Foto: iStock

Amerikanske plastikkirurger hevder at mindre brystvorter er den største trenden i 2017

Norsk plastikkirurg er ikke enig.

Publisert

En trend innen kosmetisk kirurgi som påstås å bli stor i 2017, er reduksjon av brystvorter. 

Det sier The Plastic Surgery Groups i sin trendspådom for 2017. 

- Vi har sett en 30 prosents økning når det gjelder kvinner som ønsker mindre brystvorter det siste året, sier den plastiske kirurgen Mo Akhvani til Independent. 

Få vil redusere brystvortene

Vi spurte overlege og spesialist i plastikkirurgi Amin Kalaaji ved Oslo plastikkirurgi om han kan se det samme i Norge. Amin vil ikke si at det dreier seg om noen ny trend i Norge, og forteller at inngrepet har eksistert lenge, og at det gjøres av flere ulike grunner.  

- I utgangspunktet har det med proporsjonene av brystets ulike deler å gjøre, for eksempel størrelse på brystet, hengning og diameter på mamillen (areola). Asymmetri, altså ulikhet mellom sidene, kan være en av grunnene. Det er viktig å spesifisere at det ikke gjelder selve brystvorten eller nippelen, men det brune feltet rundt - areola eller mamillen. Dette feltet har blant annet en intim betydning for begge kjønn, og jeg mener at minst i størrelse ikke er ensbetydende med best, sier Amin. 

20 prosent vil kun forminske areola

- Det handler mer om balanse. Har man en større areola kan man se at i visse typer klær og med BH kan kantene på areola synes, og selvfølelsen kan bli rammet.

Kalaaji sier at det er viktig å skille mellom to tilstander for at folk ønsker å gjøre inngrep. Den ene er om man har store eller hengende bryster, da man ofte også har en stor areola. Den andre er hvor kun areola er stor uten at man har store eller hengende bryster.

- Første tilstand utgjør omkring 80 prosent av tilfellene. Da gjør man ikke bare brystløft eller brystreduksjon, men minsker samtidig areola. De resterende 20 prosent er kun reduksjon av areola, fortsetter han.

Les også: Khloe Kardashian innrømmer plastisk kirurgi

- Må alltid overveie fordeler og ulemper

Amin Kalaaji forteller at man må huske på at operasjonen etterlater arr, og at det er viktig å alltid overveie fordeler og ulemper. 

- Hvis balansen er fin, gjør vi helst ikke noe med det. Men har man ubalanse, slik at det for eksempel synes i utringninger eller påvirker intimitet, vet man at man har et problem, sier han. 

- Kvinnene som kun reduserer størrelsen på areola utgjør en mindre del av totale operasjoner på dette, og de har som oftest ikke fått barn ennå. Den andre gruppen er ofte de som har ammet og fått barn. Da blir brystene ofte hengende selv om man er ung. Det samme gjelder om man har gått ned i vekt.

- Må tenke over hva man leser

Han forteller at klinikken som oftest gjør et inngrep med reduksjon av brystvorter en gang i uken. Dette gjelder både for de som gjør brystløft eller -reduksjon. 

- Behovet for inngrepet er der stadig, men jeg vil ikke si at det er en markant økning innefor dette. Det har vi i alle fall ikke lagt merke til på vår klinikk.

Han legger til: 

- Det jeg vil si til de som vurderer dette er at man må tenke over hva man leser, og finne en plastikkirurg som er medlem i Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi (NFEP). Da har man en garanti for at man ikke hopper ut i det ukjente. Man skal også være forsiktig med alle inngrep som handler om å designe. Det er der faren ligger, man må heller se på sitt eget behov. Føler man behov, kan man foreta en vurdering.

Screen9v2

Screen9v2