Foto: (Privat.)

- All skitten bare rant rett av

«Hah!» – Slik gjør du det.

Publisert

LAKSELV (Finnmark Dagblad): Hun innrømmer det: Ovnen så ikke delikat ut.

Ungene har stekt pizza i den. Lasagne har rent over formen, ned på risten og ned i bunnen av ovnen, som var full av gørr.

Se video nederst i saken!

Elisabeth Thomas Jensen hadde faktisk egentlig tenkt å kvitte seg med stekeovnen sin, for å slippe å vaske den. Men så fikk hun et tips fra en amerikansk venn, skriver Finnmark Dagblad.

Hun bare måtte prøve dette trikset, som tilsynelatende er for godt til å være sann.

Resultatet ble en skinnende rein ovn, som du kan se av de forbløffende før og etter bildene. På Facebook oppsummerer hun framgangsmåten slik:

Hah! Sett ovn på 150 grader om kvelden:

1. Fyll 2,5 dl salmiakk i en ildfast beholder

2. Slå av ovn

3. Kok opp 1 liter vann

4. Sett salmiakken øverst og vannet nederst

5. Klask igjen og vent tell i mårra.

Så tar du ut salmiakken, bland m 2 ts Zalo, vask. Bling bling

Se også instrukser lengre ned i artikkelen.

Fikk sjokk

Det eneste utstyret Elisabeth brukte var en vindusskrape lik den man bruker på bilen om vinteren, til å skrape bort dritten i bunnen av ovnen. Og en svamp.

– Selve skrubbingen tok bare en halvtime. Da jeg tok også av døren og rillene, og tok ut risten. Det var mye artigere enn å vaske ovnen på vanlig måte.

Da hun la ut bildene på Facebook har statusen blitt delt over 5800 ganger siden søndag.

– Jeg trodde jeg bare postet for mine venner. Når jeg kom på jobb i går fikk jeg sjokk over folk i hele Norge har sett den skitne ovnen, humrer hun overfor Finnmark Dagblad.

Foto: (Privat.)

Slik gjør du

Hun utdyper framgangsmåten slik: Varm opp oven til 150 grader slik at den blir god og varm, på kvelden. Deretter heller man 2,4 dl salmiakk i en bolle som tåler varme. Kok opp 1 liter vann med en vannkoker. Ha vannet i en bolle som tåler varme. Slå av ovnen. Sett risten midt i ovnen. Ha bollen med salmiakk øverst i ovnen. Vannet setter du nederst i ovnen. La det stå over natten med ovnsluken lukket.

– Det som skjer da er at vanndampen blander seg med gassen fra salmiakken. Så står det og godgjør seg i det varme rommet over natten. Fettet blir mykt.

– Neste dag, når jeg skulle vaske, så tok jeg ut bollen med salmiakken. Jeg tilførte to dash med Zalo oppi bollen. Deretter blandet jeg det i en liten bøtte med varmt vann fra springen.

– Så begynte jeg å skrubbe. All skitten bare rant rett av. Alt var så løst og lett å vaske.

– Har prøvd dyr spray

Jensen forteller videre at hun har prøvd dyre sprayflasker med kjøkkenrens.

– Man skubber og skrubber, og får i seg masse gasser. Men her har salmiakken gasset seg ferdig i løpet av natten. Man får ikke den eimen, som kjennetegnes med salmiakk. Jeg følte meg ikke forgiftet underveis.

– Jeg har fått tilbakemelding også fra andre, om at det virker.Få med deg alt som skjer i Finnmark på Finnmark Dagblad

VIDEO: Se det gnistrende resultatet!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!