Foto: Darlene Hammond/Getty

De 10 mest misvisende sigarettreklamene noensinne!

Hva med en astma-sigarett eller en sigarett mot sår hals?

Publisert

(Side2): I går la helseminister Bent Høie i samarbeid med Kreftforeningen fram et forslag til nye sigarettpakker, og det var temmelig rystende saker. Hvis det blir som Bent Høie vil, skal din nye sigarettpakke ha skrekkbilder av kreftrammede munnhuler, dødssyke barn eller infiserte øyne.

Men det har ikke alltid vært slik. For bare noen tiår siden ble sigaretter markedsført som både luksuriøst, helsebringende og sexy. Filmstjerner poserte knapt på et bilde uten en tent sigarett i hånden, og forskere og leger lovpriste sigarettens helsefordeler, de skulle blant annet være bra både for astma og sår hals. Akkurat, ja ...

I populærkulturen har sigaretten historisk sett vært et symbol på suksess, maskulinitet, sex-appeal og kulhet. Bare se for deg James Dean i skinnjakke med sneipen i munnviken. Eller Marilyn Monroe i glamorøs gallakjole og en tynn, hvit sigarett. For ikke å snakke om bildet av Sophia Loren øverst i denne saken.

I dag vet vi bedre, og selv om sigaretten fremdeles har en viktig rolle i mange populære TV-serier, som Mad Men, House of Cards eller Sons of Anarchy, viser tall fra SSB at antallet som røyker fast i Norge fortsetter å synke.

Nedgangen var lenge størst blant gutta, men de siste 15 årene har kvinnene, i likhet med menn, i større grad også stumpet røyken.

Foto: Harry Kerr/Getty

Som en forlengelse av denne bittelille historietimen, i dykket vi ned i arkivet til Stanford School of Medicine og plukket fram de mest misvisende sigarettreklamene vi kunne finne. En periode trodde altså folk at sigaretter hjalp mot astma, sår hals og til og med kunne gjøre deg smartere.

1. Ja, men hvis Dr. Barry sier at sigaretter hjelper mot astma og andre pusteproblemer, så er det vel ingen grunn til å tvile på det?

Foto: Stanford School of Medicine

2. Gudskjelov for denne sarte, lille blomsten av en pike, ble hun (av en snill mann kan det virke som) anbefalt Craven A, sigaretten som er god for halsen din.

Foto: Stanford School of Medicine

3. Pass på at du unngår tabben å ikke inhalere skikkelig.

Foto: Stanford School of Medicine

4. Hvis du skifter til Julep kan du røyke ALT du vil! Mentol er medisin!

Foto: Stanford School of Medicine

5. Smarte folk røyker mer. Eller, vent litt ..?

Foto: Stanford School of Medicine

6. Hvis 20679 (HVOR kom det tallet fra?!) leger anbefaler det - da sier det seg jo selv!

Foto: Stanford School of Medicine

7. Rock Hudson har skjønt det: Du slapper så mye bedre av med en sigarett. Og bare så du vet det: "It's a psychological fact".

Foto: Stanford School of Medicine

8. Lite slår frisk luft, bålos og sigarettrøyk i skjønn forening. Sunnere enn dette blir det ikke.

Foto: Stanford School of Medicine

9. Bare så du vet det, ledende nese- og hals-spesialister anbefaler deg å røyke. Så da er det ikke noe å lure på, er det vel?

Foto: Stanford School of Medicine

10. Lang og slank. Det er slik vi liker det. Både jeg og sigarettene mine ...

Foto: Stanford School of Medicine

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!