Foto: Laila Durán / Boka «Drakt og prakt» / Scanpix

Bunad

4 ting med bunaden du må fikse før 17. mai

Tipsene som gjør bunaden plettfri når nasjonaldagen kommer.

Publisert Oppdatert

(SIDE2): Å pakke ut og gjøre klar bunaden er ikke noe som er gjort på 1-2-3, og spesielt om du kommer over en flekk du ikke så i fjor, om skjorta har gulnet, eller om sølvet må pusset, så kan det være lurt å komme i gang tidlig slik at bunaden er klar til bruk når nasjonaldagen er over oss.

Her er 4 gode tips som hjelper deg på vei når bunaden skal gjøres istand:

1. Fjern flekker

Ifølge Opplysningskontoret for tøy og tekstil bør du vaske skjorta så fort som mulig hvis du får en flekk – helst innen ett døgn. Men om du nå finner en flekk du ikke så i fjor, kan du forsøke å helle på litt flytende OMO eller Blenda Sensitiv, gni forsiktig inn i stoffet og la det virke i 30 minutter. Deretter kan skjorten vaskes i maskin etter henvisning.

- Skjorter med broderi vil holde seg fine lenger dersom man vasker dem for hånd. Bomullskjorter uten broderi tåler maskinvask. Både bomull- og linskjorter kan vaskes på opptil 60 grader, har Camilla Ruud, formidlingsansvarlig i Norsk Institutt for bunad og folkedrakt uttalt til Side2.

Når det gjelder stakken, kan du bruke små mengder flekkfjerningsmiddel, og sug opp mellom hver gang. Bruk rent vann for å løse opp rengjøringsmiddelet og sug opp dette. Ikke få panikk, men arbeid systematisk og vær tålmodig. Hold på til flekken er borte. Se stor flekkfjerningsguide nederst i saken.

2. Fiks gul skjorte

Skjorter som har begynt å gulne, bør en først vaske for å se om det gule forsvinner. Om dette ikke hjelper, kan man henge den ut i sollys eller legge den på snøen i sola for bleking. Skjorta må ikke blekes lenge eller ofte, fordi sollyset svekker fibrene.

Husk at bunadsskjorter ikke bør strykes lenge før bruk. Strøkne skjorter har lett for å gulne.

3. Stryk

Når du hentet fram skjorta, må du først dynke den litt og la det trekke inn. Du kan rulle den sammen og legge den i en plastpose, og gjerne la den ligge litt i fryseren et par timer. Da blir fuktigheten fordelt i stoffet.

Før du begynner å stryke, råder Oulie til at du bør legge noe på gulvet under strykebrettet. For eksempel et laken.

- Gulvet er aldri helt rent og får du et skjorteerme nedi gulvet mens du stryker, skal det ikke mye til før den blir skitten.

Så er det bare å begynne å stryke, gjerne i god tid før festantrekket skal på.

4. Puss sølvet

Det er ikke bare bunaden som skal gjøres klar, men også sølvet. Dette bør gjøres med en pusseklut eller en pussehanske, som man kan kjøpe i gullsmedforretninger.

Flytende sølvrens av ulike typer er ikke å anbefale, ifølge Norsk institutt for bunad og folkedrakt.

En enkel måte å rense sølvet på er å vaske det i lunket Zalo-vann, og tilsette litt salmiakk. Det er også lurt å tørke over sølvet like etter bruk med en klut som er fuktet med Zalo-vann.

Husk at bunader bør tas vare på hele året, ikke bare i mai. Det er viktig at man henger bunaden i en bunadspose for vern.

Foto: gu.no

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!