IKKE kast kaffegruten etter kaffen er klar. Den kan brukes til mye.
IKKE kast kaffegruten etter kaffen er klar. Den kan brukes til mye. Foto: (Mette K. Stene-Johansen)

7 grunner til å spare på kaffegruten

Et av kjøkkenets vidundermidler.

Publisert

(SIDE2): Kaffegrut ser ut og lukter høgg, men dette avkoket er faktisk gull når det kommer til å fjerne lukt og skitt.

Nordmenn drikker mest kaffe i hele verden, og fremdeles er det mange av oss som sverger til kaffetrakteren. Og det betyr også at det er enorme mengder kaffegrut som kastes i søpla, hver eneste dag.

Men vent – kanskje du kan bruke gruten til noe fornuftig.Expressen.se har samlet flere gode tips for hva man kan bruke gruten til, som virkelig setter husmor-genet i sving.

LES også hvordan du får komfyren helt ren:- All skitten bare rant rett av

1. Is og holke

Det nærmer seg vinter, og det betyr glatte fortau og isete oppkjørsler. Men i stedt for å salte eller gruse, kan man strø på tørket kaffegrut. Den påvirker ikke miljøet, og syren hjelper til å smelte isen.

2. Ta bort lukt

Tørk gruten på et bakepapir, legg det i en skål og plasser den der det lukter vondt - i kjøleskap, garderobeskap eller innestengte rom. Har du kuttet løk, hvitløk, fisk eller skrelt reker? Vask hendene med grut og skyll, og lukten er borte.

3. Holder pus unna

Er du lei naboens katter som pisser ned husveggene dine? Strø kaffegrut og appelsinskall i blomsterbed og andre steder kattene gjør fra seg.

4. Riper i tremøbler

Har du fått riper i mørke tremøbler, kan kaffegrut brukes. Lag en deig av kaffegrut og litt matolje, gni det inn i ripen, og la det tørke.

5. Vaske gryter

Litt grut på en fille, og det bør fjerne det meste i gjenstridige skitne gryter. (Bare ikke bruk kaffegrut på keramikk eller andre materialer som lett tar farge.)

6. Rense avløp

Kaffegrut, rennende vann og litt oppvaskmiddel løser opp og rengjør avløp. Først har du i grut, deretter tre dråper vaskemiddel og deretter kokende vann. Toalettskålen vaskes av seg selv i det man skyller ned gruten.

7. I hagen

Snegler er et stort problem for mange i sommerhalvåret – men fortvil ikke. Snegler og andre insekter liker ikke kaffegrutens syrenivå, og holder seg unna om du sprer kaffegrut utover bed og hage.

Har du andre tips? Eller har du forsøkt noen av disse? Fortell gjerne om det!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!