Foto: NRKP3

Dette er hemmelighetene bak Skam-suksessen

At Skam har tatt Norge med storm er ingen tilfeldighet.

Publisert

(SIDE2): - Hvordan er den 16 år gamle jenta? Det var det aller første spørsmålet som ble stilt, til det som senere skulle bli NRKs nettserie «Skam» - Norges store seriesuksess.

«Alle» i Norge venter på sesong 3 av den populære serien, som er skapt og regissert av Julie Andem.

LES OGSÅ: 8 ganger Noora fra Skam var helt fantastisk

Inspirert av Hannah Montana

Under Nordiske Seriedager i Oslo denne uken avslørte Skam-regissøren selv hvordan de har jobbet med å skape engasjement rundt serien.

Men først ut på scenen var Cathrine Simonsen, redaksjonssjef i NRK Super, som kunne fortelle om hvordan Hannah Montana har bidratt til at kanalen satset på Skam.

SKAM-JENTENE: Chris (Ina Svenningdal), Eva (Lisa Teige), Sana (Iman Meskini) Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen).
SKAM-JENTENE: Chris (Ina Svenningdal), Eva (Lisa Teige), Sana (Iman Meskini) Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen).

Redaksjonssjefen innleder med å fortelle at Skam ble til fordi redaksjonen først og fremst fikk en bestilling på «å få 16-åringer tilbake til NRK».

- Det startet i 2007 hvor Hannah Montana spiste 12 år gamle jenter til frokost, lunsj, middag og kvelds. Hun tok hele markedet og var det som jenter virkelig elsket. Da ville vi finne ut hva vi lager innhold som treffer de norske 11-12 år gamle jentene like godt som Hannah Montana, forteller Simonsen.

Resulatet ble NRKs nettdramaserie «Jenter».

- Nå er vi i sesong 8 av «Jenter», og når vi snakker om «Skam» er det interessant å snakke om «Jenter», fortsetter redaksjonssjefen.

- Vi har en visjon i Super og den er at vi skal skal skape en verden hvor barn vokser og er viktige. Og dette er noe vi tar med oss i alt vi gjør, også i utviklingen Skam. 16 år gamle jenter er fortsatt barn og disse skal skape en verden hvor disse jentene vokser og er viktige.

LES OGSÅ: - Vi måtte stenge for flere Skam-søknader

(Artikkelen fortsetter under videoklippet)

Screen9v2

Intervjuet ungdommer

På mange måter ble «Skam» utviklet på samme måte som det «Jenter» ble.

- Det gikk ut på å finne ut hvordan er den 16 år gamle jenta er, og hva som er behovet til den 16 år gamle jenta. Vi måtte ha en troverdige karakterer, vi må være på plattformer hvor de er og det må være så sant at det kunne ha vært på ekte. Sanntidsfortellingen og bidrar til mye av dette, mener Simonsen.

Både hun og Skam-skaper Julie Andem forteller at de har gjort mye research på sosiale medier og mange dybdeintervjuer for å finne de «riktige» karakteriene til den populære serien.

- Vi skal finne noe de trenger der ute som vi vil prøve å gi dem. Dette behovet finner vi blant annet gjennom av dybdeintervjuer av mange ungdommer, også skuespillerne, sier Andem.

LES OGSÅ: Da kvelden var over, hadde over 50 kvinner publisert selfies med Skam-William

- Tror det er ekte

I tillegg mener regissøren at det er en fordel med liten stab.

- For mange kokker kan bidra til mer søl, og at folk drar i forskjellige retninger.  Det blir jo bare spekulasjoner, men vi har laget noe som er veldig fokusert og spisset. Og vi har vært en veldig liten redaksjon som har dratt i samme retning.

HOVEDPERSON I SESONG 3: Isak, eller Tarjei Sandvik Moe, omtales som å være hovedpersonen i neste sesong av «Skam».
HOVEDPERSON I SESONG 3: Isak, eller Tarjei Sandvik Moe, omtales som å være hovedpersonen i neste sesong av «Skam». Foto: Nrk

Andem påpeker også viktigheten av at historene blir fortalt i sanntid og at man treffer karakterene på ulike plattformer. Ingenting er tilfeldig, og det er nøye planlagt når det gjelder publisering av et Instagram-bilde eller når et klipp blir lagt ut på nett.

- Historiene er så ekte at du tror det er på virkelig, sier hun.

Skuespiller Marlon Langeland (Skam-Jonas) avslører også at skuespillerne selv tar intiativ til hvordan karakterene blir så troverdige som mulig.

- For eksempel så bruker jeg mye av mine egne klær i serien, og vi sier ifra hvis det er noen ord og uttrykk som bør endres på, ler skuespilleren.

Men Skam-stjernene er hemmelighetsfulle når det gjelder sesong 3.

Ingen vil si noe om hverken sesongpremieren er eller når det kommer mer informasjon om den nyeste sesongen.

LES OGSÅ: Ruby Dagnall (16) er den nye Skam-skuespilleren

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));