Foto: Photomasi / Greer

9 ting du ikke visste om kyssing

Et lykkedop eller en bakteriebombe?

Publisert

(SIDE2): Det hender titt og ofte at vi kysser andre mennesker. Enten det er ute på en bytur, hjemme i armkroken hos kjæresten, eller med noen venninner etter litt for mange glass vin.

Men vet du egentlig hva et kyss innebærer? Her er ni fascinerende fakta om kyssing du kanskje ikke visste fra før.

1. Kyssing er bra for deg

Kyssing hjelper faktisk til med blodsirukulasjonen, og bedrer hudkvaliteten. Det kan til og med kurere hodepine! Det kan være noe å huske på neste gang du løper til apoteket for å plukke opp noe paracet. Kanskje er det like greit å finne noen å kysse på i stedet?

2. Du forbrenner kalorier

Om du kysser noen på kinnet bruker du to av ansiktsmusklene dine. Kjører du på med full pakke og tunge, bruker du 34. En romantisk lite kyss kan forbrenne to kalorier, mens et tungekyss vil forbrenne fem. Kysser dere i et minutt sammenhengende kan du forbrenne 26 kalorier. Om dere kysser i en time kan du med andre ord droppe treningen, for da har du allerede forbrent 1560 kalorier! Snakk om motivasjon!

DOP: Et kyss oppleves som en sterkere rus enn å være påvirket av morfin.
DOP: Et kyss oppleves som en sterkere rus enn å være påvirket av morfin. Foto: Photomasi / Greer

3. Et slags dop

Endorfinene som dukker opp i kroppen din mens du kysser er 200 ganger sterkere enn effekten av morfin. Det er grunnen til at du blir svimmel i topplokket etter et skikkelig vellykka kyss. Hvorfor ofre tid, penger og helse på ulovlig dop, når det finnes et så utrolig deilig og billig alternativ?

4. En bakteriekilde

Et enkelt kyss overfører i gjennomsnitt hele 278 ulike typer bakterier. Om dere har et langt tungekyss øker det tallet til ti millioner. Det kan med andre ord være greit å passe på tannpussen.

5. Kyssing er forbudt noen steder

Tilbake på 1600-tallet ble offentlig kyssing i den italienske byen Napoli straffet med døden. Enkelte steder i USA er det fremdeles teknisk forbudt å kysse offentlig. Det er forbudt å kysse fremmede i Iowa, og i Connecticut kan ikke kvinnene kysse sine ektemenn på en søndag. I Indiana er det forbudt for menn med bart å kysse andre mennesker.

6. Forskning på kyssing

Visste du at det finnes et eget ord som betegner forskningen som bedrives om kyssing? Det kalles Filematologi. Philemafobi derimot, er frykten for å kysse. Gjerne på grunn av lite erfaring, eller en frykt for bakterier.

Foto: Photomasi / Greer

7. Følsomme lepper

Visste du at leppene dine er like følsomme som fingertuppene dine? Både leppene og fingrene har så mange nerver, at de blir sett på som de mest følsomme stedene på kroppen.

8. Bra for tennene

Det å kysse øker produksjonen av spytt i munnen. Noe som er bra for tennene dine. Spytt hjelper med å vaske bort bakteriene, bryte ned plakk og forhindre hull. Mye kyssing kan med andre ord spare deg for en ekstra tur til tannlegen.

9. Holder deg ung

Vi har allerede lært at vi bruker ansiktsmusklene når vi kysser, så det burde ikke komme som en overraskelse at kyssing holder oss unge. Et kytt hjelper ansiktsmusklene med å holde seg glatte og stramme, og forhindrer kinnene i å synke nedover.

Kilde: Allwomenstalk.com