KOMMENTAR: Den kontroversielle voldtektsdommen har satt sinnene i kok og medført både personangrep, trusler, men også en prinsipiell debatt om kvinners stemme i slike saker.
KOMMENTAR: Den kontroversielle voldtektsdommen har satt sinnene i kok og medført både personangrep, trusler, men også en prinsipiell debatt om kvinners stemme i slike saker. Foto: (NA Bilder/faksimile TV 2 Facebook)

Denne voldtekts-kommentaren vant Facebook

Krasst forsvar for at Andrea Voll Voldum navnga mennene som forgrep seg.

Publisert

(SIDE2): Voldtektsdommen rundt Andrea Voll Voldum har skapt kraftige reaksjoner over det ganske land.

- Følelsen av ikke å bli trodd

- Jeg tror jeg kan snakke for alle andre som har vært i min situasjon at man sitter igjen med følelsen av å ikke bli trodd, sa Andrea Voldum til Nettavisen etter at den ble kjent.

I etterkant valgte hun å navngi mennene, og mandag gikk tusenvis i protest mot voldtektsdommen.

Screen9v2

Meddommerne har blitt navngitt av andre personer på sosiale medier, og opplevd trusler, mens det er en årsak til at pressen ikke navngir mennene i gjengvoldtektsaken.

Folk debatterer hvorvidt det er riktig å navngi både dem og meddommerne. En av dem er Hilde Melhus. Hennes kommentar har fått uvanlig mange like på Facebook.

Har hun ikke lov til å fortelle hvem hun har hatt sex med? For i følge rettsstaten er hun ikke voldtatt....

Kommentaren har fått over 9000 likes siden den ble lagt ut 7. august. Det er flere enn de fleste nyhetssaker får.

- Det var et supert resonnement, skriver en.

- Viser det absurde

- Kanskje fordi den kommentaren viser det absurde i det hele. De skal kunne voldta og gå fri fra det, mens hun skal kunne bli straffet for å fortelle på sin facebookside hvem hun var på nachspiel sammen med, sier kommentatoren Hilde Melhus til Side2.

Hun er også svært bevisst kommentaren hun skrev.

- Voldtektssaker er vanskelig i seg selv, da det ofte er ord mot ord. Men her har de tilstått å hatt sex med jenta, og det er bevist at hun ikke var ved bevissthet. Det er ganske interessant å se hvordan en enkel kommentar kan få så mye respons. Det hadde jeg ikke regnet med når jeg skrev den. Men det viser at du bør tenke igjennom hva du skriver, for det er ganske mange som leser kommentarene, sier Hilde Melhus til Side2.

Hun mener det er  viktig å støtte Voldum, også fordi den har store ringvirkninger.

- Når vi vet mørketallene for alle de som ikke anmelder, så er jeg glad for den støtten som folket viser Andrea som har det motet som skal til for å stå fram slik.Jeg håper det gir mot til flere til å anmelde saker, sier hun.

- Men i steden har denne frifinnelsen sendt ut signaler om at en voldtekt sjelden straffes. Og det er farlige signaler å sende, sier hun.

- Har ikke bedt om trusler

Debatten etter voldtektsdommen og at navnene nå spres på sosiale medier går i to spor, både rundt meddommernes navn og de som ble frikjent for voldtekten.

Hilde Melhus sier hun mener at trusler og vold mot de tiltalte eller dommerne ikke er veien å gå.

STORE PROTESTER: Tusenvis i demonstrasjon for Andrea Voll Voldum etter at tre menn ble frikjent for voldtekt. Demonstrasjonen ble holdt på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo.
STORE PROTESTER: Tusenvis i demonstrasjon for Andrea Voll Voldum etter at tre menn ble frikjent for voldtekt. Demonstrasjonen ble holdt på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Det er systemet og kvinners rettsikkerhet som det må gjøres noe med, sier hun.

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum er en av dem som mener identifiseringen er problematisk av denne årsaken.

- Offeret i den rystende voldtektssaken fra Hemsedal har aldri bedt sympatisørene om å true noen på livet, skriver Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum i sin blogg tirsdag.

- Det er et langt stykke fra å reagere på dommen og uttrykke støtte til Andrea Vold Vollum, til å true de frikjente på livet, skriver han.

Screen9v2

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!