KROPPSPRESS: Ida (21), Edi (21), Sindre (20) og Andrea (20) nyter sola på Sørenga. Ingen av jentene soler seg toppløse, verken i Norge eller i utlandet. - Det er så mye kroppspress. Jeg tror mange føler på det, sier Andrea.
KROPPSPRESS: Ida (21), Edi (21), Sindre (20) og Andrea (20) nyter sola på Sørenga. Ingen av jentene soler seg toppløse, verken i Norge eller i utlandet. - Det er så mye kroppspress. Jeg tror mange føler på det, sier Andrea. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Derfor soler ikke jenter seg toppløse lenger

- Det er lettere for andre å dømme utseendet ditt, sier jentene Side2 har møtt.

Publisert

SØRENGA (SIDE2): - Jeg soler meg aldri toppløs. Ikke i utlandet heller. Jeg ville bare ikke følt meg komfortabel med det.

- Tror det handler om kroppspress

Therese (20) nyter sola på Sørenga i Oslo sammen med venninnene Marianne (24), Mari (21) og Malin (24). Ingen av jentene soler seg toppløs, verken her eller noe annet sted.

Og de er absolutt ikke alene om å beholde bikinitoppen på. Kikker man på det som rører seg på catwalken eller rød løper, så er det mye naken hud – også pupper. Men selv om såkalte «nakenkjoler» er trendy, og det å gå uten BH med en relativt gjennomsiktig topp over ikke er så unormalt, så er det å se toppløse jenter og kvinner på stranda ikke et så vanlig syn lenger.

- Jeg tror det handler om kroppspress. Går du toppløs, får du flere blikk på deg, sier Therese.

- Ja, da er det lettere for folk å dømme utseendet ditt, legger Marianne til.

Selv om de tror kroppspresset har bidratt til at de fleste velger å bruke bikinitopp på stranda, så ville ikke jentene tenkt spesielt over det hvis de så noen sole seg toppløs.

- Det er opp til hver enkelt. Man tenker nok mer over det selv enn hva andre gjør, mener Marianne.

LES også: Cassandra lå toppløs og solte seg på sin egen stue - da ble naboen sinna

IKKE TOPPLØSE: Malin (24), Therese (20), Mari (21) og Marianne (24) ville ikke solt seg toppløse. De tror likevel man tenker mer over det selv enn hva andre gjør.
IKKE TOPPLØSE: Malin (24), Therese (20), Mari (21) og Marianne (24) ville ikke solt seg toppløse. De tror likevel man tenker mer over det selv enn hva andre gjør. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Ser mange med den perfekte kroppen

Jentene får støtte av Mariken (17) og Anne Marie (17). Ingen av jentene har noensinne vurdert å sole seg toppløse, og tror ikke det er spesielt mange på deres alder som ville gjort det.

- Det er mer kroppspress nå enn før, det er jo overalt. På sosiale medier ser du mange med den perfekte kroppen, sier Anne Marie.

LES også: - Foreldre må tørre å være nakne foran barna

Sosialantropolog og trendforsker Ann-Helene Øye mener også sosiale medier spiller inn.

- Det skapes meninger på sosiale medier for hva som er akseptert og ikke, og de meningene er knyttet til verdier som fellesskapet, eller i hvert fall mange, tar tett til seg. Blant annet det hvordan unge kvinner kler seg: de skal ikke droppe bikinioverdelen.

Selv ville ikke jentene Side2 har snakket med lagt ut bilder av seg selv på sosiale medier i bikini.

- Før havnet det bare i et fotoalbum, men nå kan det jo havne overalt, sier Anne Marie.

SOMMER: De fleste liker å få av seg klær og kjenne sola. Jenterne vi snakket med mener kroppspress er grunnen til at jenter ikke liker sole seg toppløs.
SOMMER: De fleste liker å få av seg klær og kjenne sola. Jenterne vi snakket med mener kroppspress er grunnen til at jenter ikke liker sole seg toppløs.

Både voksne og barn

Hun får støtte for den tankegangen av Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna.

