Bildene av Caitlyn Jenner og Conchita gjør menn rasende

Diskusjoner har tatt fyr i sosiale medier.

Publisert

(SIDE2): - Hvordan man definerer kjønn blir veldig viktig for de som føler seg irritert over Caitlyn, Conchita eller andre – de er personer som forandrer på hvordan man definere sin kropp, sin seksualitet. Conchita er i tillegg begge deler, og det er nok ekstra utfordrende for en del TV-seere: Du ser en fin dame med skjegg. Er det en fin dame eller er det en mann – man kan komme i tvil om definisjonene, sier førsteamanuensis og kjønnsforsker ved Universitetet i Stavanger, Lars Rune Waage til Nettavisen.

Hun eller han?

Vi snakker om Bruce Jenner. Den olympiske atleten som lot håret gro, neglene lakkes, adamseple og bryster opereres og hormonene endres, og nå har latt seg avbilde som Caitlyn. Iført body og lange lokker og vakkert sminket, godt hjulpet av fotograf Annie Leibovitz og Vanity Fair har hun det siste døgnet sørget for Twitter-rekord, med 1 million følgere på fire timer.

Og Thomas Neuwirth. Den unge sangeren som tok på seg kjole og langhåret parykk, trimmet skjegget perfekt og sang seg til topps for Østerrike i fjorårets Eurovision Song Contest. Hun er bedre kjent som Conchita Wurst.

Men er det «han» eller «hun» som er riktig? Selv om kommentarfeltene på Nettavisens artikler og Facebook stort sett har vært fylt av lykkeønskninger til Caitlyn, og hurra-rop for Conchita, har det også vært flere som er tydelig irriterte på kjønnsbenevnelsen «hun», og definisjonen av mann og kvinne:

«Hvorfor skriver dere «hun» når det er en mann?»

«Monsteret Wurst må nå prøve å finne ut av hva han/hun er. Det er kvalmt å se at dette vesenet prøver å se ut som både mann og kvinne. Kvalmt!! Er dette en dame så få vekk skjegget som må være kunstig. Er det en mann så få utseende og klesdakten da endret.»

Foto: All Over Press/pelle T Nilsson

Hvorfor reagerer enkelte på at om man bruker hun eller han?

- Det er et godt spørsmål. Jeg tenker at det er mange som reagerer ut fra hvordan de selv forstår kjønn. Tenker man at kjønn er noe man er født med og skal ha hele livet, så reagerer de på Caitlyn. For å klargjøre: Et eksempel er spørsmålet man får når man har fått baby. Alle spør «hva ble det?», og ingen svarer da at det ble et barn på 3,5 kilo – de svarer at det ble en gutt eller en jente, sier Waage.

Definisjonsmakt

Han mener reaksjonene har med oppfatningene av hva kjønn innebærer og hvordan enkelte føler seg truet av at andre har et skifte av kategori.

- Mange av de som hisser seg opp er menn, fordi de er vant til at verden skal være slik de alltid har sett verden. Andre menn som da gjør noe utenfor den «normalen», bryter også med makten; hvem som definerer hvem og hva som er «mann». Det å navngi og gi navn, også kjønnsmessig, er en definisjonsmakt. Når Bruce går til å bli Caitlyn, så går hun fra å være en idrettsmaskulin fyr til en middelaldrende dame. Det kan gjøre enkelte usikre.

Waage sier det derimot kan være en ide og snu på saken.

- Jeg har registrert det også er uttrykt mye støtte til Caitlyn, så vi kan jo snu på det. Endelig får hun og andre lov å bli så normale som de har drømt om. De har følt det har vært en feil, og så har de gjort et inngrep eller kler seg i andre klær – og så får de lov å føle seg normal, som alle andre.

Eller som Jenner selv sa i et intervju med ABCs Diane Sawyer i et «fortell alt»-intervju i april og snakket om det å være kvinnelig:

- Hjernen min er mer kvinnelig enn mannlig. Det er det sjelen min er. Bruce lever en løgn. Hun er ikke en løgn. Jeg kan ikke gjøre dette lenger.

