Foto: Merete Granli (Østlandets Blad)

- De spør hvordan sexen foregår

Mariell og Ella har en sjelden legning.

Publisert

(Østlandets Blad) Mariell og Ella har vært sammen i over to år og er panfile av legning, men det har ikke alltid vært en dans på roser.

Paret har en legning som er ukjent for mange, og kjenner derfor ofte på følelsen av å skille seg ut i samfunnet.

- Legningen innebærer at man kan like både gutter og jenter, men man faller for hele mennesket, kjønnet har ingen betydning, forklarer Mariell. Vi merker at folk stirrer på oss når vi går forbi på gaten, men det bryr vi oss ikke noe om. Folk kan mene hva de vil, vi er jo bare oss selv, forklarer Ella (16)

Fikk panikk da hun skjønte at hun likte jenter

Jentene har vært sammen i snart to og et halvt år. Mariell gikk en god stund uten å fortelle foreldrene om legningen sin.

- Jeg lå gråtende i sengen da jeg kom ut for moren min. Jeg fikk rett og slett litt panikk da jeg skjønte at jeg likte jenter. Jeg var ikke redd for hvordan de skulle reagere, jeg var mer bekymret for om det kom til å forandre forholdet mellom oss, forklarer Mariell (18)

Ella var helt komfortabel med å komme ut av skapet.

- Foreldrene mine var nok forberedt på at jeg kunne bli sammen med en jente. Jeg kom aldri ut for dem, men de skjønte det selvfølgelig da jeg ble sammen med Mariell. I starten var vi veldig forsiktige når vi var sammen, men nå tør vi å både kysse og holde hender i all offentlighet, forteller hun.

Ikke alltid like enkelt

Det er heldigvis vært lett for jentene å stå frem som panfile. De vet om flere venner som ikke har vært like heldige.

- En venninne av meg får ikke snakke om legningen sin i familieselskaper, i fare for at de yngre barna skal bli påvirket. Det er veldig trist, sier Ella.

Det eneste som plager paret er fordommene de møter.

- Mange spør om vi virkelig er panfile, blant annet fordi vi sminker – og pynter oss. De tar oss ikke seriøst. Det er overraskende mange som er av den oppfatningen at lesber, bifile og panfile må kle og oppføre seg mer maskulint. Vi er bare oss selv, og legningen vår er selvfølgelig en stor del av det, men den definerer ikke hvem vi er, forklarer Ella.

- De stiller alt for intime spørsmål om sexlivet vårt

Jentene forklarer at mange er nysgjerrige og stiller spørsmål når de forteller om legningen sin.

- Det er helt greit, men spørsmålene blir ofte alt for intime. De går ofte i det samme; hvordan sexen foregår, hvem som er mannen i forholdet, og slike ting, forteller Ella.

Mariell nikker. - Det kan virke som om folk tenker at vi skal være mer åpne om kjærlighetslivet vårt siden vi er to jenter, som om vi skylder dem en forklaring, tilføyer hun.

Leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner forteller at dette ikke er unormalt.

– Jeg stiller selv aldri detaljerte spørsmål om sexlivet til mine heterofile venner, men opplever at det er mer spørsmål av intimkarakter til oss med en annen legning.

Forståelsesfulle venner har vært veldig viktig for jentene.

- Vi er i et ganske alternativt miljø, der det er lov å skille seg ut. Jeg tror det gjorde det mye enklere å komme ut. De respekterer oss, og for dem er forholdet vårt helt naturlig, selv om de selv er heterofile, sier Mariell.

Like rettigheter for alle?

Det har lenge vært mye diskusjon rundt å la homofile adoptere, og med den nye regjeringen har det også kommet forslag om å la leger nekte å hjelpe lesbiske par med assistert befruktning. Dette reagerer paret kraftig på.

- Det er rett og slett skremmende. Det blir som om lesbiske og homofile nektes å få barn. Hvorfor skal ikke vi ha like mye rett til å få barn som andre? Alle er vel verdt like mye og skal ha like rettigheter? spør Ella.

Mariell tror ikke barn vil ta skade av å ha to mødre.

- Tvert imot. Det barnet ville blitt elsket like høyt som et barn med en mor og far. Barn er jo åpensinnede og vil ikke se på det som feil. Det er noe som kommer senere, når samfunnet forteller dem at det er det, sier hun.

Trangt i skapet?

Nylund råder deg som vil "komme ut" til å ta kontakt med en voksen person, gjerne med taushetsplikt, som du stoler på. Et annet alternativ kan være å ringe Ungdomstelefonen og snakke med unge som har gått gjennom det samme.

– Men det viktigste er å huske at det som regel går veldig mye bedre enn man tror, avslutter leder Bård Nylund i LLH muntert.

Les flere saker fra Østlandets Blad.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.