inviterte Norsk Kaffeinformasjon til kaffekurs og daglig leder Marit Lynes kan fortelle at det ikke fins noe som heter «den beste kaffen».

 - God kaffe er den kaffen du selv syns er god. En syrlig, lett og floral kaffe fra Etiopia er kanskje min favoritt, mens andre ikke syns den smaker særlig godt, sier hun til Side2.

LES OGSÅ: Kaffe gjør deg yngre

Nordmenn drikker som kjent mye kaffe og nest etter Finland, drikker vi aller mest i hele verden, med et gjennomsnitt på fem kopper per.voksne innbygger.

Slik lager du god kaffe

Friskt vann
Rent utstyr
Fersk kaffe
Kaffe som er riktig malt og dosert

Ifølge Lynes importerer vi i Norge også kaffe av høy kvalitet og det er mye kaffe å velge mellom. Brasil og Colombia ligger på toppen av import-listen, men også kaffe fra Guatemala og Nicaragua utgjør en betydelig andel, blant de mer enn 20 landene Norge handler fra.

 - Vi tror kanskje at vi drikker bedre kaffe når vi er i utlandet, som Frankrike eller Italia. Men sannheten er at i de fleste andre land i Europa brukes det billigere kaffe av dårligere kvalitet. Av denne grunn brennes også kaffen mørkere, nærmest for å kamuflere noen av defektene. Derfor drikker også europeere ofte sin kaffe med melk og sukker og på denne måten dempes bitterstoffene i kaffen.

Nyt kaffen med god samvittighet! Se video under

Screen9v2

LES OGSÅ: Starbucks nye Frappucino er like kaloririk som en middag

CUPPING: Vi fikk være med på cupping der vi prøvde å kjenne igjen smaks- og aromastoffer i tre ulike kaffetyper. Her demonstrerer Marit Lynes prosedyren, som  innebærer dyp sniffing, deretter høylytt slurping slik at kaffen sprer seg til baksiden av tungen.
CUPPING: Vi fikk være med på cupping der vi prøvde å kjenne igjen smaks- og aromastoffer i tre ulike kaffetyper. Her demonstrerer Marit Lynes prosedyren, som  innebærer dyp sniffing, deretter høylytt slurping slik at kaffen sprer seg til baksiden av tungen. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

 - Kaffen skal ikke smake surt

 - Men hvordan kjenner man at kaffen er god?

 - Som sagt er smaken forskjellig. Noen liker en kraftig, krydret og læraktig smak på kaffen, mens andre kanskje liker en lettere og mer syrlig kaffe. Men det er selvsagt en del som bør være på plass for at kaffesmaken skal være optimal. Det nytter for eksempel ikke med en dyr og fancy kaffemaskin om kaffen du bruker har stått for lenge og har mistet all aroma, eller du ikke har renset maskinen skikkelig. Det er også slik at traktekaffe IKKE skal smake surt. Og kaffen skal aldri smake beskt.

LES OGSÅ: Forskning: Fire kopper kaffe om dagen reduserer risikoen for kreft

Dette påvirker smak og aroma

Aroma oppfattes med nesen. Smaken oppfattes i munnen og på tungen. Men dette henger sammen og er byggeklosser i den totale opplevelsen.

Plante, jordsmonn, dyrkingsforhold og etterbehandling påvirker både smak og aroma.

Kaffen kjennes i munnen. Som for vin, ser vi bort fra salt når det gjelder kaffe. Surt, søt og bittert registreres på tunga. Ettersom smaken oppfattes på ulike deler av tunga, er det lurt å rulle kaffen rundt i munnen.

(Kilde: Norsk kaffeinformasjon)

 - Hva mener du?

 - Mange sier for eksempel: «Jeg liker ikke sånn sur traktekaffe», men hvem liker egentlig det? Dersom maskinen er ren og kaffen er fersk, skal den ikke smake surt. Det er også viktig med ren trakter og at du ikke fyller vann i en kaffekolbe med litt kafferester i bunnen. Da setter de gamle fettstoffene seg fra kaffen i den nye kaffen du lager.

(Artikkelen fortsetter under)

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

 - Er det andre feil vi ofte gjør som setter «usmak» på kaffen?

 - Renhold er viktig, rens kaffekanner, kolber, maskiner og annet kaffeutstyr. Det er fettstoffer i kaffe som fort legger seg som et belegg på kaffemaskinen eller kannen. Det er også viktig å kjøpe en godkjent kaffetrakter eller maskin, så se etter godkjenningsmerke. I tillegg er det viktig at kaffen oppbevares riktig, i lukket emballasje. Så fort du har åpnet kaffeposen holder den i en drøy uke, dersom den oppbevares i en lukket pose. Doseringen er også viktig, slik at du ikke får en for sterk eller tynn kaffe. Står kaffen for lenge får du også en forringet smak fordi kaffen ekstraherer. Den kanskje største feilen mange gjør er å kjøpe en dyr og eksklusiv kaffe, for så å spare den til en spesiell anledning. Da er det ofte ikke mye smak igjen. Kaffe er ferskvare!

 KAFFE I ULIKE VARIANTER:  -  Det viktigste er rent utstyr og fersk kaffe.
 KAFFE I ULIKE VARIANTER:  -  Det viktigste er rent utstyr og fersk kaffe. Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

 - Styr unna kaffe i løsvekt i dagligvarebutikker

 - Hva med kaffe i dagligvarebutikkene. Har prisen noe å si?

 - Ja, pris er fortsatt et kvalitetsparameter når det gjelder kaffe. Allikevel er det slik at Norge importerer kaffe av høy kvalitet så kaffen i Norge har oftere høy kvalitet, sammenlignet med andre europeiske land, og USA. Men en ting man bør styre unna, er kaffe i løsvekt i dagligvarebutikken. Dette er ofte dyrere enn kaffe i emballasje og man har ingen garanti for hvor lenge den kaffen har ligget der og når den ble brent.

 - Er det fortsatt kaffemaskiner med kapsler som er trenden i Norge?

 - Trenden er vel at mange nå tar frem den gamle trakteren igjen, eller kjøper Aeropress eller Chemex. Men det kommer helt an på hvordan du bruker kaffe i hverdagen også. En maskin med kapsler kan være praktisk nok, men ofte er dosen i kapslene litt for liten til at man får en optimal kaffekopp ut av det. Men for mange så betyr ikke det så mye heller, så det handler jo om hvor interessert man er i kaffe.

 - Prøv en ny kaffevariant

 - Nordmenn drikker mye kaffe, men er vi kaffekjennere?

 - Mange nordmenn kan mye om kaffe, men fortsatt er det nok noen som ikke helt vet hvor vi får kaffen fra, eller hva slags kaffe de drikker. Noen kafeer og restauranter er flinke til å fortelle hva slags kaffe de serverer og hvor kaffen kommer fra, mens andre ikke har like mye fokus på dette. Det er også slik at dersom man skal utvide kaffesmaken sin, så må man prøve ulike kaffetyper. For om man drikker kaffe ofte så forbinder man kanskje kaffe med en spesiell smak, og når man smaker en annen type kaffe for første gang, så er det ikke sikkert man liker det med en gang.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!