I et åpent brev på livesending, langer CNN-nyhetsanker Ashleigh Banfield ut mot kvinnen som mener skuespiller Aziz Ansari har begått et overgrep mot henne.
I et åpent brev på livesending, langer CNN-nyhetsanker Ashleigh Banfield ut mot kvinnen som mener skuespiller Aziz Ansari har begått et overgrep mot henne. Foto: Skjermdump / Shutterstock

Aziz Ansari får støtte fra CNN-nyhetsanker etter anklager om overgrep

Flere kvinnelige journalister og kommentatorer slår tilbake mot overgrepsanklagene mot Master of None-stjernen. - Det verste som har skjedd #metoo-bevegelsen siden den begynte.

Publisert

- Jeg beklager for at du hadde en dårlig date. Jeg har hatt noen selv, og de stinker. 

Slik innleder journalist og CNN-nyhetsanker Ashleigh Banfield (50) et åpent brev på live-TV hvor hun slår tilbake mot overgrepsanklagene fra en 23 år gammel kvinne mot skuespiller Aziz Ansari (34). 

- La oss ta et minutt og reflektere over det du hevder var «den verste kvelden i ditt liv». Du hadde en dårlig date som ble i overkant amorøs. Etter å ha protestert på tilnærmelsene hans, reiste du deg ikke og gikk med én gang. Du fortsatte å ta del i den seksuelle aktiviteten. Av din klare beskrivelse var dette ikke voldtekt, og det var heller ikke et seksuelt overgrep. Den seksuelle opplevelsen din var ubehagelig

Nyhetsankeret stiller spørsmål om kvinnen mener det var riktig å gå ut offentlig med historien sin og muligens gjøre slutt på Aziz Ansaris karriere. 

Kvinnen, som kalles «Grace», påstår at Aziz Ansari utnyttet og begikk overgrep mot henne etter at de to hadde vært på date og havnet sammen hjemme hos ham. Hun hevder at han ignorerte de verbale og ikke-verbale tegnene hennes på at hun var ukomfortabel med hvor raskt den seksuelle aktiviteten mellom dem eskalerte, og at han fortsatte å gjøre upassende tilnærmelser. 

Mandag svarte Aziz Ansari offentlig på anklagene, og sa at han trodde det som skjedde mellom dem var med samtykke. 

- Det du har gjort er etter min mening forferdelig. Du gikk til pressen med historien om en dårlig date. Og du har muligens ødelagt denne mannens karriere på grunn av det, sier Ashleigh Banfield. 

Skuespiller og komiker Aziz Ansari får støtte etter at en kvinne han gikk på date med anklager han for overgrep. 
Skuespiller og komiker Aziz Ansari får støtte etter at en kvinne han gikk på date med anklager han for overgrep.  Foto: Jordan Strauss (AP)

Les også: Ashley Graham åpner opp om at hun ble utsatt for seksuell trakassering som 17-åring

Støtter Aziz Ansari

Også journalist og kommentator Bari Weiss har skrevet et debattinnlegg i New York Times, som nå trender på sosiale medier i USA. I tillegg har The Atlantic The Atlantic har publisert en kommentar skrevet av en kvinnelig journalist som uttrykker støtte til Master of None-skuespilleren.

Bari Weiss, som omtaler seg selv som en «stolt feminist», sier at saken kan være det verste som har skjedd #metoo-bevegelsen etter at den startet i fjor høst. 

«Jeg er tydeligvis et offer for overgrep. Og hvis du er en seksuelt aktiv kvinne i det 21. århundre, er sjansen for at du er det også stor.»

Hun antyder at saken nettsiden Babe publiserte om overgrepsanklagene, var uheldig vinklet, og flere steder i teksten underforstått fremstiller Aziz Ansari som lite lydhør og ignorerende overfor signalene fra «Grace», mens han rett og slett egentlig kanskje bare var uvitende.

Hun skriver i sin kommentar: 

«Løsningen på disse problemene begynner ikke med at kvinner hausser opp at menn ikke forstår de "ikke-verbale tegnene". Det begynner med at kvinner blir mer verbale. Det betyr å si: "Dette tenner meg". Det betyr å si "Jeg vil ikke gjøre dette". Og ja, noen ganger betyr det å si "Dra til helvete". »

Videre fortsetter hun: 

«Historien til Grace ble møtt med så mange digitale "hallelujaer" fra unge feminister som sier at samtykke kun er samtykke hvis det bekreftes, aktivt og kontinuerlig - og dette er det mest brukte ordet - entusiastisk.»

Les også: Natalie Portman kritiserte filmindustrien da hun skulle dele ut pris på Golden Globe

- Har også hatt skrekkelige romantiske møter

I en nylig undersøkelse gjort av YouGov på oppdrag for Economist, kommer det frem at rundt 25 prosent av amerikanske kvinner født fra tidlig 1980-tallet til midten av 1990-tallet - såkalte millenials - mener at å spørre noen ut på en drink er trakassering. Mer enn en tredjedel sier at det er trakassering dersom en mann gir en kvinne komplimenter for utseendet.  

«Jeg har også hatt skrekkelige romantiske møter, og det samme har enhver voksen kvinne jeg kjenner. Jeg har angret meg i etterkant, og jeg har ikke sagt noe i det hele tatt. Og jeg har angret meg og sagt ifra, slik som «Grace» gjorde. Og jeg vet at jeg er heldig for at disse utrivelige øyeblikkene har vært langt unna noe som i det hele tatt kan kalles overgrep eller voldtekt, eller den verste kvelden i mitt liv.»

- Grafiske detaljer ment for å skade

Caitlin Flanagan, som var tenåring på sent 70-tallet, skriver at unge jenter den gang ikke fikk magasiner og artikler som forberedte dem på vellykkede liv med suksessfulle karrierer slik som dagens unge kvinner, men at de fikk innprentet gang på gang at de var sterke på områder som kvinner i dag ikke er sterke på. 

«De fortalte oss gang på gang at hvis en mann forsøkte å presse deg inn i noe du ikke ville gjøre, om enn bare et kyss, sa du rett ut til ham at du ikke ville gjøre det. Hvis han fortsatte, kom du deg vekk fra ham. [...] Når det kom til å komme oss unna en mann som presset på oss sex vi ikke ønsket, var vi sterke.»

Den opprinnelige historien som ble publisert på nettsiden, inneholder flere seksuelle scenarioer beskrevet svært detaljert. Dét er også noe Caitlin Flanagan reagerer på: 

«De grafiske detaljene i historien er ikke like mye ment for å bekrefte historien hennes som de er ment for å skade og ydmyke Ansari. De to kvinnene («Grace» og skribenten bak saken, journ. anm.) kan ha ødelagt Ansaris karriere, som nå er straffen for en uønskede seksuelle opplevelser med menn, fra den groteske til den skuffende». 

Les også: Matt Damon uttalte at det er forskjell på tafsing og voldtekt og misbruk av barn. Det fikk Minnie Driver til å se rødt

Og denne: Sandra Lyng forteller om seksuell trakassering i musikkbransjen: - Mange menn utnytter en maktposisjon til å fornedre og utnytte

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!