LES mer: Bruce Jenner: - Jeg er en kvinne
OG her: - Har du en vagina? Om ikke, så er du heller ingen kvinne

TÅREVÅTT: Emosjonene var mange da Bruce Jenner første gang pratet om kjønnsidentiteten tidligere i år. Foto: ABC
TÅREVÅTT: Emosjonene var mange da Bruce Jenner første gang pratet om kjønnsidentiteten tidligere i år. Foto: ABC

Juridisk kjønn

Men hva er kjønn da – hvordan defineres det, når er man mann og når er man kvinne?

- Det er forskjellige forklaringer på det. Den biologiske forklaringen på kjønn har med kjønnet formering og den biologisk variasjonen det gir. Den er fin for en art som lever i et foranderlig miljø, som mennesket, det gir en fordel i gen-poolen. Ikke alle arter har det, -noen deler seg, noen driver med knoppskyting, påpeker Waage.

- Det får være opp til den enkelte å selv definere hvilket kjønn en vil kalle seg, fortsetter han.

I april i år kom et statlig oppnevnt utvalget med et forslag om å endre reglene for hvordan man endrer juridisk kjønn. Ekspertgruppen mener det skal holde med en egenerklæring, og peker på at kravet om hormonell behandling og sterilisering bryter med menneskerettighetene.

LES også: Utvalg vil fjerne krav om sterilisering for å endre kjønn

- Når det gjelder det juridiske, så har vi ikke noe mellom «mann» og «kvinne». Det er problematisk for de som ligger mellom – om det gjelder folkeregisteret eller passet. De passer ikke inn i noen kategori. Vi har et samfunn som ikke tar høyde for slike variasjoner. Vi er enten eller, og vi har vanskelig for å forstå at noen vil ende et sted mellom.

Foto: (UiS)

Samfunn i endring

Men ting er i endring i samfunnet, både juridisk og måten vi forstår kjønn og kjønnsbetegnelser på.

– Vi godtar mer variasjon, vi har blitt mer vant til det. Det er stor sympati av former for selvrealiseringsprosjekter. Folk kan bli det de drømmer om, om det er popstjerne eller hva – og gjerne også i offentligheten. Det er også – forståelig nok – et fokus i media på at det finnes mennesker som føler de er på feil sted eller i feil kropp.

Og så er det de som uttrykker at samfunnet «går rett til helvete» med en slik samfunnsendring?

- De har ikke noe belegge for å mene det. Det er ikke mye støtte å finne for en slik mening i kunnskap og forskning. Kanskje ser noen kristenkonservative dette som et endetidstegn? At Bruce endrer navn til Caitlyn, har det noe å si for min maskulinitet eller mitt kjønn? Det er et tegn på at hun får lov å bli den hun egentlig vil være. De som påstår det går ad undas på grunn av slikt, henger seg opp i bagateller. Eller de må komme med bedre dokumentasjon, sier Waage.

Respekt

Men hvor går så grensen for når man sier hun eller han, når er det korrekt å bruke det ene eller det andre?

Foto: (Faksimile)

- I tråd med hva vi har gjort i andre debatter, som ved bruken av ordet «neger» – eller eskimo - så må man respektere det andre vil være. I respekt må vi benevne de som de selv finner best og mest respektfullt. Vi kan ikke såre folk mot bedre vitende. Hvis vi insiterer på å kalle Caitlyn «han», så gjør vi noe bevisst for å såre denne personen. Det er ikke greit, bare fordi vi vil insistere på en regel vi har laget oss.

I Sverige og Danmark har de gått til innføringen av en tredje kjønnsbetegnelse – hen. Her i Norge har ikke det blitt foreslått som et alternativ, men Waage sier det godt kan være en mulighet.

- Det er kanskje nødvendig om noen føler de er i den kategorien. Vil de være der, så må vi respektere det. Det er ingen trussel mot noen, men kanskje mest av alt mer mangfold.

LES også: - Jeg måtte leve rollen som gutt

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!