Foto: Colourbox

5 vanlige grunner til at langvarige ekteskap ryker

Å skille seg etter 20 år, eller mer, blir mer og mer vanlig.

Publisert

(SIDE2): Det er ikke lenger å uvanlig å skille seg etter flere tiår sammen. Forskning utført ved National Center for Family and Marriage Research i Ohio viser at ett av fire par som skilte seg i 2010 var i 50-års alderen og over.

Dette er en 50 prosent økning, sammenlignet med i 1990.

Så hvorfor går par fra hverandre etter å ha tilbragt så mye tid sammen, og hva kan man arbeide med for å forsøke å unngå det? Huffington Post har funnet de fem vanligste grunnen til at par skiller seg etter å ha vært sammen i flere tiår. De har også funnet fem ting man kan arbeide med for å unngå skilsmisse.

Grunner til skilsmisse:

1. De vokser fra hverandre

Det dreier seg sjeldent om noe som skjer plutselig, men det handler mer om det som skjer sakte, og over tid.

- Det er som om man mister en glassplate igjen og igjen. Forholdet får små mikrosprekker som befinner seg et sted inne i strukturen hvor du ikke kan se dem. Etter hvert blir sprekkene for mange, og glassplaten sprekker, sier Stan Tatkin, forfatteren av «Wired for Love».

Det er flere grunner til at par vokser fra hverandre, men ofte føler en av partnerne at de har ofret for mye i forhold til den andre. For eksempel kan kvinnen føle at hun har satt karrieren til side for hjem og familie. Dette er noe som vil slite på forholdet, fordi det var for lite fokus på samarbeid, ifølge Tatkin.

2. Alderen

Det er forskjellige grunnen til at alder kan være en faktor. En stor alderforskjell vil virke mindre når man er yngre, og merkes bedre etter hvert som årene får. En midtlivskrise kan også føre med seg et ønske om endringer i livssituasjon.

3. Kjedsomhet

- Å være sammen med en person 24/7 kan føre til kjedsomhet, alt ettersom hvilket forhold dere har, sier Steve Siebold, forfatter av «177 Mental Toughness Secrets of The World Class».

En annen grunn til at forholdet kan bli preget av kjedsomhet er at en eller begge slutter å gjøre en innsats.

- Dere har sluttet å være oppmerksomme og attraktive partnere for hverandre. Dere har blitt for bedagelige, sier han.

4. Pengeproblemer

Uenigheter om økonomi kan være en stor utfordring for mange par. Mens den ene synes det er greit å bruke store summer på ulike aktiviteter og gjenstander, så ønsker den andre kanskje å spare mer.

5. Sex

Problemer på soverommet kan skyldes flere ting. Blant annet så kan hormonendringer endre på sexlysten. Mange ender også opp med å ikke prioritere sex på grunn av tidsklemma eller lignende.

Foto: Colorbox

Dette kan man arbeide med, om man ønsker å unngå skilsmisse:

1. Sett forholdet først

Det bør være dere to mot verden, og dere bør først og fremst stå på hverandres side.

- Dere må bli eksperter på den andre, og beskytte den andre både privat og ute, sier Tatkin.

Han mener også at par bør tenke over hvorfor de er sammen, og ikke glemme det.

- Vær bevisst på hva som er grunnen til at dere to er sammen, sier han.

2. Finn ut hva som er din rolle i problemet

Før du velger å gi opp ekteskapet ditt, se deg selv i speilet.

- Om det er en kjedelig person som stirrer tilbake på deg, kan det være problemet, sier Siebold.

Pass på å tilføre spenning til forholdet, for eksempel i form av en reise, eller at dere lærer noe nytt sammen - som språk eller mat. Det spiller ikke så stor rolle hva dere gjør så lenge dere skaper nye historier og minner.

3. Snakk om alt

Snakk om sex - kommunikasjon er essensielt. Men snakk også om alt annet. Det er den eneste måten å komme til bunns i problemene på.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!