Foto: Privat (linnrosenborg.blogg.no)

8. mars: - Gratulerer, du er feminist!

De fleste er feminister, kanskje uten å vite det selv. Likevel er kvinnedagen fortsatt viktig, mener Linn Winsnes Rosenborg.

Publisert

(SIDE2):- Feminisme gjelder alle. Menn kan være feminister, for det er ikke vanskeligere enn at hvis du er opptatt av like rettigheter for menn og kvinner i samfunnet, da er du feminist – gratulerer! sier Nettavisen-blogger, samfunnsdebattant og konsulent Linn Winsnes Rosenborg (32).

Hun har den siste tiden skrevet mye om hvordan kvinner som ytrer seg blir møtt, og hennes blogginnlegg forrige uke, Er feminister utgått på dato”, skapte voldsomt engasjement. Hun fikk mange gode tilbakemeldinger, mange er enig med henne. Men feminisme og kvinners rettigheter tiltrekker seg også de som lar seg provosere og kommer med kommentarer som at hun bør bli gruppevoldtatt, er evneveik eller  hjernevasket. Men dette stopper ikke Winsnes Rosenborg fra å si hva hun mener om temaet.

- Jeg er nesten litt lei av slike kommentarer, som ”standardkommentaren” om at man fortjener å bli voldtatt. Jeg fikk først en knekk etter innlegget, men så kom det positive tilbakemeldinger og de er verdt så mye mer, sier hun og legger til:

- Men jeg ønsker egentlig ikke snakke så mye om dette igjen. Jeg har skrevet et blogginnlegg om netthets - nå skal det handle om kvinnedagen.

- Likestillingen er ikke i mål

Bloggeren understreker at vi har kommet langt i Norge når det gjelder likestilling og feminisme, men påpeker at hvis vi stopper å utvikle oss, så vil det stoppe opp.

- Ja, Norge har kommet lenger enn for 15 år siden. Men det betyr ikke at vi er i mål.

Samfunnsdebatanten påpeker at vi ikke bare kjemper for norske kvinner, men for likestilling for alle verdens kvinner.

- Mange av årets paroler har gjennom flere år frontet at feminismen er grenseløs. I år skal jeg enten gå bak parolen ”Gi vern til kvinner på flukt”, ”Støtt kurdiske kvinners kamp i Daesh” eller ”Kvinner rammes hardest- stopp innstramminger i innvandringsloven”. Eller kanskje Havarikommisjonen for alle partnerskap. Jeg synes det brede spennet i årets paroler synliggjør hvorfor kvinnedagen fortsatt er knallviktig!

Derfor må vi ha kvinnedagen

Og når vi er inne på hvorfor kvinnedagen fortsatt er viktig, mener Winsnes Rosenborg at bare ved at vi må stille dette spørsmålet, viser at 8. mars fremdeles bør markeres.

- Jeg synes den fortsatt er viktig for oss, og også fordi de som er yngre enn oss skal lære om feminisme, at vi er oppmerksomme på feministiske problemstillinger. De må få et innblikk og ikke bare surfe på det, og vi må tillate oss å pirke.

Hva er ditt svar på ditt eget spørsmål: Er feminister gått ut på dato?

- Absolutt ikke! Men det handler litt om det jeg har sagt om at man må fornye begreper, sier hun og legger til:

- Det er viktig for meg at feminisme gjelder alle. Men debatten er så polarisert, enten er man feminist med hår på leggene eller så er man rosablogger som ikke skal mene noen ting. Kan vi ikke være enige om at dette er enkelt og greit? Er du for likestilling og for like rettigheter uavhengig av kjønn, så er man feminist. Kanskje du som leser dette er feminist uten å vite det selv?

Hvordan skal du selv markere dagen?

- Jeg skal gå i tog, også skal jeg servere kvinnedagssuppe her hjemme. Det blir en stor gryte og uformell middag med masse kule folk som kommer og går. Det skal være åpent hus. 

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!