Foto: Nevada Berg

Amerikanske Nevada lager norsk mat, nå har over 120.000 sett hennes lefse-video

Gjør suksess på nett med norske oppskrifter.

Publisert

(SIDE2): - Jeg elsker at det absolutt beste komplementet i Norge er at noe er «koselig», sier Nevada Berg, og legger til:

- Nordmenn er jevnt over utrolig vennlige og veldig generøse. Det kan ta litt tid å få nære venner her, men hvis du først blir venner med noen så vet du at de genuint bryr seg om vennskapet og deg som person.

Norsk mat = kokt potet og kjøtt?

Det er snart et år siden Nevada Berg flyttet til Numedal sammen med sin norske ektemann. Hun er oppvokst i Utah i USA, og paret hadde bodd flere år i Italia før de bestemte seg for å flytte til Norge.

- Nordmenn er veldig ærlige, noen ganger på en brutal måte, men når du først forstår den oppriktigheten som ligger bak, så skjønner du at du kan stole på det de sier.

Nevada har alltid vært opptatt av mat og kultur, og ville gjerne utforske norsk mat. Hun hadde vært på ferie i Norge mange ganger, og forbandt i stor grad norsk mat med kokt potet og kjøtt.

- Det første inntrykket mitt av norsk mat var at mange retter var relativt smakløse og tunge, innrømmer Nevada.

Det tok derimot ikke lang tid før hun hun oppdaget at norsk mat kan være veldig mye mer enn kokt potet og kjøttkaker.

- I Numedal ble jeg introdusert til hva norsk mat faktisk er og hva det kan være. Landet er rikt på kjøtt, fisk og grønnsaker, blant annet sopp, vilt kjøtt, fersk fisk, ville bær og krydder. Mitt inntrykk av norsk mat gikk fra kjøtt og poteter til pølser med smak av bær, salte poteter, rakfisk, brenneslepesto, elgburger, rabarbrajuice, hjemmelagd øl og tradisjonelle oster.

Foto: Nevada Berg

Over 126.000 har sett lefse-video

Nevada bestemte seg for å starte en blogg der hun deler sin kunnskap om mat, samt norske oppskrifter, tips og tanker rundt norsk mattradisjon.

- Ved å dele det norske kjøkkens historie og tradisjoner, samtidig som jeg lager nye retter inspirert av norske produkter, håper jeg å inspirere både de som bor i Norge, men også de som bor i andre land i verden, spesielt amerikanere med norsk arv.

Før jul fikk Nevada mulighet til å lære å lage lefse av Grethe Skarpmoen, en lokal lefsebaker i Rollag kommune. Videoen ble en kjempesuksess på Facebook, og har i skrivende stund blitt sett av over 126.000.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Traditional Lefse

A Sunday treat for everyone! As a follow-up to Grethe's story, here's a sneak peak into her bakery...lefse being cooked - the traditional way - over a wood-fired stove. http://www.northwildkitchen.com/mollas-bakeri-rollag-norway/ Visit Norway Sons of Norway

Posted by North Wild Kitchen on Sunday, February 14, 2016

Bålmat, bærplukking og boller

Nordmenn er veldig opptatt av tradisjoner, mener Nevada. Det fascinerer henne, og hun tar selv del i enkelte av mattradisjonene våre.

- Jeg liker å spise mat rundt bålet etter en lang fjelltur, og jeg liker å plukke ville bær på sensommeren. I tillegg setter jeg pris på de enkle gleder, som å spise boller med venner over en kopp kaffe.

Nå lar hun seg inspirere av kokebøker og historiske bøker om norsk matlaging. Oppskriftene deler hun på bloggen sin.

- Norge har en av verdens mest utrolige utvalg av god mat. Jeg føler meg heldig som får oppleve det og ta del i det.

Foto: Nevada Berg
Foto: Nevada Berg
Foto: Nevada Berg

LES OGSÅ: «Holdbart» selger mat som skulle vært kastet

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!