- Man har ikke kontroll over det. Det som var et vanlig bilde i et fotoalbum før, er nå et bilde i offentlighet, og da blir det en annen type problemstilling med bildene, sier Hegg.

- Både voksne og barn vokser opp i en kultur der det er lav terskel for å spre bilder, men det er også skummelt om man får en frykt for å gjøre vanlige ting, fordi de kan settes i andre sammenhenger. Vil man ikke dusje etter gymmen eller sole seg toppløs i frykt for hva bilder kan brukes til, da har man en annen form for problemstilling.

Hegg viser også til at mange unge ikke vil dusje etter gymnastikktimene, fordi de er redde for å bli avbildet og at bildene skal spres.

- Det har noe med allmenn tilgang på teknologi og at det er så kort vei fra man knipser til det deles, terskelen er små mye lavere for å spre og dele. For noen år siden måtte man ta bilde, logge på pc og legge bildet over, og så videre. Det skjer på en helt annen måte i våre dager.

Tar forhåndsregler

Eileen Eriksen (23) er vinner av årets sesong av realityserien Paradise Hotel, og hun har tidligere fortalt at hun har opplevd nettopp hvor kjapt bilder kan tas og spres, som da hun ble snikfotografert i en intim situasjon.

ALDRI TOPPLØS: PAradise Hotel-vinner Eileen Eriksen soler seg aldri toppløs.
ALDRI TOPPLØS: PAradise Hotel-vinner Eileen Eriksen soler seg aldri toppløs. Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Hun sier til Side2 at hun aldri tar av seg bikinioverdelen når hun slikker sol.

- Jeg soler meg ikke toppløs! Det har jeg aldri gjort og det kommer jeg heller aldri til å gjøre. Det er ikke noe jeg gjør hjemme på verandaen hjemme hos meg selv en gang. Det er veldig rart for meg, sier hun og mener det å ta bilder av toppløse jenter er noe som skjer.

- Det er ikke greit at noen tar bilder av noen som er toppløs uten at person vet om det! Men man vet jo at det blir gjort. Alle sitter med telefonene sine hele tiden, så det er en forhåndsregel man må ta hvis man vil sole seg toppløs. Jeg mener det er viktig å vær bevisst på at det blir tatt bilder og at det kan komme på sosiale medier. Det er slik samfunnet har blitt i dag. Kommer det for eksempel på SnapChat så er det ikke slik at det forsvinner etter ti sekunder. Folk tar screenshot, enten man vil eller ikke.

- Fort gjort at det popper opp et bilde her og der

Ida (21) og Andrea (20) er på Sørenga sammen med kompisene Sindre (20) og Edi (21). Jentene kunne aldri funnet på å kaste bikinitoppen, verken her eller i utlandet.

- Det er så mye kroppspress. Jeg tror mange føler på det, sier Andrea.

Sindre tror Janteloven står sterkt også på stranda.

- Alt er så strikt, liksom. Du skal ikke gjøre noe som er utenfor normalboksen, man skal bare være vanlig, mener 20-åringen.

LES mer: Triana Iglesias om kroppspress: - Nå er det på tide å begynne å slappe mer av

Samtidig tror Edi at mange kanskje bekymrer seg for at bilder fra stranda skal dukke opp på sosiale medier.

- Det er jo fort gjort at det popper opp et bilde her og der.

Mote- og trendekspertene Side2 har snakket med bekrefter at toppløs-trenden er borte, og at det ikke er overraskende. Etter 70-tallets feminisme- og likestillingskamp, da BHen ble tatt av og soling toppløs var et politisk uttrykk, så er pupp ikke lenger sjokkerende – men norske jenter soler seg likevel ikke toppløse.

-Nå er det å gå toppløs eller ikke på stranda knyttet til blant annet verdiene som kom etter «Skam»-debatten, sier sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helene Øye til Side2, og viser til TV-serien «Skam», som har vært en stor suksess både blant målgruppa, tenåringene, men også godt voksne. Serien har tatt opp flere alvorlige tema, som overgrep, deling avbilder på nett og kroppspress.

LES OGSÅ: Er det best å gå med eller uten BH?

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!